Sötétség, csikkek, hajléktalanok a parlamenti adventi kiállításon

A Országgyűlés Hivatala és a Néprajzi Múzeum kéz a kézben összedobtak a Kossuth térre egy fotókiállítást. Délután 4 órakor jártunk ott, a lámpák nem mindenhol égtek, ezért azt ajánljuk, sötétedés után csak zseblámpával menjenek el régi karácsonyi fotókat nézegetni, és persze öltözzenek fel melegen.

„A kiállítás célja, hogy bemutassa a Kárpát-medencében élő magyar és nemzetiségi közösségek adventi és karácsonyi néphagyományait, népszokásait és a téli falu életét a 19. század legvégétől egészen az 1960-as évekig.” – írja a Néprajzi Múzeum honlapja.

Délután fél 4 körül érkeztünk meg. Rajtunk kívül csak egy hajléktalan volt kíváncsi a mintegy 80 tablóra, bár hamar kiderült, hogy csak fekhelyet keres a Cigány betlehemesek című fénykép alatt.

De legalább lehet cigizni

A 80 tabló közül nagyjából fele volt kivilágítva, pontosabban nem működtek a kis spotlámpák. De az is lehet, hogy ez direkt így volt megkoreografálva: esti képek és nappali képek. Ott ácsorogtunk majdnem egy óráig, lefagyott a bal kezem és a lábujjaim, de a Parlament fenyegető fényei és a cigarettacsikkek között valahogy nem találtunk rá a karácsonyi hangulatra. Egy pillantra sem csendült fel bennem egy karácsonyi nóta sem. Abból a pénzből, amiből ezt a kiállítást összehozták, egy igen pazar forralt bor árusító bódét is rittyenthettek volna a Kossuth térre, ha már a lélekmelegítés lenne a cél.

A fotók persze szépek és érdekesek, kérdés, ki a bánat fogja elolvasni mind a 80 tablóhoz tartozó egy-két A/4-es oldalnyi pluszinfót a téli sötétben és hidegben? Ha gyorsan olvasunk, akkor is legalább másfél-két órára lenne szükségünk ahhoz, hogy végignézzük a tárlatot. Addig pedig annyira átfagyunk, hogy mehetünk is egyenesen a gyógyszertárba.

Aki még ezek után is kíváncsi a kiállításra, az vegye fel a legmelegebb ruháit, tegyen szendvicset, termoszban teát a táskájába,  és ha délután 3 után indul, vigyen zseblámpát is, úgy induljon el. Az egyetlen előnye a dolognak, hogy lehet cigizni.

"Mennyországban csengetének..."

A Néprajzi Múzeum Etnológiai Archívum Fotótárából származó, a nagyközönség által többségében még soha nem látott 124 db archív fotót mutatja be, amelyek felidézik a téli falu hétköznapi életét és a karácsonyi ünnepkör hagyományait 1899-től a 60-as évekig. A nagyszabású szabadtéri tárlat tablóin a képek mellett olvashatók az egyes archív fotókra vonatkozó információk, valamint a népszokások, néphagyományok ismertetői. A képek egyik része a hétköznapi téli falu életét mutatja be, elsősorban a téli munkákról és a téli szórakozásokról készített életképek formájában. A képek másik része a Kárpát-medence egész területéről, nemzetiségi sokszínűségében tárja a látogatók elé a téli ünnepkör népszokásait András naptól Vízkeresztig.

Oszd meg másokkal is!
Mustra