Miért olyan népszerű a #10YearChallenge, vagyis a 10 év kihívás?

Az elmúlt hetekben új kihívás jelent meg a közösségi médiában, amely elképesztően gyorsan kezdett terjedni az interneten. A #10YearChallenge részeként már több mint 6 millió felhasználó posztolt 2009-ben és összehasonlításképpen 2019-ben készült képeket. Mi állhat egy ilyen előtte/utána kampány sikerének hátterében? Miért pont idén tarolt ekkorát? Mit ad az embereknek, amiért ilyen sokan csatlakoznak hozzá?

Milyen voltál 2009-ben? Mi történt veled és a szeretteiddel? Milyen közéleti eseményekre, globális történésekre emlékszel? Mintha csak tegnap lett volna? Vagy az őskorban?

Előfordulhat, hogy nyakigláb, pattanásos arcú, félénk kamasz voltál akkor, most pedig büszkén teszel ki fotókat a kisportolt testedről, magabiztosan mosolyogva. Meglehet, hogy már akkor is ugyanaz a személy volt a szerelmed, és most boldogan konstatálod: valami azért nem változik egy évtized alatt. A személyes életünkön túl a #10YearChallenge arra is egy nagyszerű alkalom, hogy a közösség, a társadalom, az emberiség szintjén is megálljunk, önvizsgálatot tartsunk. Mit üzennek nekünk ezek a képek? Jó irányba tartunk?

A kezdeményezés népszerűsége számos pszichológiai tényezővel magyarázható. Ezeket Grant Hilary Brenner pszichiáter cikke alapján mutatjuk be. Az eredeti szöveget némileg átstrukturálva, kiegészítésekkel ellátva közöljük. 

Kicsoda Grant Hilary Brenner?

Brenner több mint két évtizedes terápiás tapasztalattal rendelkező pszichiáter, pszichoanalitikus. Rádiós személyiség, a Psychology Today magazin rendszeres szerzője. Párkapcsolati egészségről és rezilienciáról szóló könyvei széles körben sikert arattak. Számos díjjal jutalmazták a munkáját, 2004-ben például az Amerikai Egyesült Államok elnökétől vehetett át kitüntetést a szeptember 11-i terrortámadások túlélőinek, hozzátartozóinak mentális támogatásáért. New Yorkban él és praktizál.

Miért egy évtizedet ölel fel a kihívás?

Ennek az időegységnek speciális jelentése és értéke van az emberiség számára: életünk egyes évtizedeinek lezárása is általában kiemelt fontosságú születésnap. A tíz év azért is szerencsés választás, mert ezen időintervallum alatt jelentős, letagadhatatlanul végbemenő változások jönnek létre, ugyanakkor kognitív rendszerünk számára nem túl megterhelő a szakasz áttekintése. Hasznos időkeretet nyújt a kollektív magunkba nézéshez, nehezen tudjuk eltávolítani az összevetéskor felszínre kerülő igazságokat.

Miért most? Miért lesz kiemelt jelentőségű 2020?

Az Egyesült Államokban választási év lesz: kiderül, hogy egyszeri tévedés volt-e Donald Trump megválasztása, vagy még egy elnöki cikluson keresztül Amerika első embere lesz a televíziós személyiség. A szavazók döntésének komoly hatása van a világpolitikai események alakulására is. Másokat a 2020-as szám misztikája bűvöl el, hiszen az év számjegyei különös ismétlődést mutatnak (20/20). Bár azt nem lehet tudni, hogy ez pontosan mit üzen, annyi bizonyos, hogy a szám írásképe radikálisan különbözik 2019-től. Ráadásul a sci-fi irodalom klasszikusai nem olyan régen még a távoli jövőben játszódó történetek idejeként jelölték meg ezt az évet, aztán egyszer csak itt van. Mindannyian a fejünkhöz kaphatunk: amit jövőnek hittünk, már el is kezdődött. 

Csak az adatok kellenek?

Adatvédelmi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a kampány titkos célja tulajdonképpen az arcfelismerési algoritmusok fejlesztése, hiszen a két kép összehasonlításával lehetővé válik a korral járó változások markereinek precíz feltérképezése. Ez a technológia meglehetősen tolakodó, ugyanakkor használata előnyökkel is járhat: például a telefonjaink kioldásában vagy eltűnt személyek megtalálásakor. A probléma nem is feltétlenül az, hogy ilyen technológiát fejlesztenek, hanem az, hogyha ezt az emberek tudta és beleegyezése nélkül teszik.

#1 Néha araszol, néha meg repül az idő

A legtöbb fiatal számára végtelen idejűnek tűnik az élet, hiszen sokszor kevésbé vannak halandóságuk tudatában. Ahogy telnek az évek, sokan máshogy kezdenek el viszonyulni az időhöz: máshogy gondolkodnak róla, máshogy osztják be, tudatosabban bánnak vele, mert érzik, hogy kevesebb van belőle. Minél idősebb valaki, egyre könnyebben érezheti azt, hogy egy szempillantás alatt elrepült az élet. A szerző szerint lényeges, hogy többféle működésmódra képesek legyünk ezen a téren: tudjunk a pillanatnak élni, de tudjunk hatékonyan tervezni is.

KIEGÉSZÍTÉS: A #10YearChallenge képei gyakran azért érintenek meg minket annyira, mert olyan életszakaszváltásokat ragadnak meg, amelyeken sokan keresztülmentünk, vagy amire éppen készülünk. Az emberi fejlődés univerzális jellegzetességei tárulnak elénk: hogyan lesz kamaszból kompetens felnőtt, bulizó fiatalból szülő, picurka gyerekből kíváncsi iskolás. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#10yearchallenge. 🤗 11 years ago for our 1 year anniversary, @m_stibbe surprised me with our first trip together ever to Paris. He wasn’t planning on telling me where we were heading until his mom waved us goodbye and said, “Have fun in Paris!” 😜 Although we stayed at the least expensive hotel in Paris, where the walls were so thin you could hear every move of the neighbours and get 0 hours of sleep, we had just as much fun as we do now staying at the best hotel in Paris. We visited all the touristic hotspots, such as the Eiffel Tower, Moulin Rouge, Louvre, Galaries Lafayette, and Sacré-Coeur. Also, I was huge fan of @shakira, hence the hair 🤗

Negin Mirsalehi (@negin_mirsalehi) által megosztott bejegyzés,

#2 Együtt többet érhetünk el

Egy jobb világban megtanuljuk megosztani és beosztani az erőforrásokat, kialakítjuk egymás támogatásának módjait. Persze egy tehetős ember képes relatív izolációban élni, de milyen élet az? Teszi fel a kérdést Brenner, aki az összefogás erejében hisz, bár szerinte a közösségi média sokszor az összetartozás hamis érzetét kelti, miközben mindenki a saját külön bejáratú magányában kuporog.

KIEGÉSZÍTÉS: A #10YearChallenge képei között vannak olyanok, amik egy közösség által elért teljesítményt mutatnak be. Ez másoknak is reményt adhat a jövőbeni pozitív változások elérésére: ha nekik sikerült, másnak is sikerülhet. 

#3 Hol leszünk 10 év múlva?

Aggasztó hírek hatják át mindennapjainkat a klímaváltozásról, a fegyverkezésről vagy éppen a populizmus terjedéséről. Sokan meg vannak győződve arról, hogy egyenesen a pusztulásba tartunk. Ezek fontos és nem ignorálható figyelmeztetések, amik újabb forgatókönyvek kidolgozására és a szokásaink megváltoztatására ösztönöznek minket. A megnövekedett bizonytalanság azonban érzelmi és viselkedéses tünetekhez vezethet, a jövőtől való rettegés a jelentől való eltávolodást eredményezheti, a félelemtől pedig könnyen öndestrukcióba (szerhasználat, kockázatkeresés) menekülhetünk, mintha nem lenne holnap.

KIEGÉSZÍTÉS: Talán az egész kampány legkomolyabb tartalmát azok a képek adják, amelyek természeti környezetünk rohamos hanyatlását mutatják be. Ahogyan azt az Amerikai Pszichológiai Társaság is hangsúlyozza, a globális felmelegedés humán probléma. Arról szól, hogy milyen döntéseket hoz 7,6 milliárd ember az év minden egyes napján. Éppen ezért a pszichológusok 130 000 tagot számláló legnagyobb szakmai szerve 2019 legfontosabb témájának választotta a klímaváltozással kapcsolatos megoldások kidolgozását. 

#4 Azt akarjuk, hogy számítson az életünk

A legtöbb ember szeretne létrehozni valamit, ami a létezése után is fennmarad. Amikor az ilyen kezdeményezések vagy más alkalmak hatására számvetést végzünk, felmérjük, hogy hol tartunk céljaink elérésében. Ráadásul rendkívül jutalmazó számunkra, ha teljesítményeinket, pozitív fejlődésünket mások is észreveszik, értékelik. Sokak életének lényege egy jól választott kép segítségével pillanatok alatt kézzelfoghatóvá válik.

KIEGÉSZÍTÉS: Híres színésznők 2009 vs. 2019 képeit nézegetve több hasonló elrendezésű fotóval találkoztam: tíz év múlva is elbűvölően, fantasztikusan elegánsan, káprázatos mosollyal állnak a vörös szőnyegen, néha meg sem lehet mondani, melyik felvétel készült korábban. Egy a fiatalságot kultiváló, a nők külalakjával kapcsolatban még a szokásosnál is szigorúbb előírásokat támasztó iparágban ezeknek a posztoknak üzenetértéke van. Azt jelzik, hogy az illető még mindig sikeres, az idő meg sem látszik rajta, ha változott is, maximum csak még magabiztosabb, kifinomultabb, profibb lett.

#5 Kifejezzük a múlttal kapcsolatos érzéseinket

Történetünkben sok ünnepelnivaló akad, de néha el is gyászolunk dolgokat. Olykor megkönnyebbülhetünk, hogy már nem azok a kamaszok vagyunk, akiket piszkáltak a suliban, és akik viharos időszakon mentek keresztül. Más időszakokra viszont nosztalgiával emlékezhetünk vissza.

KIEGÉSZÍTÉS: Vannak olyan emberek, aki számára a 10 évvel ezelőtti életükre való visszaemlékezés különösen fájdalmas lehet. Előfordulhat például, hogy transznemű emberek (akiknek a születéskor kijelölt neme és a nemi identitása eltér egymástól) nem szívesen tekintenek vissza arra az időszakra, amikor még más volt a nevük, másmilyen ruhákat hordtak, vagy máshogy nézett ki a testük.

Ha barátságosan szeretnél viselkedni, te se faggasd őket ezekről az élményeikről, mert felkavaró emlékeket jelenthet számukra: talán azt élték meg, hogy nem lehettek önmaguk, vagy bántották őket amiatt, akik. Ezekről természetes módon nem mindenki beszél szívesen. Időről időre azonban előfordul, hogy transz emberek megosztják a nyilvánossággal az előtte/utána képeiket, hogy maguknak és másoknak is láthatóvá tegyék, mekkora utat jártak be. 

#6 Tanultunk az elmúlt 10 évből

Egy évtized alatt is sokat változott, hogy mit értünk egészség alatt, mit vagyunk hajlandóak megtenni a megőrzéséért, illetve milyen lehetőségeink vannak erre. Egyre elterjedtebb annak figyelembe vétele is, hogy a jóllétünknek testi, lelki, szociális és spirituális összetevői is vannak.

KIEGÉSZÍTÉS: Sok népszerű poszt éppen arról szól, hogy az illető milyen hibákat követett el az elmúlt tíz évben, milyen mélységeket járt be, amiből hihetetlen akaraterővel vissza tudott jönni. Ezeknek a történeteknek a megosztása másokat is arra inspirálhat, hogy vegyék vissza a kontrollt életük irányítása felett.

#7 Egy pillanat alatt elveszíthetünk mindent

Az emberiség számára a legnagyobb fenyegetés maga az emberiség. Sokakban jelentős szorongás halmozódott fel a jövővel kapcsolatban. Mi lesz, ha kitör egy újabb világháború? Mi lesz, ha nem tudjuk közös fellépéssel megmenteni a bolygónkat? Mi lesz, ha a mesterséges intelligencia fejlesztése kicsúszik a kezünk közül, és a technológia átveszi a hatalmat?

Brenner szerint az emberiség erősen megosztott, mert kétféle túlélési stratégia mutatkozik a jelenlegi zűrzavaros helyzetben. Vannak, akik az összehangolt cselekvésben hisznek, világképük az elfogadáson, az inkluzivitáson, az együttműködésen alapul. Míg mások nem megoldani, maximum távol tartani igyekeznek a problémákat. Önvédelemre hivatkozva agresszív politikát folytatnak, falakat emelnek. Ám ez a fajta erőszakosság fenntartja az emberi destruktivitás ördögi körét.

KIEGÉSZÍTÉS: Bár világháború nem robbant ki az elmúlt évtizedben, a föld számos országában ma is fegyveres konfliktusok dúlnak. Mindez velünk is megtörténhet. Ebben az esetben nekünk is létkérdés lenne más országos szolidáris és kooperatív viszonyulása. 

#7+1 Az ország egyes ügyei tíz éve stagnálnak

A #10YearChallenge magyar résztvevői több olyan posztot tettek közzé, amik rendszerkritikát fogalmaznak meg: mintha Magyarországon megállt volna az idő, semmit nem javult volna a helyzet tíz év alatt, sőt! Képek jelentek meg például arról, hogy a családi pótlék összege egy évtized alatt (!) egy forintot sem növekedett, hogy a milliárdokból szponzorált focisták ugyanúgy nem érnek el sikereket, mint a jelentős beruházásokat megelőzően. Mások az évtizedek óta használatban levő BKK-buszok rozoga állapotán élcelődnek, míg fogyatékossággal élő emberek egy csoportja azt emelte ki, hogy az akadálymentesítés továbbra is gyerekcipőben jár hazánkban.

Ha pozitív változásokat akarunk elérni a helyi közösségeinkben, az országban, a világban, akkor nincs sok vesztegetni való időnk. Többek között erre világít rá a #10YearChallenge kollektív számvetése.

Borítókép: Instagram / Anne Hathaway

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek