Eljött az idő, hogy vadászsólymot vegyen?

Február 14. Csütörtök

Ma mutatják be a Rózsavölgyi Szalonban Mark St. Germain: Freud's last session (magyar címe: Az utolsó óra) című darabját, aminek külön érdekessége, hogy a Nemzeti Színház egykori és jelenlegi igazgatója, azaz Jordán Tamás és Alföldi Róbert játsszák a főszerepet. A középpontban Sigmund Freud és egy másik professzor, Clive Staples Lewis áll, ők beszélgetnek a világról, az életről, tettekről és ideákról.

Február 15. Péntek

Ha kíváncsi, milyennek láthatta József Attila Párizst, akkor érdemes elnéznie Molnár Zoltán fotográfus Emberek között című fotókiállítására a Nyitott Műhely Galériába. Molnár fotói a József Attila versek értelmezései, ösztöndíja során nemcsak a párizsi utcákat fotózta, ahol a költő is járhatott, hanem az aluljárókban meghúzódó illegális bevándorlókat, a Massyból, Vincennes-ből kitoloncoltakat.

molnar

Február 16. Szombat

Akarja tudni, mi folyik a hazai színházakban? Mert ha igen, akkor ma este a Katonában a helye, ahol a Katona és a Krétakör közös sorozata, a Színházcsinálok újabb előadása lesz látható. A Színházcsinálókban elismert alkotók, művészek osztják meg gondolataikat a hazai színház jelenéről és jövőjéről. A beszélgetések moderátora Schilling Árpád, mai beszélgetőtársai pedig Zsámbéki Gábor és Székely Gábor. Meghallgatja őket?

Február 17. Vasárnap

Hiába igyekszünk nem megemlékezni a virágosok nagy ünnepéről, egyszerűen elkerülhetetlen, rendes vasárnapi program híján. A Pecsa nyilván pont a szerelmesekre bazírozva nevezte el Valentin Napi Kisállat- és Növényvásárnak rendezvényét. Mi nem vagyunk hívei az állatok lakásban tartásának, ezért hacsak nincs kert, inkább ne vegyen kiskutyát kedvesének, legalábbis ne a megkérdezése nélkül. Inkább maradjon a kaktuszoknál, azok is tudnak morcosak lenni.

76833757

Február 18. Hétfő

A Müpa Literárium című sorozatának főszereplője Kemény István költő. Róla és a műveiről szól ez az este, és mi nemcsak az irodalom miatt ajánljuk, hanem mert Kemény kultikus figura, ő az, akire úgy néznek a lányok a bölcsészkaron, ahogy Indiana Jonesra a tanítványai. Vendégei Fekete Ernő, Záhonyi Enikő és Simon Attila lesznek.

Február 19. Kedd

Tavaly ősszel lett a Budapest Bár zenekarnak saját helye a Lovag utcában, ma Haumann Péter vidám, zenés önálló estjét adják Minden csak komédia címen. Azt ígérik, hogy Zerkovitz Béla, Petőfi Sándor, Shakespeare, Romhányi József és Karinthy Frigyes egyaránt megjelenik a színpadon a művész interpretálásában. Ki ne lenne kíváncsi rá?

05-csanyisandor-IMG 2926
Szécsi István

Február 20. Szerda

Színházrajongóknak igazán kellemes program lehet a Puskin moziban a Putting it together című nagysikerű Broadway darab, ami megmutatja, hogyan színházaznak Amerikában. Hát, nekünk volt szerencsénk a Broadwayhez, bátran álllíthatjuk, hogy ezen a téren hazánk korán sincs úgy lemaradva, mint a filmezés (aka forgatókönyvírás) terén, sőt. Meggyőződésünk, hogy hazai színházaink sokkal színvonalabbak a New York-iaknál, és ez az egész csak túl van hype-olva. No, de mindegy, mert még a jó színházaink kedvéért sem fog megtanulni a fél világ magyarul, így aztán mégis mi nézzük felvételről a Broadwayt, nem pedig ők a Katonát vagy a Radnótit, esetleg a Nemzetit, ahová bejutni manapság amúgy is esélytelen.

Érdekességek