Megköti a szén-dioxidot, annak segítségével regenerálódik az új műanyag

Ezt biztosan nem láttad jönni: mindjárt itt vannak a légtisztító, organikusan növekvő műanyagvárosok!

Kifejlesztettek egy anyagot, ami képes a növekedésre és az öngyógyításra, és még a levegőt is tisztítja. Wow!

A MIT kutatói egy olyan polimert állítottak elő, ami reakcióba lépve a levegőben lévő, üvegházhatású szén-dioxiddal képes regenerálódni és növekedni is. Ez a gélszerű, szintetikus anyag lényegében a növények fotoszintézisét utánozza: a levegőből nyert szén-dioxidot építi növekvő szövetekké.

Képzeljünk csak el városrészeket, amik organikus szövetként, maguktól növekednek majd!

A felfedezett polimer egyik felhasználási alternatívája az építőipar: építésre, javításra, vagy védőbevonat készítésére is használható. A tervek szerint könnyű mátrix panelekben lesz szállítható az építkezések helyszínére, ahol a levegő és a napfény hatására később megszilárdul. Mindez az MIT kutatói szerint tetemes szállítási költséget és energiát takaríthat meg.

Ez valóban forradalmi áttörés az anyagtudományban!

A kutatócsapat a növényi kloroplasztok működési mechanizmusát vette alapul, és azokat spenótlevelekből gyűjtötték össze. (A kloroplasztok a fotoszintézist végző növényi sejtekben található sejtrészecskék, melyek lencse vagy gömb alakúak, kettős membránnal határoltak, belsejüket pedig színtelen plazma tölti ki.) A sci-fik világát idéző anyagban nincsenek persze élő kloroplasztok, a kutatók csak azok működési mechanizmusát lesték el.

A jelenlegi gélmátrix egyelőre nem elég erős ahhoz, hogy felhasználható legyen az építőiparban, jelenlegi állapotában töltő- vagy bevonóanyagként lehetne használni, a kutatócsapat azonban nagyon rajta van az ügyön, hogy minél jobban kimaxolják annak elképesztő tulajdonságait.

Oszd meg másokkal is!
Mustra