Inasa vázlataiból azonosították Michelangelo eddig ismeretlen bronzszobrait

Nemzetközi kutatók egy csoportja azt állítja, Michelangelótól származhat az a két, kisméretű bronzszobor, melyek eredetével kapcsolatban eddig csak ködös feltételezések voltak, és amelyek egyedüliként fennmaradtak a művész munkásságából – olvasható a hír a BBC oldalán. A meztelen, izmos testalkatú, párducon lovagló férfiakat az 1800-as évek végén egyszer már tulajdonították Michelangelónak, de akkor ezt a teóriát még nem tudták bizonyítani, így idővel feledésbe merült. Alkotónak ezután a holland szobrászt, Willem Danielsz Van Tedrodét hitték – egészen tavaly őszig.

tk3s masons michelangelo bronzes 01
The Fitzwilliam Museum / Swns / Northfoto

A "felfedezés" a Cambridge-i Egyetem professzorának, Paul Joannidesnek köszönhető: ő kapcsolta ugyanis össze a két szobrot egy 16. századi rajzzal, amely a francia Montpellier-ben található. Michelangelo egyik inasa lemásolta a mester elveszett rajzait, az egyiknek a sarkában pedig pont egy párducon lovagló izmos fiatalember látható. A póza nagyon hasonlít az egyik bronzszoboréhoz és ugyanolyan stílusban rajzolták, mint amilyet Michelangelo is használt a szobrainak tervezéséhez.

"Elképesztően izgalmas volt részt venni ebben a korszakalkotó projektben, amelyben számos művészettörténész dolgozott az Egyesült Királyságból, Európa más részeiről és az Egyesült Államokból is" - nyilatkozta dr. Victoria Avery, a szobrocskák jelenlegi lakhelyéül szolgáló Fitzwilliam múzeum iparművészeti osztályának vezetője.

A szobrokat a mester más munkáival összevetve bizonyítható, hogy stílusban és szerkezetüket tekintve rendkívül hasonlítanak az 1500 és 1510 között készültekhez. Feltételezések szerint a műveket közvetlenül a híres firenzei Dávid-szobra után készítette, a kutatómunka azonban még nem zárult le, a végleges bejelentés júliusra várható.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra