Ha sokat nyomkodod a telefonod, végül egyedül maradsz

Az okostelefonok megváltoztatják a társadalmi élet alapvető vonatkozásait.

Többféle módon fizetjük meg az okostelefonok használatának árát a nem digitális világban. Egy friss, a Computers in Human Behaviorben megjelent tanulmány szerint kevesebbet mosolygunk ugyanis egymásra várakozás közben, ha belebújhatunk az okostelefonunkba is. Pedig a mosoly olyan, mint egy bátorító ölelés, mellyel élni segítjük egymást.

Kevesebb small talk, kevesebb mosoly

"A mosoly a társas érintkezés alapja, érzéseink és motivációnk kifejezésére szolgál"- mondja Kostadin Kushlev, a Georgetown Egyetem professzora. A Kushlevék által végzett vizsgálat során idegen diákokat várakoztattak egy szobában, okostelefonnal felszerelve, illetve anélkül. Arról pedig, hogy mi történt a szobában, videófelvételt készítettek.

Az eredmények szerint azok, akik használhatták a telefonjukat, kevesebbet beszélgettek a társaikkal, sőt, az okostelefonnal várakozó diákok mintegy 30 százalékkal ritkábban mosolyogtak egymásra, mint azok, akiknek nem volt kéznél a telefonjuk. Az okostelefonnal várakozók egyébként átlagosan 103 másodpercet, míg a többiek hosszabb időt, 149 másodpercet töltöttek mosolygással.

És milyen volt a közös ebéd?
És milyen volt a közös ebéd?Shutterstock

„Ez azt sugallja, hogy az okostelefonok használata miatt elveszítünk egy csomó lehetőséget arra, hogy barátságos beszélgetéseket folytatva társas kapcsolatokat építsünk – mondta Kushlev a PsyPostnak. "Ki kell derítenünk, hogy az okostelefonok használata hogyan teszi barátságtalanná a használóikat. Már az is zavaró lehet másoknak, ha csak rápillantunk a telefonunkra, mert ez a gesztus azt a finom kis üzenetet közvetíti, hogy kevésbé érdeklődünk a körülöttünk zajló események és a minket körülvevő emberek iránt" – magyarázza a professzor.

További szisztematikus pszichológiai kutatásokra van szükség, hogy megtudjuk, hogyan befolyásolja és változtatja meg az emberi viselkedést a modern technológiai környezet – teszi hozzá Kushlev.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek