no

Frenák Pál könyvvel búcsúztatja a k.Rush-t

Még december huszonnegyedikéig lehet limitált számban megvásárolni a k.Rush utolsó budapesti előadására szóló jegyet és a Frenák című kétnyelvű kötetet együtt, 5000 Ft-os ünnepi áron az Átrium Film-Színház jegypénztárában. A Frenák Pálról és társulatának tízéves történetéről szóló könyvet a koreográfus a búcsúelőadás alkalmával dedikálja majd.

krush glazer attila
Glázer Attila

Frenák Pál 2010-es darabjában a rohanás dinamikáját és az ütközés drámai pillanatait ötvözi, filmes emlékképekkel kiegészítve. A filmművészet mindig is közel állt a koreográfushoz, hiszen filmes motívumokat korábban is felfedezhettünk munkáiban (gondoljunk csak a Lakomára, az InTimE-ra vagy éppen a Fiúkra). Azonban a k.Rush az eddigieknél tudatosabban foglalkozik film és tánc összekapcsolásával, melynek során a valóság és az álom határai összemosódnak, látomásszerű road-movie-vá, film-koreográfiává alakulva a színpadon.

CIE Pal Frenak k.Rush Boczkó Tamás press
Boczkó Tamás

Az előadás 2010-es bemutatója óta turnézik Európa-szerte, az utolsó három előadás 2013 február 6-8 között látható majd Párizsban, majd lekerül a társulat repertoárjáról. A darabtól január 29-én, kedden, az újranyitott Átrium Film-Színház nagytermében búcsúzhat a budapesti közönség – külön érdekesség, hogy a zárójelenetben maga a koreográfus, Frenák Pál is színpadra lép – írják az esemény Facebook-oldalán a darabról.

Péter Márta tánckritikus a Frenák Pál Társulat alapításának tízedik évfordulója alkalmából olyan könyvet írt és szerkesztett, amely nem csak a szakmának szól, nemcsak egy életpálya, életmű meghatározó momentumait és az elkészült előadások magával ragadó elemzését tartalmazza, de a szélesebb közönséget, a rajongókat is megszólítja. A kötetben olvasható nagyinterjú közelebb visz Frenák Pálhoz, az emberhez is, az egyes koreográfiákról olvasható írások pedig lehetőséget kínálnak a tánckedvelő olvasónak a műfaj és az életmű alaposabb megismeréséhez, jobb megértéséhez.

CIE Pal Frenak k.Rush Boczkó Tamás (4)
Boczkó Tamás

A személyes és a táncművészi lét kettőssége jellemzi az összeválogatott képanyagot is. A jól ismert és gondosan komponált előadás-felvételek mellett eddig nem publikált, olykor intimebb hangulatú képek is szerepelnek a kiadványban. A kötet így igazi csemege nem csupán a társulat, de a kortárs tánc és a táncfotók rajongóinak is - ajánlja a könyvet a Frenák Pál Társulat honlapja.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek