Vajon megölték? Jimi Hendrix, minden idők legjobb gitárosa

Milliók ugrálnak a zenéjükre, egész életüket végigkoncertezik, velejéig kimerítik a „szex, drog és rock and roll” életérzést, nincs olyan ember, aki ne rajongana értük. Legújabb sorozatunkban ikonikus zenészeket mutatunk be, ötödikként Jimi Hendrixet.

James Marshall „Jimi” Hendrix amerikai gitáros, énekes, zeneszerző kétségkívül a 20. század egyik legnagyobb zenészeként vonult be a történelembe. Rövid élete során annyi minden történt vele, hogy felsorolni is nehéz. Hatalmas sikert aratott a zenei életben, magánélete azonban cseppet sem volt nyugodtnak nevezhető: megküzdött a rasszizmussal, egyszer el is rabolták, harcolt a maga démonaival, és végül csatlakozott a rejtélyes 27-es klub tagjaihoz.

Jimi 1942-ben született Johnny Allen Hendrix néven Seattle-ben, apja a második világháborúban szolgált katonaként. Miután hazatért, a hároméves gyerek nevét James Marshall Hendrixre változtatta, a fiú ezért is ötlötte ki zenészként először a Jimmy James művésznevet, amit később Jimire változtatott. A Hendrix viszont nem felvett név, hanem az indián, afroamerikai és fehér felmenőkkel egyaránt rendelkező család sajátja. Jimi büszke volt erre, még akkor is, ha származása miatt becsmérelték, támadták. Négy testvérrel nőtt fel, akik mindannyian valamilyen súlyos születési rendellenességgel küszködtek, és végül nevelőotthonba kerültek. A szülők válása után Jimi az apjával maradt, de nem volt jó sora, az édesanyja pedig alkoholproblémákkal küzdött.

Al Hendrix és a hároméves Jimi 1945-ben
Al Hendrix és a hároméves Jimi 1945-benApic / Getty Images Hungar

Egyedül tanult zenélni

A cseperedő fiú, aki 16 éves korában anyját is elvesztette, a zenébe menekült: imádta Elvis Presley-t és Little Richardot, apja révén pedig megismerkedett a blueszal. Muddy Waters gitárjátékát hallgatva először halálra rémült a furcsa hangoktól, később kedvet kapott hozzá. 14 évesen kezdett el gitározni tanulni egy nagyon ócska hangszeren, majd elektromos gitáron fejlesztette tovább a tudását. Több zenekart is alapított, a tanulást jó esze ellenére inkább hanyagolta. Kottát olvasni, zenét írni soha nem tanult meg, szavakkal, színekkel jelölte a hangulatokat, és hallás után játszott. A dalszövegek megalkotásakor gyakran használta saját álmait.

A Curtis Knight & The Squires zenekar 1965-ben a fiatal Hendrixszel a kép bal szélén
A Curtis Knight & The Squires zenekar 1965-ben a fiatal Hendrixszel a kép bal szélénMichael Ochs Archives / Getty Images Hungar

Katonából lett nyomorgó zenész

Már nagykorú volt, amikor autólopás miatt letartóztatták. Börtönbüntetés helyett felajánlották neki a katonai szolgálatot, amit el is fogadott. Nem állíthatjuk, hogy motiváltan teljesítette a feladatát, hiszen a zenén és a gitározáson kívül tulajdonképpen semmi sem érdekelte. Viszont ebben az időszakban barátkozott össze Billy Coxszal, akivel hamar zenekart is alapítottak. Jimi máig nem tisztázott okokból hagyta ott a katonaságot egyetlen év után: a katonaság szerint sorozatos szabályszegések miatt elbocsátották, a zenész esküdött rá, hogy egy rossz ejtőernyős ugrás miatt történt bokatörésért szerelték le. A végeredmény volt fontos: Hendrix Coxszal együtt zenélhetett, és klubokban léphetett fel. Inkább nyomorgott, mint jól élt, de éveken át bírta a rasszista támadásokat és a szegénységet.

1967: Mitch Mitchell, Jimi Hendrix, Noel Redding, azaz a Jimi Hendrix Experience
1967: Mitch Mitchell, Jimi Hendrix, Noel Redding, azaz a Jimi Hendrix ExperienceK K Ulf Kruger OHG / Getty Images Hungary

Jellemző volt rá a teljes hanyagság, az öntörvényűség, a pontatlanság, az elképesztő gitárszólók megalkotása, és nagyon sokszor zördült össze nagyon sok mindenkivel. 1966 nyarán mégis sikerült megalapítania a Jimmy James and the Blue Flames zenekart, amivel már sikerült felhívni magára a szakma figyelmét is. Végül a Rolling Stones gitárosának akkori barátnője fedezte fel és szerzett neki munkát. Jimi Chas Chandlerrel, az Animals leköszönő basszusgitárosával, Noel Redding basszusgitárossal és Mitch Mitchell dobossal hozta létre a The Jimi Hendrix Experience zenekart. Nem féltek semmitől, kísérleteztek, írták a dalokat, és egyre több csodálójuk akadt, köztük Eric Claptonnal, a Rolling Stonesszal és Freddie Mercuryval.

1969-ben Londonban jellegzetes arckifejezésével
1969-ben Londonban jellegzetes arckifejezésévelDavid Redfern / Getty Images Hungary

Händel és Hendrix egymás mellett

Miután tulajdonképpen sztárrá avatták Nagy-Britanniában, egy olyan londoni házat kapott, aminek a szomszédságában annak idején Georg Friedrich Händel lakott. Hendrixnek ez annyira megtetszett, hogy több Händel-lemezt is megvett. A komolyzenéhez azonban nem volt sok köze, legalábbis a szó hagyományos értelmében. Az Are You Experienced?, illetve annak kérdőjel nélküli változata, no meg az Axis: Bold as Love és az Electric Ladyland hatalmas sikert és turnét eredményezett. Az egyik első koncerten történt, hogy Jimi felgyújtotta a gitárját a színpadon. Nem kímélte a többi berendezést sem, többször gitározott lehetetlen testhelyzetekben, vagy épp a fogával tépte a húrokat, szállodákban randalírozott, ivott, drogozott, a zenekar tagjaival vitázott – élte a rocksztárok szokásos „nyugodt életét. Egyszer Jim Morrisonnal is fellépett, ami hatalmas örömet jelentett mindkét zenész rajongótáborának, és a felvételt a mai napig kincsként őrzik.

1968-as fotó, amit Roz Kelly készített
1968-as fotó, amit Roz Kelly készítettRoz Kelly / Getty Images Hungary

A mélyrepülés

A csúcsról már csak lefelé vezet az út. 1968-ban az amerikai himnusz interpretációja miatt támadták, mivel belecsempészte a háború hangjait, sikolyait – az ő gitártudásával nem volt olyan hang, amit ne tudott volna megjeleníteni –, és Amerika-ellenességgel vádolták. Noel Redding 1969-ben kilépett a zenekarból, Jimit pedig drogbirtoklásért tartóztatták le a torontói repülőtéren. Ugyanebben az évben Hendrixet két férfi el is rabolta, és New Yorkba vitte. Sokan azt a Michael Jeffery menedzsert vádolták érte, aki véget vetett az akciónak.

1970. szeptember 6., Németország: Hendrix utolsó koncertje
1970. szeptember 6., Németország: Hendrix utolsó koncertjeMichael Ochs Archives / Getty Images Hungar

Máig nem tudni, pontosan miért halt meg

Hendrix 1970 őszén adta utolsó koncertjét, de a színpadot a közönség az előadás után felgyújtotta. Ugyanabban a hónapban, szeptember 18-án találták holtan a zenészt a londoni Samarkand Hotel alagsorában, a saját hányásába fulladva. Nem az volt a kérdés, fogyasztott-e alkoholt és gyógyszereket, hanem inkább az, hogy mennyit. Monika Dannemann, Hendrix német barátnője, akivel az utolsó éjszakát töltötte, soha nem válaszolt egyértelműen, amikor faggatni kezdték Jimi haláláról.

A boncolás jegyzőkönyvét manipulálták, ami rengeteg találgatásra adott okot, öngyilkosságra semmi jel nem utalt – szomorú verseket Hendrix korábban is írt. Gyakran merül fel Michael Jeffery neve, aki nyilvánosan is azt mondta, többet ér neki a kétmillió dollárra biztosított zenész holtan, mint élve. Hendrix halálával a másnapi per is elmaradt, ahol a zenész pont a menedzser viselt dolgairól tett volna vallomást. Bizonyíték azonban semmire sincs, Jeffery pedig 1973-ban repülőgép-balesetben szintén meghalt. Hendrix soha nem volt házas, de egy fia talán született, James Sundquist. A svéd fiú perelt is apja örökségének megszerzése érdekében, de a rokonságot nem bizonyították DNS-teszttel. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek