Ide jutottak a Twin Peaks szereplői a sorozat után

Bejött a tippje azoknak a Twin Peaks rajongóknak, akik hónapok óta csak arról hajlandóak posztolni a közösségi oldalakon,hogy a sorozat hamarosan folytatódni fog, a héten ugyanis bejelentették: David Lynch negyed évszázad után ismét belevág a Twin Peaks rendezésébe. A welcometotwinpeaks.com értesülései szerint a 68 éves rendező és Mark Frost forgatókönyvíró a Showtime csatornával szerződtek le egy kilenc epizódos évadra, amit várhatóan 2016 januárjától kezdenek majd el vetíteni. A történet a jelenben játszódik majd, de szorosan kapcsolódik a második évad történéseihez, a készítők pedig beleszövik az elmúlt 25 évet is. Persze, nem is nagyon tehetnek mást.

Sajnos a stáblistáról még nem szivárogtak ki konkrét információk, de állítólag több ismerős karakter is feltűnik majd az új részekben. Addig is nézze meg a hajtás után, hogyan alakult a karrierje a legendás sorozat szereplőinek és készítőinek az elmúlt években!

David Lynch – a rendező

Az Arany Pálma-díjas rendező olyan kasszasikerek után készítette el az ABC Network csatornán vetített sorozatot, mint a Kék bársony, a Radírfej, a Veszett a világ vagy a nézhetetlenre sikeredett Dűne. Az 1990 áprilisában indult Twin Peaks sikerét azonban eddig még nem sikerült ismét megugrania Lynch-nek – talán majd most. Ugyanakkor több kritikus és filmrajongó nem hisz a sorozatok újraélesztésében, és ezzel a 68 éves rendező is tisztában van, valószínűleg ezért is gondolkozott ilyen sokáig a folytatáson. Miután 1991-ben levetítették a sorozat második évadának utolsó részét, Lynch elkészítette 1992-ben a Twin Peaks - Tűz, jöjj velem! című mozifilmet, majd 1997-ben a Lost Highway - Útvesztőben c. drámát. Ezeket aztán olyan értelmezhetetlen alkotások követték a sorban, mint a Straight Story - Az igaz történet, A sötétség útja - Mulholland Drive vagy a még ezeknél is zavarbaejtőbb Inland Empire, amit Lynch rendezett és vágott. Mark Frostról, a Twin Peaks forgatókönyvírójáról kevesebbet tudni: legutóbb a 2007-es, A fantasztikus négyes és az ezüst utazó c. film forgatókönyvén dolgozott, de ugyancsak ő írta az első rész és A golfbajnok c. film forgatókönyvét is.

Angelo Badalamenti – a zeneszerző

A most 77 éves brooklyni olasz zenész a világ egyik legmeghatározóbb zeneszerzője: dallamai nélkül aligha égett volna bele így a nézők agyába a sorozat és annak szürreális helyszínei, karakterei. Badalamenti a Twin Peaks előtt is dolgozott már együtt a rendezővel, például az 1986-os Kék bársony illetve a Veszett világ című filmeken, de megesett, hogy kisebb szerepeket is elvállalt: a Mulholland Drive-ban például gengszter volt, míg a Kék bársonyban stílszerűen egy zongoristát alakított. Badalamenti nevéhez fűződnek még a Paul Schrader-filmek zenéi, ő szerezte többek között az Idegenek Velencében és A szexfüggő zenéjét, de közreműködött a Danny Boyle rendezésében készült A part hangszerelésében is.

Grace Zabriskie – Sarah Palmer

Az 1978 óta aktívan dolgozó amerikai színésznőtől szinte mindenkit kivert a frász, amikor feltűnt a képernyőn a meggyilkolt Laura Palmer anyjaként. A szakmában elismert Zabriskie azóta rendszeresen látható olyan filmekben mint a Sült zöld paradicsom, a Nászfrász vagy Az átok. Ma már ugyan a színésznő 73 éves, de még mindig aktív – 2014-es és 2015-ös megjelenésű filmekben is szerepel az Imdb szerint.

Joan Chen – Josie Packard

Miután Kínában filmezni kezedett, Joan Chen a MacGyver című sorozatban is feltűnt 1985-ben, azóta pedig már nemcsak színésznőként, hanem rendezőként és filmproducerként is jegyzik a nevét a szakmában. A Twin Peaks, amiben az elhunyt fűrészmalom-tulajdonos gazdaggá vált, ázsiai özvegyét alakította, természetesen neki is meghozta a várva várt ismertséget, láthattuk az elmúlt években többek között A bátyám árnyékában, az Ellenséges vágyak illetve a Négy vacsora című moziban is. És hogy a rendezéséről is szót ejtsünk: a ma 53 éves színésznő jegyzi azRichard Gere és Winona Ryder főszereplésével készült Ősz New Yorkban című filmet is.

Kyle MacLahan – Dale Cooper különleges ügynök

Az 55 éves MacLachlan a sorozatszínészekre nem jellemző módon határozottan jól jött ki az ügynök karakterből és azóta már olyan népszerű sorozatokban láthattuk viszont, mint a Szex és New York, a Született feleségek vagy az Így jártam anyátokkal. A színésznek egyébként nem a Twin Peaks volt az első közös munkája a Lynch-csel, azt megelőzően szerepet kapott a Kék bársonyban valamint a Dűnében is.

Lara Flynn Boyle – Donna Hayward

Az egykor a természetes szépséget képviselő színésznő sajnos nem tudta megállni, hogy ne plasztikáztassa az arcát, így már csak árnyéka annak a szexi és gyönyörű nőnek, aki a Twin Peaksben volt. A Laura Palmer legjobb barátnőjét alakító Boyle aztán megállt a B kategóriás színésznők szintjén, és olyan felejthető filmekben kapott helyet, mint a Wayne világa, a Szabadnapos baba vagy Ami a szexet illeti. Sőt, a Men in Black 2-ben nyújtott rendkívül gyenge alakításáért még a legrosszabb színészeknek járó Arany Málna-díjat is megkapta 2002-ben. 

Mädchen Amick – Shelly Johnson

Megkérdőjelezhetetlen, hogy a Twin Peaks tele volt gyönyörű nőkkel és ha minden jól megy, ez adott lesz a harmadik évadban is. A kultikus sorozat egyik ilyen feltűnő jelensége a pincérnőt alakító Amick volt, akinek a többiekhez hasonlóan nem tört ketté a karrierje a sorozat után. Az 1970-es születésű vonzó színésznő Oscar-díjas alakítást sehol nem nyújtott, de azért feltűnt többek között A pletykafészek és a Vészhelyzet, valamint a közelmúltban a Witches of East End című sorozatokban és szerepet kapott A szerelem Harley Davidsonon érkezik című filmben is. Nem mellesleg pedig még most, 43 évesen is szép.

Michael Ontkean – Harry S. Truman seriff

Az 1946-ban született kanadai színész karakteres arca ellenére nem tudta kihasználni a Twin Peaksszel járó népszerűséget és valahogy a jó szerepek és forgatókönyvek is messziről elkerülték. Ontkean a sorozat után feltűnt egy-két Daniel Steel-féle romantikától csöpögő drámában, valamint jó pár családi moziban is, ezért eléggé meglepőtünk, amikor 2011-ben sikerült bekerülnie a George Clooney főszereplésével készült Utódok c. filmbe.  Kíváncsian várjuk, hogy Lynch szerepet ajánl-e neki az új évadban vagy inkább lehúzza a listáról Twin Peaks egykori rendőrét. Aki egyébként a Wikipédia szerint most Hawaiin én.

Peggy Lipton – Norma Jennings

A sorozat szereplői közül talán a modellként is ismert, most 68 éves Lipton életútja a legérdekesebb. A Twin Peaksben kávézótulajdonost alakító színésznő ugyanis évekig Quincy Jones felesége volt, akitől két lánya született, Rashida És Kidada Jones. Mindkét lányuk színészettel foglalkozik, így az is elképzelhető, hogy ők is helyet kapnak Lynch legújabb agyszüleményében. Lipton a hatvanas években randizgatott Paul McCartneyval is, 1993-ban pedig Michael Jackson ikonikussá vált Black&White című klipjében hívta fel szépségére a figyelmet. Az utóbbi években inkább tévésorozatokban látni (például a Psych - Dilis detekívekben), de 2010-ben a Minden kút Rómába vezet középrossz vígjátékban is feltűnt.

Ray Wise – Leland Palmer

Hollywood egyik legprofibb és legismertebb karakterszínésze általában gonosz, rossz, beteg lelkű embert alakít a filmekben, illetve néha egyszerűen csak az ördög szerepét bízzák rá a rendezők. Nem volt ez máshogyan a Twin Peaksben sem, ahol Laura Palmer apját alakította, és „A nyuszik és az őzgidák is várják a majálist, hát miért lennél te éppen szomorú?”- kezdetű mondókát ismételgette megszállottan. Az 1947-ben született színészért a mai napig kapkodnak a filmstúdiók, az utóbbi években többek között olyan sorozatokban volt látható, mint a Mad Men, a Halálbiztos diagnózis, a Gyilkos elmék vagy az Így jártam anyátokkal, de feltűnt mozifilmekbe, így a Jó estét, jó szerencsét!-ben is. A Superman: Ítéletnap animációs filmhez pedig a hangját adta. 

Sherilyn Fenn – Audrey Horne

A 49 éves színésznő sorozatbeli karakterét, a magányos, vonzó, intelligens és cselszövő Audrey Horne-t imádták a kamaszlányok a kilencvenes években. Az olasz-magyar anyától, több generációs zenészcsaládból származó színésznő életútja igen érdekes és irigylésre méltó – elég, ha csak annyit mondunk, hogy 1985 és 1989 között Johnny Depp élettársa volt? Fennt nem kerülték el a filmszerepek sem az elmúlt években, olyan sorozatokban kapott helyet, mint a Szívek szállodája, az NCIS,a Jóbarátok vagy a Psych – Dilis detektívek, a Twin Peaks előtt pedig játszott többek között Lynch Veszett a világ című alkotásában is.

Sheryl Lee – Laura Palmer és Maddy Ferguson (Laura Palmer unokatestvére)

Az 1967-ben, Németországban született csinos színésznőnek a Twin Peaks volt az első filmszerepe. Érdekesség, hogy Lee-t eredetileg csak a hulla (Laura Palmer) szerepére szerződtették, de az első két rész után kiderült, hogy nahát, tud játszani is, így megalkották Ferguson karakterét. Később csak egy hajszálon múlt, hogy Lee ismét egy halott karakter szerepét, Mary Alice Young karakterét kapja meg a Született feleségekben – de a szerep végül Brenda Strongé lett. Sheryl Lee a mai napig aktívan dolgozik, látható volt a kilencvenes években többek között aFeljegyzések a holtak házából, illetve a John Carpenter:Vámpírok című filmben, 2012-ben az Észlelés című sorozatban tűnt fel Eric McCormack és Rachael Leight Cook oldalán, 2014-ben pedig a Jackie&Ryan c. filmben játszott.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek