A hátfájás, amit nem szabad félvállról venni

A hátfájdalmat sokan nem veszik komolyan, pedig idős korban rengeteg olyan dologban akadályozhat meg, amivel fitten és egészségesen tarthatnák magukat, és végső soron tovább is élhetnének.

Rossz hír a 40 és 80 év közötti hátfájós nőknek: a legújabb kutatások szerint sokkal nagyobb esélyük van arra, hogy meghaljanak, mint azoknak, akik nem szenvednek kínzó hátfájástól. A Boston Medical Center kutatói több mint nyolcezer idősebb nőt vizsgált meg, átlagosan 14 évig követve nyomon az életüket. Az eredmények szerint a vizsgálat ideje alatt azok a nők, akik krónikus hátfájástól szenvednek, 24 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg. 

Ez az első vizsgálat, amelyben a krónikus hátfájás és a halálozás összefüggéseit vizsgálták – állítják a tanulmány készítői, akik szerint az összefüggés kulcsa a hátfájásból kialakuló mozgáskorlátozottság lehet.

Kevesebb mozgás

A kutatásban kitértek persze arra is, milyen konkrét nehézségeket okoz a résztvevők számára a hátfájásból eredő mozgáskorlátozottság. A statisztikai elemzés során – nem meglepő módon – arra jutottak, hogy a legnagyobb bajban azok vannak, akiket a fájdalom a hétköznapi tevékenységeik elvégzésében is megakadályoz. Ilyen tevékenység lehet a lakásban történő közlekedés vagy rövidebb séta, az étel elkészítése, tehát lényegében az önellátáshoz szükséges dolgok. Az e téren megélt problémák a hátfájás és a halálozás közötti összefüggést egész pontosan 47 százalékban magyarázták, de fontos bejósló ereje volt még olyan tényezőknek is, mint például, hogy az illető milyen sebességgel képes közlekedni, illetve mennyi idő alatt tud újra felállni egy székről, miután leült. 

„A hátfájás közvetlenül nehezíti meg a napi tevékenységeket, ráadásul az emberek olykor a tünetek súlyosbodásától való félelem miatt a passzív életmódot választják. A napi tevékenységek elhárítása vagy elkerülése azonban éppen hogy súlygyarapodáshoz, krónikus betegségek kialakulásához, vagy azok progressziójához vezethet, így végső soron korábbi halálhoz is” – mondta Eric Roseen, a Boston Medical Center kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A hátfájás, amit nem szabad félvállról venni
A hátfájás, amit nem szabad félvállról venniShutterstock

Már az elején...

Úgy tűnik tehát, már a kialakulása pillanatában is érdemes komolyan venni a kínzó háti fájdalmakat, hiszen az idő előrehaladtával az ebből fakadó nehézségek könnyen megakadályozhatnak abban, hogy idős korban is fittek maradhassunk. Korábban számtalan kutatás igazolta már az időskori aktivitás kiemelt szerepét az egészség megőrzésében. Ezek alapján idősebb korban akár napi egyetlen séta is elképesztően sokat javíthat közérzetünkön, testi és lelki jóllétünkön, hozzátéve ezzel némi időt a földi pályafutásunkhoz. 

Bár a kutatásból úgy tűnhet, a hátfájás közvetlenül csak a mozgáskorlátozottságon keresztül növeli a halálozási esélyt, gondoljunk azért bele, mennyi más olyan tevékenységtől foszthat ez meg idős korunkban, mely rengeteget adhatna a boldog öregkorhoz. Ilyen a társas kapcsolatok, a közös programok, az újdonságok felfedezése, lélektani szinten pedig ilyen az önbizalom megőrzése is, mely a gyakorlatban annyit jelent, hogy mégsem érezzük teljesen elesettnek magunkat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek