Legóból rakták ki Dalí híres elefántját

Idén eddig szinte minden hónapra jutott valami Salvador Dalíval kapcsolatos érdekesség, amit leginkább annak tudunk be, hogy januárban volt éppen huszonöt éve, hogy elhunyt a szürrealizmus legismertebb alakja. Egy spanyol design cég Dalí ihlette kitömött birkából készített iratszekrényt, egy szintén spanyol festő pedig megfestette, hogy milyen lenne, ha Dalí festészet helyett építészettel foglalkozott volna. Ezúttal a koreai „Lego művészt” ihlette meg a festő egyik vissza-visszatérő témája, az elefánt, melyet többféleképpen is megfestett munkássága alatt. 

Steampunk lett Dalí elefántjából
Steampunk lett Dalí elefántjábóljkbrickart.com

Jin Keinek a katalán művész 1948-as elefántjai keltették fel a figyelmét, melyet az eredetinél is alternatívabb, úgynevezett steampunk stílusban rakott össze a népszerű játékból. (A steampunk kifejezés az 1980-as évek végétől van jelen egyes művészeti szubkultúrákban, de leginkább a sci-fi egyik altematikájának tekinthető - írja a wikipedia.org.)

Ezekből az elefántokból indult ki a művész
Ezekből az elefántokból indult ki a művészjkbrickart.com

A végeredmény kifejezetten hasonlít Dalí remekművére, a fogpiszkáló lábú, rovarszerű elefántokra, annyi csavarral, hogy a mókás „legósított” változat tele van bonyolult fogaskerekekkel és mechanikai kötésekkel, melyek semmit nem rontanak az összképből, inkább erősítik azt - írja az inhabitat.com. A megépített ormányos hátán pedig nem a jellegzetes emeletes sátor, hanem egy egész olajfúró torony díszeleg. Furcsa, hogy a Legóból összerakott, gépiesített lény mennyire hihetőbb és feldolgozhatóbb, mint az idegenszerűnek és valószínűtlennek tűnő pipaszár lábú állatok Dalí festményén. Ha érdekli, hogy milyen látványos dolgokat rak ki a művész Legoból, idekattintva megnézheti a többi munkáját is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek