A sejtektől a csillagokig visz az idei Kutatók Éjszakája

A Kutatók Éjszakáját az Európai Unió bizottsága indította tíz évvel ezelőtt, és hatalmas nemzetközi sikerre tett szert. Nem véletlenül: ilyenkor egyetlen éjszakára olyan helyekre nyerhetünk belépést, amiket csak újságcikkekből, dokumentumfilm-részletekből, netán scifikből „ismerünk” és képzelünk el magunknak: a tudomány legbelső szentélyeibe. A programsorozat célja pont ennek az izolációnak a megszüntetése: felkelteni az emberekben az érdeklődést, közelebb hozni hozzájuk a tudományt, ami vagy túl száraznak, vagy holmi abrakadabrának tűnik. Az idei Kutató Éjszakáját pedig szeptember 30-án, azaz ma rendezik, ajánlunk pár különösen izgalmasnak tűnő programot a rengetegből, amikre még simán oda is ér!

              

 A Kutatók Éjszakájához az egész ország kapcsolódik, szinte nincs olyan város, ahol valamelyik intézmény ne állított volna össze programot. Mi most a legnagyobb kínálatból, a budapesti választékból szemezgettünk, de ellenőrizze a részletes és jól kezelhető weboldalon, hogy az Ön közelében lévő városokban milyen lehetőségek adódnak! A programok nagy része regisztrációköteles, ezért főleg a szabadon látogathatók közül válogattunk. Mindenkinek sok szerencsét, hogy bejusson az őt érdeklő rendezvényekre!

Érdemes ránézni a Semmelweis Orvostudományi Egyetem rengeteg programjára, ahol a még regisztrációköteles előadások között volt egy-egy hely, például a 19:20-tól 19:40-ig tartó "Egy csodálatos elme kihunyó ragyogása" – Pszichiátriai betegségek az MR-ben , vagy a 18:00-19:30-ig rendezendő Eltűnt hangok nyomában: Hallás és halláskárosodások vizsgálata a laboratóriumban címűre. Azonban a regisztráció nélküli programokból is érdemes válogatni. Érdekes lehet az Egészségtudományi Karon öttől nyolcig tartó„Meg tudnád menteni a barátodat?”, ahol mentőtiszt hallgatók segítenek az alapvető elsősegélynyújtó ismeretek fejlesztésében, vagy a „Minden egy kúttal kezdődött - járványok kivizsgálása régen és ma” című program, ahol a résztvevők egy interaktív játék keretén belül részt vehetnek az 1954-es londoni kolerajárvány, illetve egy érdekesebb, 21.századi járvány kivizsgálásában. Az Elméleti Orvostudományi központban este nyolctól kilencig Zenés kémia és biokémia kurzuson vehetünk részt, ami annyira bizarrul hangzik, hogy legszívesebben azonnal indulnánk. A leírás szerint:  „egy ÁOK-s kémia-biokémia-molekuláris biológia kurzus válogatott részletei hangzanak el dalokban, a periódusos rendszertől a látás biokémiájáig; szakmai szövegek ismert, kedvelt dallamokra hangszerelve.”

Visszatérve a szigorú és dallamtalan realitáshoz, részt vehetünk olyan felvilágosító programon, mint a „ Daganatos beteg életvitele és táplálkozás a”, ami elég hasznosnak tűnik egy olyan országban, ahol sokak szerint a C-vitamin pl. gyógyítja a rákot. DE közben regisztrációmentesen elmehetünk a „Megszólalnak a múmiák” – a 18.sz.-i váci múmiák paleomikrobiológiai vizsgálata” című eseményre , vagy szívultrahanggal vizsgálhatunk kisállatmodelleket a Városmajori Szívklinikán- szintén regisztráció nélkül.

              

Hasonlóan sokrétű az ELTE különböző karainak kínálata. Bár a Pszichológiai kar tömeghipnózisos kísérletéről például már lecsúsztunk, de regisztrációmentes például az este hattól fél hétig tartó Hogyan is tanulok- hogyan tanuljak hatékonyabban program, ahol egy kérdőív segítségével a jelentkezők felmérhetik tanulási stílusukat, és gyakorlati segítséget kapnak, hogyan tudnák hatékonyabbá tenni.

A Természettudományi karon eközben este hattól egészen éjfélig látványos interaktív fizika-bemutatókat ígérnek, melyek több teremben, több standnál zajlanak, és a látogatók is aktívan részt vehetnek a kísérletek lebonyolításában. „Folyékony nitrogénes kísérletek, rakéták, szupravezetés, Foucault-inga, nem-newtoni folyadék, óriás szappanbuborék, Thomson-ágyú és sok más nagy durranás”- kamaszkorunkban bármit megadtunk volna, hogy szabadon játszhassunk ilyesmikkel. Sőt, talán még most is. A lehetőség szó szerint nyitott.

Ha esetleg izzadni szeretne, némi játékos-gyakorlati kémiai előadás keretében erőspaprikákat versenyeztetnek, kóstoltatnak és analizálnak a„Melyik az erősebb” programon belül szintén a TTK-n, és ingyenes, bár a helyszínen regisztrálandó (!) planetáriumi előadások is várják a csillagászati tanszéken. Minket személy szerint érdekel a Rendszerváltozás családtörténetei interaktív kiállítás is, illetve, ha már a tömeghipnózisra ugye nem jutottunk be, a pszichológiai kar 301-es terme, ahol estébe nyúlóan két előadáson keresztül is erről az érdekes területről esik szó: Hipnóziskutatás: okkult jelenségtől a tudomány főáramáig közel fél évszázad alatt és utána a Hipnózis az agyban címmel. Akárcsak a Semmelweis programjainál, itt is azt ajánljuk, hogy alaposan böngéssze át az ELTE tanszékeinek kínálatát, ugyanis még a regisztrációmentes programok is olyan sokrétűek és izgalmasak, hogy szinte lehetetlennek tűnik kiemelni a legjobbakat.

A Budapesti Fővárosi Levéltárban Budapest és Magyarország arcai címmel moszkvai fotóriporterek anyagából nézhetünk meg egy elég érdekesnek tűnő válogatást. Eközben az épület második folyosóján Szentpétervári hidak címmel nyílik szintén fotókiállítás. A levéltár nagy kutatótermében pedig egy igazi Indiana Jonesos nagy nyomozós játékban vehetünk részt – már amennyiben Indiana háttérmunkásairól van szó.

Technikai érdeklődésűekek a mennyország lesz a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem programajánlata. Hat órától feliratkozás nélkül látogathatjuk a Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumot, a DCS épületekben pedig folyamatos bemutatók és előadások lesznek, olyan, a humán érdeklődésű cikkíró számára egyébként teljesen érthetetlen, de izgalmasnak tűnő dolgokról, mint Lángorgona- és lángsebesség mérés, vagy hogy hogyan működik a fluidizáció. Kérem, olvassák és böngésszék végig az egyetem ajánlatát, mert nem merném egyik programot sem a másik elé helyezni.

Hasonlóan izgalmas az Ericson Kutatólabor és a BME Villamosmérnöki Karának kínálata, ahol szintén különböző bemutatók közül válogathatunk egész délután 16-tól este 23 óráig. A Gyorsulj te is 5G-re című installáció keretein belül egy szobakerékpárt hajtva mi magunk teremthetjük meg az adatátvitelhez szükséges energiát, a Felhő, 5G, robotok a jövőben létrehozható információtárolási megoldások és lehetőségek nyújtotta lehetőségeit gondolja tovább, de bekukucskálhatunk a kutatók hobbijaiba is, amik például drónokat, mars-járó vezetést, 3D-modellezést és robotprogramozást takarnak.

Újra szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a Kutatók éjszakája rendkívül, RENDKÍVÜL sok programot takar, szerte az országban. Ebben a cikkben Budapesten lévő programoknak is csak töredékéről tudtunk beszélni: feltétlenül kattintsanak a részletgazdag és könnyen kezelhető oldalra, ahol minden információt megtalálnak!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek