A szelektív hulladékgyűjtés is jó, de ma már tudunk jobbat is!

A műanyaghulladék ma már kontinensektől függetlenül a legtöbb ökoszisztéma működését fenyegeti. Előállításának, felhasználásának és újrahasznosításának innovatív módjai azonban megoldást jelenthetnek a világméretű problémára.

Nem telik el úgy nap, hogy ne lenne hírértéke a műanyaghulladékot övező problémakörnek. Mindannyian ismerjük azokat a képsorokat, ahol a szemét nemcsak a szárazföld, de folyók, tavak, óceánok élővilágát bénítja meg.

A New Scientist hívta fel a figyelmet a problémára, amely fontos kérdéseket vet fel arra vonatkozóan, hogy a társadalom miként kezeli a felmerülő nehézségeket. Egy német vegyipari cég, a BASF olyan megoldásokat kínál, amelyek magukban foglalják a műanyagipari termékek mennyiségének csökkentését, megújuló nyersanyagok felhasználását, és még jobb módszerek felkutatásának lehetőségét.

Nem elég a szelektív hulladékgyűjtés

A Science folyóirat számolt be arról a 2017-es kutatásról, mely szerint bizonyos okok miatt a műanyaghulladék több mint 90 százalékát nem hasznosítják újra. Az arányszám javítása érdekében fontos csökkenteni az újrafelhasználást gátló tényezőket.

Talán az egyik legegyszerűbb megoldás az egyes műanyagok színének megváltoztatása. A készételeket gyakran fekete műanyag tálcákon vásároljuk meg a boltban, hiszen a fekete alapon az étel színesebbnek, étvágygerjesztőbbnek tűnik. Ez pedig sok esetben jelent problémát az olyan újrahasznosító üzemek számára, melyek automatizált érzékelőkkel vizsgálják, hogy mely anyagokból tudnak újra műanyagot előállítani. Sajnos a hagyományos fekete műanyag színét kölcsönző szénalapú pigment nem veri vissza a szemét válogatását végző gépek infravörös sugárzását, így ezek a dobozok nem kerülnek be az újrahasznosítható anyagok közé. A BASF által gyártott műanyag tálcákat viszont más eljárással színezik feketére, ezzel lehetővé téve az újrafeldolgozást.

Ma már tudunk jobbat!
Ma már tudunk jobbat!Fotó: Shutterstock

A gyártás megreformálása is segíthet

Egy másik fontos cél a műanyag csomagolások újrahasznosításának megváltoztatása. 2016-ban a világ fogyasztói 480 milliárd műanyag palackot vásároltak, ez percenként egymillió palackot jelent. A legtöbb műanyag palack polietilén-tereftalátból (PET) készül, aminek ezáltal elengedhetetlen az újrafeldolgozása. Az eljárással a PET anyaga a hő- és mechanikai hatások miatt meggyengül. A hagyományos újrafelhasználási módszerek közé tartoznak a darabolt PET-palackok olvasztása, majd nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyaggá, úgynevezett pelletté való alakítása. A folyamat során meghibásodott polimer láncok eredményeként az így kapott műanyag palack nem elég erős ahhoz, hogy újabb palackok készülhessenek belőle. Ezért újabb PET-et kell felhasználni az újrahasznosított anyag megerősítéséhez

Annak ellenére, hogy a BASF nem gyárt PET-et, plusz töltőanyag segítségével oldja meg ezt a problémát. Ennek az anyagnak a segítségével, amely a törött polimerláncokhoz kapcsolódva erősíti meg a műanyagot, a PET ismét alkalmas lesz palackok készítésére, vagy még magasabb minőségű felhasználásra. Ezáltal a műanyagok is fenntarthatóbbá válnak. Az intelligens kémiai anyagok segítségével a BASF olyan biológiailag lebomló, komposztálható anyagokat fejlesztett ki, mint például a részben bio alapú ecovio. Tony Heslop, a brit BASF korábbi fenntarthatósági vezetője véleménye alapján

a komposztálható anyagok nemcsak a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünket csökkentik,

de jóval egyszerűbbé teszik a szerves hulladékgyűjtést a fogyasztók számára. Heslop szerint a legizgalmasabb módja a hulladék feldolgozásának a vegyi újrahasznosítás, amely molekuláris méreteiben hasznosítja az anyagokat. A BASF először 30 évvel ezelőtt vizsgálta a lehetőséget, de úgy tűnik, most végre eljött ennek is az ideje. Ez az eljárás megoldhatja a rendkívül nehezen feldolgozható műanyagok problémáját, melyek a hulladék 10 százalékát teszik ki. Ezek általában a vegyes anyagokból készült, több rétegből álló csomagolások, esetleg az olyan ételmaradékkal szennyezettek, amik meggátolják a szemét feldolgozását.

A különböző csomagolások nyilvánvalóan fontos részét képezik a fogyasztói társadalomnak, azonban a BASF mérnökei úgy gondolják, hogy a műanyag csomagolást övező problémáknak a különböző irányból történő megközelítései képesek megváltoztatni környezetre gyakorolt hatásukat. Az azonban továbbra is nagyon fontos, hogy figyeljünk oda, melyik kukába milyen szemetet dobunk.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.