Alvászavarra találták ki, de szívelégtelenségre is jó lett

Egy új kutatás szerint az alvási apnoéban szenvedők, különösen a 60 év felettiek csökkenthetik a szívelégtelenség kockázatát CPAP maszkok használatával.

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, mely során a légzés alvás közben időről időre abbamarad, majd újra elindul.

Az American Heart Association szakfolyóiratában publikált tanulmány szerint az apnoés betegek között igen gyakori a szívelégtelenség előfordulása, korábbi vizsgálatok pedig az agyvérzéssel, valamint a szívrohammal tártak fel hasonló összefüggést. Dán kutatók most a nemzeti egészségügyi rendszer adatai alapján 4,9 millió felnőttet vizsgáltak, akik közül 40.485 beteg szenvedett alvási apnoétól az elmúlt 13 évben. 

A vizsgálat során azt figyelték meg, hogy azok között, akik részesültek CPAP terápiában – ami egy lélegeztető maszk viselését jelenti alvás közben – életkortól függetlenül sokkal kisebb volt a szívelégtelenség előfordulásának aránya, mint azok között, akik nem kaptak ilyen maszkot - olyannyira, hogy a maszkot nem használó 60 év felettieknél 38 százalékkal nagyobb volt a szívelégtelenség kockázata.

"Ez ösztönözni fogja az alvási apnoéval küzdő betegek gondozásával foglalkozó orvosokat, hogy

fordítsanak nagyobb figyelmet a kardiovaszkuláris rizikófaktorok és az alvási apnoe közötti kapcsolat megfigyelésére és kezelésére"

– mondta dr. Anders Holt, a Koppenhágai Egyetem Kardiológiai Intézetének kutatója, a kutatás vezetője. A tanulmány hangsúlyozza annak fontosságát, hogy az apnoés betegeket is rá kell valahogy venni a CPAP maszkok használatára, amihez elengedhetetlen, hogy hozzászokjanak a berendezés viseléséhez alvás közben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek