A rák megelőzésének 12 pontja: mit tehetsz meg te a betegség ellen?

Pontokba szedve mutatjuk, amit a rák ellen tenni tudsz.

Kiemelkedő probléma hazánkban az egészségértés és az öngondoskodás hiánya. A lakosság legnagyobb része nincs tisztában azzal, miért betegszik meg, így nem is tudja, mit kellene tennie a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzéséért. Pedig az ilyen betegségek egyharmada megelőzhető lenne, sőt legtöbbet mi magunk tehetünk saját egészségünkért.

Magyarországon immár huszonhatodik éve tartják minden év április 10-én a nemzeti rákellenes napot. A Magyar Rákellenes Liga idén a cselekvésre, az öngondoskodás fontosságára kívánja felhívni a figyelmet. Az egészségéért ugyanis mindenki maga tehet a legtöbbet.

Sok káros anyag kerül a szervezetünkbe 

Az egyoldalú, rostszegény táplálkozás, a túlzott kenyér- és húsfogyasztás, valamint a megrendítően alacsony gyümölcs- és zöldségfogyasztás hozzájárul a daganatos megbetegedések kialakulásához. Az Eurostat adatai alapján 2017-ben Magyarország sereghajtó volt az Európai Unió zöldségfogyasztása tekintetében. A gyümölcsfogyasztás ugyan valamennyivel magasabb volt hazánkban, de így is csak három országot előztünk meg az eredmények szerint.

Tovább rontja egészségünket, hogy rengeteg káros anyaggal terheljük a szervezetünket. Az Eurostat felmérése szerint Magyarországon 2017-ben a 15 évnél idősebb lakosság 27 százaléka dohányzott, ezzel hazánk a 28 vizsgált ország középmezőnyében (a 16. helyen) szerepel.

Az alkoholfogyasztást nézve a 2017-es adatok szerint a vizsgált 29 európai országból Magyarország a 8. helyen áll, eszerint az emberek 16,3 százaléka fogyaszt heti rendszerességgel alkoholt.

Mindemellett kellő öngondoskodással, saját testünk változásainak figyelésével és felismerésével idejében diagnosztizálható egy esetleges daganatos megbetegedés. A Magyar Rákellenes Liga infografikája segítségül szolgál, mely változásokra kell odafigyelnünk, és mikor kell orvoshoz fordulnunk.

A 8 figyelmeztető jel
A 8 figyelmeztető jel

Fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Az állam egyre több szűrési lehetőséget biztosít, legújabb programja pedig a vastagbéldaganat szűrésére irányul, mely ebben az évben indult. Tudni kell azonban, hogy ezek a módszerek csak rendszeres részvétel mellett képesek kimutatni az esetleges daganatos betegségeket.

Hogyan előzhetjük meg?

Az Európai Rákellenes Kódex támpontot nyújt számunkra a daganatos megbetegedések kockázatának csökkentéséhez. A kódex az Egészségügyi Világszervezeten (WHO) belül működő Nemzeti Rákkutató Ügynökség (IARC) és az Európai Bizottság közös munkája. A kiadvány tartalmát a bizonyítékokon alapuló orvoslás jegyében időnként megújítják, de a célja változatlan: tájékoztatni az embereket azokról a lehetőségekről, amikkel ők maguk vagy családtagjaik tehetnek a daganatok kialakulása kockázatának csökkentése érdekében.

A kódex egy olyan javaslatcsomag, amelynek megalkotásakor a szakemberek figyelembe vették a rendelkezésre álló legfrissebb, tudományosan alátámasztott bizonyítékokat, a közérthetőség érdekében pedig viselkedéskutatási és kommunikációs szakemberekkel is egyeztették a szöveget.

Megéri mindent megtenni annak érdekében, hogy elkerüljük a betegséget!
Megéri mindent megtenni annak érdekében, hogy elkerüljük a betegséget!FatCamera / Getty Images Hungary

Az életmód megváltoztatására ösztönző tanácsokat 12 pontba szedték, melyek megtartásával az évek vagy akár évtizedek múlva fenyegető daganatos betegség kialakulásának kockázata csökkenthető:

 1. Dohányzás: amennyiben dohányzik, mielőbb szokjon le, ne fogyasszon semmiféle dohányterméket, valamint kerülje a passzív dohányzás okozta veszélyeket is! Otthonát tegye dohányfüstmentes övezetté.
 2. Egészséges testsúly: tegyen arról, hogy egészséges testsúlya legyen, ne hízzon el.
 3. Testmozgás: próbáljon minél többet mozogni, legyen minél aktívabb, ne töltsön túl sok időt ülő helyzetben.
 4. Táplálkozás: egészséges ételeket fogyasszon, iktasson be étrendjébe sok teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, hüvelyeseket, zöldséget és gyümölcsöt. Mértékkel fogyasszon cukros vagy túl zsíros ételeket. Kerülje a feldolgozott hústermékeket, mértékkel fogyasszon vörös húsokat és magas sótartalmú ételeket.
 5. Alkohol: tartson mértéket az alkoholfogyasztásban, de az a legjobb, ha egyáltalán nem fogyaszt semmilyen alkoholt.
 6. Napozás, UV-terhelés: óvakodjon a túlzásba vitt napozástól, a gyermekeket fokozottan óvja a napsugárzástól, valamint használjon naptejet; ne járjon szoláriumba.
 7. Szennyező anyagok: kövesse a szükséges biztonsági előírásokat, és összességében is óvakodjon a rákkeltő anyagoktól (például azbeszt, benzol, levegőszennyezés stb.), függetlenül attól, hol is tartózkodik.
 8. Sugárzás: tájékozódjon, hogy otthona, környezete nincs-e kitéve a természetes, magas radonsugárzásnak, és ha igen, törekedjen az állapot csökkentésére. Szellőztessen naponta.
 9. Szoptatás: a kismamák a szoptatással együtt csökkenthetik a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, éppen ezért, ha csak teheti, szoptassa kisbabáját.
 10. Hormonterápia: a hormonpótló kezelések növelhetik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát, ezért csak korlátozottan alkalmazzon ilyeneket.
 11. Védőoltások és fertőzések: gondoskodjon arról, hogy gyermekei részt vegyenek a következő oltási programokban: Hepatitis B, Humán papillomavírus.
 12. Szűrés: az életkor előrehaladtával rendszeresen vegyen részt a különféle szűrőprogramokban, hiszen a korai felismeréssel egyenes arányban nőhet az adott kezelés sikeressége. A leggyakoribb szűrések a következők: vastagbélrák (férfiak és nők számára egyaránt javasolt), emlőrák és méhnyakrák (nők számára javasolt). Az 50 év feletti férfiak gondoljanak prosztatájuk egészségére.
Oszd meg másokkal is!
Mustra