A szelektív hulladékgyűjtés is jó, de ma már tudunk jobbat is!

A műanyaghulladék ma már kontinensektől függetlenül a legtöbb ökoszisztéma működését fenyegeti. Előállításának, felhasználásának és újrahasznosításának innovatív módjai azonban megoldást jelenthetnek a világméretű problémára.

Nem telik el úgy nap, hogy ne lenne hírértéke a műanyaghulladékot övező problémakörnek. Mindannyian ismerjük azokat a képsorokat, ahol a szemét nemcsak a szárazföld, de folyók, tavak, óceánok élővilágát bénítja meg.

A New Scientist hívta fel a figyelmet a problémára, amely fontos kérdéseket vet fel arra vonatkozóan, hogy a társadalom miként kezeli a felmerülő nehézségeket. Egy német vegyipari cég, a BASF olyan megoldásokat kínál, amelyek magukban foglalják a műanyagipari termékek mennyiségének csökkentését, megújuló nyersanyagok felhasználását, és még jobb módszerek felkutatásának lehetőségét.

Nem elég a szelektív hulladékgyűjtés

A Science folyóirat számolt be arról a 2017-es kutatásról, mely szerint bizonyos okok miatt a műanyaghulladék több mint 90 százalékát nem hasznosítják újra. Az arányszám javítása érdekében fontos csökkenteni az újrafelhasználást gátló tényezőket.

Talán az egyik legegyszerűbb megoldás az egyes műanyagok színének megváltoztatása. A készételeket gyakran fekete műanyag tálcákon vásároljuk meg a boltban, hiszen a fekete alapon az étel színesebbnek, étvágygerjesztőbbnek tűnik. Ez pedig sok esetben jelent problémát az olyan újrahasznosító üzemek számára, melyek automatizált érzékelőkkel vizsgálják, hogy mely anyagokból tudnak újra műanyagot előállítani. Sajnos a hagyományos fekete műanyag színét kölcsönző szénalapú pigment nem veri vissza a szemét válogatását végző gépek infravörös sugárzását, így ezek a dobozok nem kerülnek be az újrahasznosítható anyagok közé. A BASF által gyártott műanyag tálcákat viszont más eljárással színezik feketére, ezzel lehetővé téve az újrafeldolgozást.

Ma már tudunk jobbat!
Ma már tudunk jobbat!Shutterstock

A gyártás megreformálása is segíthet

Egy másik fontos cél a műanyag csomagolások újrahasznosításának megváltoztatása. 2016-ban a világ fogyasztói 480 milliárd műanyag palackot vásároltak, ez percenként egymillió palackot jelent. A legtöbb műanyag palack polietilén-tereftalátból (PET) készül, aminek ezáltal elengedhetetlen az újrafeldolgozása. Az eljárással a PET anyaga a hő- és mechanikai hatások miatt meggyengül. A hagyományos újrafelhasználási módszerek közé tartoznak a darabolt PET-palackok olvasztása, majd nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyaggá, úgynevezett pelletté való alakítása. A folyamat során meghibásodott polimer láncok eredményeként az így kapott műanyag palack nem elég erős ahhoz, hogy újabb palackok készülhessenek belőle. Ezért újabb PET-et kell felhasználni az újrahasznosított anyag megerősítéséhez

Annak ellenére, hogy a BASF nem gyárt PET-et, plusz töltőanyag segítségével oldja meg ezt a problémát. Ennek az anyagnak a segítségével, amely a törött polimerláncokhoz kapcsolódva erősíti meg a műanyagot, a PET ismét alkalmas lesz palackok készítésére, vagy még magasabb minőségű felhasználásra. Ezáltal a műanyagok is fenntarthatóbbá válnak. Az intelligens kémiai anyagok segítségével a BASF olyan biológiailag lebomló, komposztálható anyagokat fejlesztett ki, mint például a részben bio alapú ecovio. Tony Heslop, a brit BASF korábbi fenntarthatósági vezetője véleménye alapján

a komposztálható anyagok nemcsak a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünket csökkentik,

de jóval egyszerűbbé teszik a szerves hulladékgyűjtést a fogyasztók számára. Heslop szerint a legizgalmasabb módja a hulladék feldolgozásának a vegyi újrahasznosítás, amely molekuláris méreteiben hasznosítja az anyagokat. A BASF először 30 évvel ezelőtt vizsgálta a lehetőséget, de úgy tűnik, most végre eljött ennek is az ideje. Ez az eljárás megoldhatja a rendkívül nehezen feldolgozható műanyagok problémáját, melyek a hulladék 10 százalékát teszik ki. Ezek általában a vegyes anyagokból készült, több rétegből álló csomagolások, esetleg az olyan ételmaradékkal szennyezettek, amik meggátolják a szemét feldolgozását.

A különböző csomagolások nyilvánvalóan fontos részét képezik a fogyasztói társadalomnak, azonban a BASF mérnökei úgy gondolják, hogy a műanyag csomagolást övező problémáknak a különböző irányból történő megközelítései képesek megváltoztatni környezetre gyakorolt hatásukat. Az azonban továbbra is nagyon fontos, hogy figyeljünk oda, melyik kukába milyen szemetet dobunk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra