Ha nem aludtál rendesen, ne vezess, mert olyan, mintha részeg lennél

Az alváshiánynak számos negatív hatása lehet a kognitív folyamatokra és a mentális egészségre nézve, de különösen veszélyes lehet azok számára, akik másnap volán mögé ülnek. Egy új tanulmány szerint az kialvatlan emberek sokkal nagyobb valószínűséggel szenvednek el autóbalesetet, mint azok, akik ki tudják pihenni magukat éjjel.

Az AAA Alapítvány közlekedésbiztonsági kutatói összesen 5470 közlekedési balesetet vizsgáltak, és azt találták, hogy azok a sofőrök, 

  • akik 6-7 órát aludtak, 1,3-szer;
  • akik 5-6 órát aludtak, 1,9-szer;
  • akik 4-5 órát aludtak, 4,3-szer;
  • akik pedig 4 óránál kevesebbet aludtak, 11,5-szer (!)

nagyobb eséllyel törték össze magukat, mint azok, akik legalább 7 órán át húzták a lóbőrt előző éjjel. A négy óránál kevesebbet alvó sofőrök koncentrációs képessége leginkább azokéhoz volt hasonlítható, akiknek véralkoholszintje úgy 0,12 és 0,15% között mozog. Az ilyen járművezetők pedig köztudottan nagyobb valószínűséggel okoznak sérüléssel járó, vagy halált okozó autóbalesetet.

Számításba vették természetesen azt is, ki mennyit alszik egyébként, ebben a megközelítésben pedig az volt a mérvadó, mennyivel aludt az illető kevesebbet a megszokottnál. Ezt alapul véve a kutatók az alábbi eredményeket kapták:

  • 1-2 óra mínusz: 1,3-szeres 
  • 2-3 óra mínusz: 3-szoros
  • 3-4 óra mínusz: 2,1-szeres
  • 4 óránál több mínusz: 10,2-szeres az esély a balesetokozásra.

Az éberség nem azonos az ébrenléttel, így az elalvás nem az egyetlen kockázat

- mondja Brian Tefft, a tanulmány szerzője, az alapítvány senior kutatója a miértekre vonatkozóan. Az alváshiány figyelemkieséssel és az ítélőképesség romlásával járhat, ami igen kritikus lehet egy-egy veszélyes forgalmi helyzetben. Míg a 7-9 óra alvás lenne az ideális, addig Amerikában a kormányzati felmérések szerint a felnőtt lakosság jelentős része ennél jóval kevesebbet alszik.

Nálunk szerencsére átlagban nem ennyire rossz a helyzet, nehezebb napjaink azonban nekünk is lehetnek...

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek