Forradalmi módszert fedeztek fel az immunrendszer erősítésére

Felfedeztek egy teljesen új védelmi rendszert az orrunkban lévő baktériumok ellen.

Az immunrendszer az orrunk nyálkahártyáján mikroszkopikus exoszómákat bocsát ki a baktériumok és kórokozók megfékezésére. Az exoszómákat a tudósok olyan extracelluláris hólyagokként definiálják, amelyek a sejtekből szabadulnak fel. Ezeket először 1983-ban fedezték fel, és az elmúlt évtizedben kerültek az érdeklődés középpontjába, ráadásul nemcsak az orrüregben vannak jelen a szervezetben, de különféle más testi folyamatokban is részt vesznek – írja a New Scientist.

Olyan hatásos, mint az antibiotikum

Ha az orrüregben lévő sejtek potenciálisan veszélyes baktériumoknak vannak kitéve, az immunrendszer akár öt percen belül aktivizálódik – ilyenkor a nyálkahártyában kibocsátott exoszómák száma megduplázódik. Ezek az exoszómák a kutatások szerint olyan hatékonyan ölik meg a kórokozókat, mint egy antibiotikum.

„Ezt a védelmi rendszert még soha nem azonosították. Az exoszómás cseppecskék vagy hólyagok kibocsátásával az immunrendszer eljut kvázi a szervezeten kívülre, és úgy támadja a kórokozókat, mielőtt azok bejutnának a testbe.

Ez az egyetlen példa erre, amiről tudunk

– mondja Benjamin Bleier, a Massachusetts-i Kórház fül-orr-gégész sebészdoktora. Ami szerinte igazán meglepő, hogy nem orrfolyással távolítódik el a testből, hanem a nyálka a torok felé tolódik vissza, lenyeljük, és innen a bél foglalkozik vele tovább. A kutatók reményei szerint az exoszómák működésének alapos megértésével hamarosan eljuthatunk majd oda, hogy azokat mesterségesen is képesek legyünk előállítani, ez pedig új utakat nyithat a gyógyszerfejlesztésben is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek