Harrison Ford ma 70 éves

Harrison Ford 1942. július 13-án született Chicagóban, és bár ácsból véletlenül lett színész, pályafutása során alaposan bedolgozta magát a hollywoodi csillagok sorába: elég, ha csak az Indiana Jones-filmeket, vagy a Csillagok háborúját említjük. De hogyan is kezdte?

tk3s 19840101 alb a90 320130
Northfoto

Ha felmerül Harrison Ford neve, akkor a legtöbbünknek Jones professzor, vagy a Star Wars sorozat Han Solója jut az eszünkbe. Azt azonban nem árt tudni, hogy rögös út vezetett Fordnak idáig. A ranglétra legalján kezdte, és szerencsére a csúcson sem hagyta abba.

Ácsmunka a Doorsnál

Ford anyai nagyszülei Minszkből érkezett zsidó bevándorlóként telepedtek le az Egyesült Államokban, édesanyja, Dorothy Nidelman egykor rádiós színésznőként dolgozott. Apai nagyszülei ír katolikus, illetve német gyökerekkel rendelkeztek, a színész apja, Christopher Ford reklámszakemberként, korábban színészként kereste a kenyérre valót. A színésznek felmenői származásának összevisszasága ellenére átlagos gyerekkora volt. A filmeket különösebben nem szerette, csak randizni járt moziba. A gimnázium után angolt és filozófiát tanult egy wisconsini főiskolán, de három nappal a befejezés előtt kirúgták, mert nem teljesítette az előírt feladatokat. A 60-as évek közepén első feleségével Hollywoodba költözött, ahol több kisebb szerepet kapott, de ezek annyira kis jelentéktelen, piti dolgok voltak, hogy elment a kedve a filmezéstől. Autodidakta módon szerzett jártasságot az ácsmesterségben, és miután saját házát felújította, több hollywoodi lakostól is kapott ajánlatot építkezésekre. Többek között a The Doors zenekarnál, Sergio Mendesnél, majd George Lucasnal is dolgozott asztalosként. Lucasszal való kapcsolata révén kapta meg Han Solo szerepét a Csillagok háborújában 1977-ben, ami egyenes út volt a világhír felé, de ne ugorjunk azért ennyire előre.

tk3s 20061010 mgo g90 137
Northfoto

Han Solo és Indiana Jones szerepe egy szekrénysorért

Az ácsként, asztalosként dolgozó Ford George Lucas otthonában szekrényeket készített, a rendező pedig – elégedett megrendelőként, és ismerve Ford színészi múltját – egy jelentős mellékszerepet adott neki az 1973-as American Graffiti című filmjében. Ford tehát ezzel a szekrénykészítéssel jutott el a világhírig, hiszen Lucas 1975-ben szövegfelolvasásra kérte fel a Csillagok háborúja szereplőválogatásain, a szerepekre jelentkező színészek partnereként. A meghallgatásokon Steven Spielberg felfigyelt rá, úgy gondolta, nagyon passzol Ford karakteréhez Han Solo szerepe, így meggyőzte Lucast, hogy adja neki a feladatot, ami végül meghozta a hírnevet a színész számára. A Csillagok háborúja sikere uátn Ford eljátszotta Han Solót a Star Wars két folytatásában, A Birodalom visszavágban és az 1983-as A Jedi visszatérben is.

Ford ugyancsak Lucasnak – illetve a neki készített szekrényeknek – köszönheti, hogy megkapta 1981-ben Indiana Jones professzor szerepét Az elveszett frigyláda fosztogatói című kalandfilmben, hiszen ennek Lucas volt az egyik forgatókönyírója, Spielberg pedig a rendezője. A film két folytatásával – az Indiana Jones és a Végzet Templomával, valamint az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovaggal – Fordot nem lehetett letaszítani képzeletbeli trónjáról. 2008-ban még egyszer eljátszotta professzort az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című filmben, és úgy tűnik, a sármos történészprofesszor még mindig nem érte el a nyugdíjkorhatárt, az IMDB szerint már előkészületben az ötödik folytatás.

Díjak, elismerések, feleségek

Az amerikai mozitulajdonosok 1994-ben Az évszázad színészének kiáltották ki Harrison Fordot, 1998-ban és 1999-ben ő bizonyult a felnőtt amerikaiak legkedveltebb színészének (megelőzte John Wayne-t, Mel Gibsont és Clint Eastwoodot is). Ford ugyan soha nem kaptott az Oscar-díjat, de A kis szemtanú főszerepéért jelölték rá. Arany Glóbusz díjra is többször fölterjesztették, 2002-ben megkapta a Golden Globe életműdíját.

A ma már (legalább) húszmillió dolláros gázsiért forgató sztár háromszor nősült, első felesége főiskolai szerelme, Mary Marquardt volt közel 15 évig, akitől 2 fia született. Második feleségét, Melissa Mathison forgatókönyvírónőt 1983-ban vezette az oltár elé, házasságuk közel 20 évig tartott. Mathisontól szintén két gyermeke van. Ford 2002 óta a nála 22 évvel fiatalabb színésznővel, az Ally McBeal című tévésorozatból ismert Calista Flockharttal él együtt, akivel 2010-ben házasodtak össze. Ford adoptálta a színésznő fiát.

Szülinapi megemlékezésünk végén pedig tekintsék meg az Indiana Jones filmekből készült összeállítást John Williams legendás zenéjével.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek