Fegyverrel kényszerítették, hogy ezeket olvassa januárban?

Nehéz szavakat találni erre, de azért keresünk. Méghogy nem olvas a magyar! Hát, igenis olvas. Jó, biztos sokkal kevesebbet, mint amennyit kéne, de most ebbe ne menjünk bele, hanem nézzük meg azt, hogy ha mégis olvas, vajon mit. Mert az rendben van, hogy hónapról hónapra adunk ötleteket mindenféle műfajban, de a szerkesztőségünkbe ma érkezett sajtóközlemény alapján kiderült, hogy nagyjából tök feleslegesen. A Líra Könyv januári sikerlistája landolt ugyanis (tematika (!!!) szerinti bontásban) a postafiókban, amitől dobtunk egy hátast. Az összevont lista után még csak elgörbült a szánk, de a szépirodalminál olyan sokkhatás ért, amiből még az sem tudott kizökkenteni, hogy az életben először előkerült az Index szerkesztőségében egy elveszett bögre. 

B1086680

Először a megnyugtatással kezdjük: jó hír ugyanis, hogy a magyar szeretné tudni, hogyan kell a gyerekét jól nevelni, és ennek érdekében látszólag mindent el is követ. Előszeretettel vásárolja hát Vekerdy Tamás: Jól szeretni - Tudod-e, hogy milyen a gyereked? című könyvét, ami az összesített sikerlista élén landolt, és amit mellesleg a Libriben a harmadik helyet kaparintotta a hálózat leggyorsabban elkapkodott könyvei között.

Az összesített listákat elnézve az sem okozott különösebb meglepetést, hogy Dan Brown Inferno -ja előkelő helyezést ért el rajtuk, az viszont már sokkal bosszantóbb, hogy a Lira Könyv Zrt. ezt a könyvet a szépirodalmi kategóriába sorolja. Ám még ennél is sokkal nagyobb bajban van a szépirodalom, ugyanis Frei Tamás 2015 - A káosz éve és a magyar elit háborúja című írása is ebben a kategóriába került, ráadásul ezüstérmes is lett januárban a Líránál (az Alexandrában meg arany). Ehhez innen is szeretnénk gratulálni!

B971845

De miért is csodálkoznánk ezen, ha ugyancsak szépirodalomként könyvelik el Szalai Vivien munkásságát? Nem viccelünk, az övé a negyedik legjobban vásárolt szépirodalmi írás, A leghíresebb magyar madame. Ha így haladunk, ötven év múlva még kötelező olvasmány is lehet a Stohl könyvvel komoly irodalmi hírnévre szert tett újságíróból, de akkor azért már jobban fogjuk érteni, miért nem olvasnak az emberek.

A Líra Könyv bolthálózat persze bizonyára csak viccelt, hiszen például Nyáry Krisztián Így szerettek ők sorozatát meg az ismeretterjesztő kategóriába sorolta. De tényleg inkább terjesszen ismeretet az irodalomtörténész, mint legyen szépirodalom E. L. James, aki még mindig befért náluk a kilencedik helyre a menő besorolásnak köszönhetően.

A különösen fájdalmas tény persze nem az, hogy melyik kiadó hova sorolja a könyveit (hisz érthető, ha próbálják szépíteni a szarból épített várat), hanem az, hogy listázás ide vagy oda, tényleg ezek a könyvek a legnépszerűbb olvasmányok. Kiderül továbbá, hogy önök szívesen olvassák Csernus Imrét, neki A Kiút című kötete van fent a listán, és Müller Péter se tud lecsúszni róla. Azért akad mutatóba valóban olvasható mű, ilyen Jonas Jonasson, aki egyszerre két könyvével is rákerült, és hatodikként befért azért a szépirodalmi listára egy valódi szépíró, Ludmila Ulickaja: Örökbecsű limlomja is. A Bookline sikerlistájáról pedig ezek után kár is beszélni, elég, ha annyit mondunk, jelenleg a Székely Kalendárium 2014 vezeti.

Ön mit olvas?

Oszd meg másokkal is!
Mustra