Miért olyan drága a sáfrány?

A sáfrányt évezredek óta használják különböző ételek ízesítéséhez. A porként vagy szálak formájában kapható őrlemény a világ legdrágább fűszerének számít. De miért ennyire húzós az ára? Elmeséljük.

A jóféle sáfrány (Crocus sativus) bibéjéből nyert vörösesbarna színű, jellegzetes illatú fűszer az ókor óta ismert ízesítőanyag, mely számtalan étel készítéséhez elengedhetetlen hozzávaló. Ezek közé tartozik például a spanyol paella, a milánói spagetti, az indiai curry egyes fajtái, vagy a híres francia halleves, a bouillabaisse. A sáfrányfűszer nem éppen olcsó: félkilónyi mennyiségért majdnem másfél millió forintnak megfelelő összeget kérnek el a piacon. A Business Insider videója elmagyarázza, pontosan mi kerül rajta ennyibe.

Aranysárga fűszer aranyáron

A sáfrány termesztése és feldolgozása sok és nehéz fizikai munkát igényel. A világon termesztett összes sáfrány kilencven százaléka Iránból származik, ahol az olcsó munkaerő miatt más országokhoz képest nagyobb mennyiségben tudják a fűszert előállítani. Emellett többek közt Marokkóban, Spanyolországban, Olaszországban, Hollandiában, Afganisztánban, Indiában, sőt még az Egyesült Államokban is termesztik a növényt. A virágokat kézzel kell leszedni, majd leválasztani róluk, majd lassan kiszárítani a vékony bibeszálakat. Gépi feldolgozás a virágok törékeny természete miatt szóba sem jöhet.

A sáfrány virágát kézzel kell leszedni és válogatni
A sáfrány virágát kézzel kell leszedni és válogatniSOPA Images / Getty Images Hungary

A sáfrány mindemellett igen alacsony hozamú, vagyis egy hektárnyi virágmezőről alig kétkilónyi fűszert tudunk kinyerni. A munkásoknak mintegy 170 ezer virágot kell kézzel leszedniük ahhoz, hogy fél kiló fűszerre elegendő bibe összegyűljön. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a sáfrány összesen hat hétig virágzik, általában a szeptember végétől december elejéig terjedő időszakban. Sőt, még az sem mintegy, a nap melyik szakában szüreteljük le a sáfrányt, hiszen a levegő páratartalma, illetve a túlzott napfény károsíthatja a kinyert fűszer minőségét. Ezért általában a kora reggeli órákban szedik le a virágokat.

Rendkívül magas ára ellenére a sáfrányt ősidők óta előszeretettel használják a világ számtalan pontján rendkívül változatos ételek készítésénél. A fűszer három fő kémiai összetevője a picrocrocin, a crocin, illetve a safranal, melyek a sáfrány ízéért, zamatáért és színéért felelősek. Nagy mennyiségben a sáfrány boldogságérzetet kivált narkotikum is lehet, emellett pedig – legalábbis egyes kutatások tanúsága szerint – az Alzheimer-kór, a depresszió és a premenstruációs szindróma tüneteit is enyhítheti. Meglepően sokat tud tehát ez a kis fűszernövény.

Oszd meg másokkal is!
Mustra