Mert a mennyország az anyák talpa alatt van

Ismeri Ön Bahget Iskander munkásságát? Igen, több mint valószínű, hogy ismeri, csak maga sem tud róla. Az 1943-ban Szíriában született fotóművész 1967 óta él Kecskeméten, és tíz évvel ezelőtt kezdte azt a vállalkozást, melynek egy most nyílt kiállítás lett a végeredménye. A nők életének egyik legfontosabb momentumát, az anyává válást mutatja be modelljei segítségével, akik némelyike akár éveket is kellett várjon, hogy a róluk készült képek napvilágra kerülhessenek. Ezek a sokszor intim, vidám, játékos kompozíciók most 70 fényképből álló kiállítássá álltak össze Anyaság címmel.

Iskander munkásságából nemcsak szociofotóit, íróportréit láthatta már a nagyközönség, de számos közéleti személyiségről is készített már fotósorozatokat. Modelljei közt volt már Sebestyén Márta, Vásáry Tamás, Eszterházy Péter, Juhász Ferenc, Illyés Gyula, Faludy György, Sütő András, Kányádi Sándor, Szabó Magda, de hogy messzebbre nyúljunk vissza, még maga Mihail Gorbacsov is állt már a kamerája előtt. Hogy íróportréi mennyire fontosak, ismertek, kiderül a Literán futó fotónaplójából.

Új kiállításának megnyitóján Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, a fotóművész jóbarátja így fogalmazott róla: „Jómagam úgy gondolom, sőt úgy érzem, hogy Iskander fénnyel írott képei nem csupán gyönyörködtetnek, hanem méltóképp ábrázolják az anyaságról kialakult/kialakított fogalmat. A mindenség sarjadó magva, zsendülő hajtása épp úgy megjelenik előttünk mint az anyai oldal biztonsága s a legtisztább öröm láncszemei és lépcsőfokai.”

A kiállításmegnyitót meglepetésvendégként dr. Czeizel Endre is megtisztelte jelenlétével, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt században a nők átlagosan 11 gyermeknek adtak életet hazánkban, míg mára ez a szám 1,3-re csökkent. „Ma az anyaság sajnos válságban van. Az egyik fő magyarázat talán az, hogy a nők társadalmi helyzete alapvetően megváltozott, úgy-ahogy kivívták társadalmi egyenrangúságukat. Ez nagy kihívás számukra, mert valljuk be, most a nőkről két bőrt húznak le” – nyilatkozta a professzor. A híres orvosgenetikus a kiállításhoz készült katalógushoz is hozzájárult pár gondolattal: ott felhívta a figyelmet arra, hogy az apák szerepe is milyen óriási jelentőséggel bír, s ehhez saját életéből hozott példát a közönségnek. A véleményt a jelek szerint Iskander is osztja: fotóin nem egy esetben tűnnek fel az édesapák is, és nem csak családi képként, hanem önállóan, kettesben a gyermekükkel.

Dr. Czeizel Endre a fotóművésszel a kiállítás megnyitóján
Dr. Czeizel Endre a fotóművésszel a kiállítás megnyitójánNoszlopy Nagy Miklós

Az említett katalógus önmagában is tartogat meglepetéseket, mert a fotóművész bevezetőjén és a híres professzor záró gondolatain kívül több neves költő és író - hogy csak néhányukat említsük: Juhász Ferenc, Buda Ferenc és Tandori Dezső - versei köszönnek vissza ránk a katalógus lapjairól. Ugyanitt személyes vallomásként Iskander nem csak modelljeinek, közönségének és barátainak mond köszönetet, hanem édesanyjának is. „Mert mifelénk Keleten úgy mondják, a paradicsom /a mennyország/ az anyák talpa alatt van.”

A kiállításmegnyitó és a tárlat konklúzióját Pintér Lajos versrészletével lehetne visszaadni: „A terhesség nem teher. / Áldott állapot.” - de ezt döntsék el Önök.

Az ANYASÁG című kiállítás július 9-ig megtekinthető a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban, a katalógus és a Bahget Iskander munkásságát bemutató Egy marék világ című album megtekinthető és megvásárolható a helyszínen.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra