Harrison Ford 1942. július 13-án született Chicagóban, és bár ácsból véletlenül lett színész, pályafutása során alaposan bedolgozta magát a hollywoodi csillagok sorába: elég, ha csak az Indiana Jones-filmeket, vagy a Csillagok háborúját említjük. De hogyan is kezdte?

tk3s 19840101 alb a90 320130
Fotó: Northfoto

Ha felmerül Harrison Ford neve, akkor a legtöbbünknek Jones professzor, vagy a Star Wars sorozat Han Solója jut az eszünkbe. Azt azonban nem árt tudni, hogy rögös út vezetett Fordnak idáig. A ranglétra legalján kezdte, és szerencsére a csúcson sem hagyta abba.

Ácsmunka a Doorsnál

Ford anyai nagyszülei Minszkből érkezett zsidó bevándorlóként telepedtek le az Egyesült Államokban, édesanyja, Dorothy Nidelman egykor rádiós színésznőként dolgozott. Apai nagyszülei ír katolikus, illetve német gyökerekkel rendelkeztek, a színész apja, Christopher Ford reklámszakemberként, korábban színészként kereste a kenyérre valót. A színésznek felmenői származásának összevisszasága ellenére átlagos gyerekkora volt. A filmeket különösebben nem szerette, csak randizni járt moziba. A gimnázium után angolt és filozófiát tanult egy wisconsini főiskolán, de három nappal a befejezés előtt kirúgták, mert nem teljesítette az előírt feladatokat. A 60-as évek közepén első feleségével Hollywoodba költözött, ahol több kisebb szerepet kapott, de ezek annyira kis jelentéktelen, piti dolgok voltak, hogy elment a kedve a filmezéstől. Autodidakta módon szerzett jártasságot az ácsmesterségben, és miután saját házát felújította, több hollywoodi lakostól is kapott ajánlatot építkezésekre. Többek között a The Doors zenekarnál, Sergio Mendesnél, majd George Lucasnal is dolgozott asztalosként. Lucasszal való kapcsolata révén kapta meg Han Solo szerepét a Csillagok háborújában 1977-ben, ami egyenes út volt a világhír felé, de ne ugorjunk azért ennyire előre.

tk3s 20061010 mgo g90 137
Fotó: Northfoto

Han Solo és Indiana Jones szerepe egy szekrénysorért

Az ácsként, asztalosként dolgozó Ford George Lucas otthonában szekrényeket készített, a rendező pedig – elégedett megrendelőként, és ismerve Ford színészi múltját – egy jelentős mellékszerepet adott neki az 1973-as American Graffiti című filmjében. Ford tehát ezzel a szekrénykészítéssel jutott el a világhírig, hiszen Lucas 1975-ben szövegfelolvasásra kérte fel a Csillagok háborúja szereplőválogatásain, a szerepekre jelentkező színészek partnereként. A meghallgatásokon Steven Spielberg felfigyelt rá, úgy gondolta, nagyon passzol Ford karakteréhez Han Solo szerepe, így meggyőzte Lucast, hogy adja neki a feladatot, ami végül meghozta a hírnevet a színész számára. A Csillagok háborúja sikere uátn Ford eljátszotta Han Solót a Star Wars két folytatásában, A Birodalom visszavágban és az 1983-as A Jedi visszatérben is.

Ford ugyancsak Lucasnak – illetve a neki készített szekrényeknek – köszönheti, hogy megkapta 1981-ben Indiana Jones professzor szerepét Az elveszett frigyláda fosztogatói című kalandfilmben, hiszen ennek Lucas volt az egyik forgatókönyírója, Spielberg pedig a rendezője. A film két folytatásával – az Indiana Jones és a Végzet Templomával, valamint az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovaggal – Fordot nem lehetett letaszítani képzeletbeli trónjáról. 2008-ban még egyszer eljátszotta professzort az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című filmben, és úgy tűnik, a sármos történészprofesszor még mindig nem érte el a nyugdíjkorhatárt, az IMDB szerint már előkészületben az ötödik folytatás.

Díjak, elismerések, feleségek

Az amerikai mozitulajdonosok 1994-ben Az évszázad színészének kiáltották ki Harrison Fordot, 1998-ban és 1999-ben ő bizonyult a felnőtt amerikaiak legkedveltebb színészének (megelőzte John Wayne-t, Mel Gibsont és Clint Eastwoodot is). Ford ugyan soha nem kaptott az Oscar-díjat, de A kis szemtanú főszerepéért jelölték rá. Arany Glóbusz díjra is többször fölterjesztették, 2002-ben megkapta a Golden Globe életműdíját.

A ma már (legalább) húszmillió dolláros gázsiért forgató sztár háromszor nősült, első felesége főiskolai szerelme, Mary Marquardt volt közel 15 évig, akitől 2 fia született. Második feleségét, Melissa Mathison forgatókönyvírónőt 1983-ban vezette az oltár elé, házasságuk közel 20 évig tartott. Mathisontól szintén két gyermeke van. Ford 2002 óta a nála 22 évvel fiatalabb színésznővel, az Ally McBeal című tévésorozatból ismert Calista Flockharttal él együtt, akivel 2010-ben házasodtak össze. Ford adoptálta a színésznő fiát.

Szülinapi megemlékezésünk végén pedig tekintsék meg az Indiana Jones filmekből készült összeállítást John Williams legendás zenéjével.

Mustra