Edzés közben elemzi az izzadságod az új csodatapasz

Egy sportolók számára kifejlesztett vízhatlan tapasz megméri, hogy mennyit és hogyan izzadunk edzés közben.

Komolyabb testmozgáskor érdemes figyelnünk testműködésünk különböző mutatóira, például a pulzusszámra vagy az izmaink terhelésére, melyek – különösen a profi sportolók esetén – sok mindent elárulhatnak fejlődésünkről és megfelelő kondíciónkról. Amerikai tudósok úgy vélik, legalább ennyire fontos dolgokat tudhatunk meg verítékünk mennyiségéből és kémiai összetételéből, ezért megalkottak egy különleges, sebtapaszra hasonlító apró szerkezetet, mely kellő információval lát el minket izzadásunkra vonatkozóan futás, kerékpározás vagy akár úszás esetén. A Science Advances folyóiratban közölt fejlesztésről a Los Angeles Times számolt be.

Rengeteg dolgot megtudhatunk az izzadásunkból

Verejtékünk számos olyan kémiai anyagot – sókat, cukrokat, hormonokat, alkoholt – tartalmaz, melyek közvetlenül árulkodhatnak egészségi állapotunkról. John Rogers, az Illinois állambeli Északnyugati Egyetem biokémia-professzora, jelen kutatás vezetője szerint azonban mégsem helyezünk annyi figyelmet izzadságunk vizsgálatára, mint tesszük azt egyéb testfolyadékaink, például a vér vagy a vizelet esetében.

A Rogers és kollégái által kifejlesztett, kb. négy centi hosszú tapasz ugyanúgy ráragasztható a bőrre, mint bármelyik leukoplaszt. Az izzadság a tapasz közepén található, hajszálnyi résen keresztül szivárog be annak belsejébe, ahol egy apró, kígyóvonalszerű „folyosóra” továbbítódik. Az ebben a csatornában található különböző vegyületek reakcióba lépnek a verejtékkel, melynek hatására a tapasz elszíneződik. Minél több folyadékot vesztett az adott személy, annál erősebben kékül be annak felszíne. A legsötétebb szín azt jelzi, hogy súlyos dehidratáltság állapota lépett fel. Emellett a szerkezet a rajta található különleges mikroelektródák segítségével közvetlenül okostelefonunkba küld információkat bőrünk hőmérsékletéről és verítékünk mennyiségéről. Egy erre kifejlesztett applikáció a kapott adatokat elemezve meg tudja mondani, hogy mennyi vízutánpótlásra van szüksége szervezetünknek, így az edzés alatt nem kell vaktában találgatnunk.

Az új találmány segít abban, mennyi vizet kell innunk edzés közben
Az új találmány segít abban, mennyi vizet kell innunk edzés közbenColin Anderson Productions Pty L / Getty Images Hungary

A kutatók szerint erre nagy szükség van, hiszen a felmérések szerint a sportolók, különösen az olyan, maximális fizikai erőnlétet igénylő sportot űző atléták, mint az ultramaraton-futók vagy a triatlonosok, mindössze elenyésző százaléka képes magától a megfelelő – se nem kevés, se nem túlzott – folyadékbevitel megállapítására egy-egy verseny során. Nyáron különösen nagy veszélyeket rejthet magában a nagy hőségben való testmozgás, mely könnyen dehidratálja az embert – ennek következménye pedig akár stroke is lehet.

A kutatók a szóban forgó tapaszt a 2017-es Ironman-világbajnokságon tesztelték, ahol tizenkét triatlonos atléta alkarjára ragasztották az apró „izzadságszkennert”, mely mindannyiuk esetében a teljes kétórás verseny alatt – melybe egy 45 perces víz alatti úszás is beletartozott – végig a helyén maradt. Rogers saját magán is kipróbálta a tapaszt, miközben többek közt kosárlabdázott és teniszezett. A beszámolók szerint maga a szerkezet semmivel sem más, mintha egy sebtapaszt viselnénk, sőt kevésbé fájdalmas az eltávolítása.

Rogers és csapata nemrég továbbfejlesztették találmányukat, létrehozván egy hasonló tapaszt, mely verítékünk hőmérsékletét és savasságát, továbbá glükóz-, laktóz- és sótartalmát méri. A chicagói Lurie Gyermekkórház már most is alkalmazza Rogers találmányát, hogy segítségével újszülötteknél szűrhessék ki a cisztás fibrózis előfordulását, verítékük klórtartalmából nyert információk révén. Tavaly júliusban a Stanford Egyetem kutatói egy hasonló tapaszt vizionáltak, mely a stresszhormonnak nevezett kortizol mennyiségét lenne képes megmérni izzadságunkban. A szakértők szerint nagy piaci igény kínálkozik a hasonló eszközökre, melyek könnyebbé tehetik a szervezetünk állapotáról való információszerzést, és a jövőben felválthatják a hagyományosabb vizsgálati eszközöket, például a vérvételt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek