Lángelméket nevelt, és ő sem akar leállni

A gyerekei szupersztárok a szakmájukban, ő pedig mindjárt 70 éves, de a modellkarrierje csúcsán van. Rengeteget dolgozik, és ha úgy alakul, szívesen beugrik vigyázni tíz unokája egyikére. Fiatalok példaképe, magazinok címlapján pózol, minden jelentős divateseményen jelen van, gyönyörű, egészséges, energikus. Vajon mi hajtja és mi a titka? Bemutatjuk Maye Muskot.

Rövid, ősz hajával, csillogó bőrével és ragyogó kék szemeivel valóban feltűnő nő, első ránézésre senki nem mondaná meg, hogy 69 éves. Fia, Elon a világ legmenőbb feltalálója, a Tesla Motors egyik tulajdonosa, akinek vagyona a Forbes szerint 20,5 milliárd dollár. Második fia, Kimbal először Elonnal dolgozott az infotech iparban, de később kiszállt és most a slow food mozgalom egyik oszlopos tagjaként, a Kitchen nevű éttermével népszerűsíti a rendes, finom, egészséges alapanyagokból gondosan elkészített ételeket Kanadában. Maye Musk lánya, Tosca pedig filmrendező, aki nemrég romantikus regényeket kezdett televízióra vinni.

shutterstock 770697853
Fotó: Shutterstock

Maye Musk 45 éve viszi táplálkozástudományi üzletét és 54 éve modellkedik. Tavaly ősszel, 69 évesen lett a CoverGirl márka arca, azóta pedig sorra szerepel a legnevesebb magazinokban, a Vogue beválogatta az úgynevezett Gamechangers listájára, de a Time és a New York Magazin is címlapjára tette. 2014-ben szerepelt Beyoncé Haunted című klipjében is.

A mai napig megállítják az utcán a fiatal lányok, hogy elmondják, mennyire csodálják, és hogy ő a példaképük. Megköszönik neki, hogy 69 évesen is modellkedik és ezzel reményt ad azoknak is, akik nem akarják 25 évesen öregnek érezni magukat. Maye Musk a saját weboldalán is az időtlen szépséget hirdeti, miközben dübörög az Instája is, ahol a fiatalok követik és imádják, 'GOAT'-nak nevezik, ami a Great of All Times, vagyis a mindenidők legnagyobbjának rövidítése. 

A titok

Egy olyan korban, amikor a szülők és az oktatási rendszer teljesen behálózza a gyerekeink életét, Maye Musk egészen más felfogásban nevelte a sajátjait. "Mire a gyerekeim felnőttek, megtanulták, hogyan legyenek függetlenek. Mindig azt mondtam nekik, hogy addig amíg, valami jót csinálsz, megéri küzdeni. Éppen ezért fektettem be az első cégükbe, szereztem nekik bútort, vittem nekik kaját" - írta Maye Musk a Moyenish című lapban, ahol elég részletesen beszámol arról, hogyan nevelte három gyermekét.

Miután 1979-ben elvált a férjétől, egyedülálló anyaként nevelte őket, ami nem lehetett egyszerű, hiszen a Musk gyerekek között elég kicsi a korkülönbség: Elon most 46, Kimbal 45, Tosca pedig 43 éves.

Maye azt írja, egész életében dolgozott és ezt látták tőle a gyerekei is. "Modellkedtem, hogy el tudjam tartani őket. Előfordult, hogy a divatbemutatókon az első sorban ültek és olvasgattak, amíg én vonultam a kifutón. Táplálkozástudományt tanítottam, modellkedtem és építettem a dietetikus praxisomat Kanadában. Vasárnapra maradt a vásárlás meg a mosás" - írta Maye.

Maye Musk és fia, Elon Musk
Maye Musk és fia, Elon MuskFotó: Taylor Hill / Getty Images Hungary

Azt is őszintén leírta a kis esszéjében, hogy magánélete nem igazán volt.

Nem jártam randizni, mert attól féltem, ha felezni kell a számlát, nem marad pénz a gyerekeimre.

Ilyen az, amikor a túlélésre játszol. Fizetnem kellett a lakbért, etetni őket, de nem sajnáltattam magam, csak mentem előre" - emlékezett a nehéz időkre.

Egy elveszett város nyomában

Maye gyerekkora sem volt ám szokványos: a családi nyaralásokat általában a Kalahári-sivatag felett töltötte, apja kisrepülőjén, amivel egy elveszett várost kerestek. A szülei nem voltak éppen tehetősek, de az apja szenvedélye a repülés volt. Maye Dél-Afrikában járt iskolába, ahol igazi kockafejnek számított, a tanárok őt küldték a másik osztályba is matekórát tartani. Ezt egy kicsit meg is szívta később: iskolai zaklatás szempontjából Dél-Afrika kemény hely, de a testvére mindig megvédte Maye-t a támadásoktól.

A függetlenség Maye életébe is hamar beköszöntött: 15 évesen kezdett modellkedni, de mellette dietetikusnak tanult, 21 éves korára pedig kiépítette a saját praxisát. Szemben a mai anyatigrisekkel és helikopterszülőkkel Maye azt mondja, ő nem körözött örökké a gyerekei felett: nem táblázta be az életüket, nem ellenőrizte a házijukat, cserébe a gyerekeik megtanulták, hogyan legyenek önállóak és hogyan vállaljanak felelősséget a saját munkájukért. Arra a kérdésre, hogy nem aggódott-e, hogy a gyerekei hogyan fogják megtalálni az útjukat az életben, Maye gyorsan rávágja: "Nem, nem volt rá időm". 

Azt mondja, azzal, hogy hagyta nekik felfedezni a világot, erős és független személyiségekké fejlődtek, saját érdeklődési körrel.

"Amikor a fiúk megalapították első vállalkozásukat, a Zip2-t, elvittem őket vacsorázni, kifizettem a fogyasztást, és azt mondtam nekik, ez volt az utolsó alkalom, hogy én fizettem. Aztán, miután a fiaim eladták az első cégüket, az 50. szülinapomra vettek nekem egy kis faházat. Nem sokkal később egy házat, majd egy kocsit is vettek nekem. Ma már természetesen én is egy Teslával járok" - írta Maye a Moyenish oldalán.

És hogy mit gondol az öregedésről? 

Maye Musk azt mondta az ELLE-nek, hogy nem kellett megküzdenie az öregedéssel, mert mindig kapott munkát, mindig hívták. "Az egyetlen, amivel küzdök, hogy hiába van tíz unokám, nagymama reklámokat nem kapok. Nem úgy nézek ki, mint egy nagyi, pedig az vagyok".

Mustra