Csökkentenéd a rák kockázatát? Mutatjuk, mit egyél és mit ne

Rengeteg kutatás vizsgálta már az egyes élelmiszerek és a rák kialakulásának összefüggéseit, és mindannyiszor bebizonyosodott, hogy az egészséges étrend a rákbetegség megelőzésében is segíthet.

A statisztikák szerint a rákbetegség tízből négy esetben megelőzhető azzal, hogy nincs káros szenvedélyünk, egészséges életmódot folytatunk – aminek fontos része a megfelelő táplálkozás. Dr. Teresa Fung, a Harvard Egyetem kutatója, az intézmény egészséges táplálkozással foglalkozó kiadványának szerkesztője beszélt arról, mit együnk, illetve milyen ételeket kerüljünk, hogy csökkentsük a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Ezt edd

A Rákkutatási Világalap (WCRF) és az Amerikai Rákkutatási Intézet (AICR) által kiadott, legutóbb 2018-ban frissített ajánlás szerint – és ezt számos egyéb kutatás is igazolja – az egészséges táplálkozás alapja a változatos és kiegyensúlyozott, lehetőleg minél kevesebb feldolgozott élelmiszert tartalmazó étrend.

Egyél minél több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát, mert ezek tele vannak hasznos ásványi anyagokkal, vitaminokkal és növényi rostokkal. Kutatások szerint segítenek a vastagbélrák, illetve az emésztőrendszert és a légzőszerveket megtámadó daganatos betegségek megelőzésében, védenek a krónikus betegségektől, ahogy az elhízás esélyét is csökkentik. Dr. Fung azt javasolja, figyeljük a zöldségek színét, valamint törekedjünk a minél nagyobb változatosságra, mert a különböző színek más és más tápanyagtartalomra utalnak.

Egészséges táplálkozással a rák ellen
Egészséges táplálkozással a rák ellenHinterhaus Productions / Getty Images Hungary

A zöldségek és gyümölcsök mellett a tejtermékek is bizonyítottan segítenek a vastagbélrák megelőzésében, a táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban viszont óvatosságra intenek a szakemberek. A szükségesnél nagyobb mennyiségben fogyasztva ugyanis bizonyos vitaminok és ásványi anyagok éppenséggel segíthetik a rák kifejlődését. Ezért az olyan esetek kivételével, amikor egy vitamin vagy ásványi anyag hiánya miatt valóban szükség van a mesterséges táplálékkiegészítőkre, próbáld inkább természetes úton beszerezni a különböző hasznos tápanyagokat, vagyis alapvetően jobb hanyagolni a tablettákat és egyéb „vitaminbombákat”.

Ezt ne edd

A másik oldal, vagyis a kerülendő ételek listájának élén a zsírban, keményítőben és cukorban tobzódó feldolgozott élelmiszerek állnak (beleértve a gyorskajákat), amelyeknek a túlzott fogyasztása világszerte az elhízás legfőbb oka. Az említett szervezetek által kiadott jelentés szerint a kóros túlsúly számos daganatos betegség, többek közt a mellrák, a petefészekrák, a szájrák, a hasnyálmirigy-, nyelőcső-, a gyomor-, az epehólyag- és a májrák kialakulásához is hozzájárul.

A WCRF-AICR jelentése szerint a vörös húsok (például a marha-, disznó-, birkahús) és a feldolgozott húskészítmények (szalonna, virsli, szalámi stb.) fogyasztását is jobb minimálisra csökkenteni. Több kutatás is bizonyította ugyanis, hogy ezek elhagyása csökkenti a vastagbélrák kialakulásának esélyét. A szakemberek azt javasolják, hogy heti három alkalomnál többször ne együnk vörös húst és feldolgozott hústermékeket, de a legjobb, ha teljesen elkerüljük őket.

Egyél sok salátát
Egyél sok salátátTara Moore / Getty Images Hungary

Az alkoholfogyasztás szintén rengeteg különféle rákbetegség esetében rizikófaktor. A rendszeres ivászat a szakemberek szerint nem csupán a májrák elsődleges oka, de a száj-, a gége- és a garat-, a nyelőcső-, a gyomor-, a vastagbél- és a mellrák kockázatát is nagyban növeli. Férfiaknak érdemes legfeljebb napi kettő, nőknek pedig napi egy pohár szeszes italnál meghúzni a határt, bár egyes orvosok szerint az ideális alkoholmennyiség a nulla.

És nem lehet elégszer mondani, hogy a helyes táplálkozás és a rendszeres alkoholfogyasztás kerülése mellett figyeljünk a rendszeres testmozgásra is, ami nemcsak azzal segít a rák megelőzésében, hogy nem enged elhízni, hanem önmagában is bizonyítottan csökkenti a vastagbél-, a mell- és a méhtestrák kialakulásának kockázatát. Jó, ha egy héten összességében legalább 150-300 percnyi gyengébb intenzitású, illetve 75-100 percnyi komolyabb megterhelést jelentő edzést végzel egészséged érekében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra