Veszélyes lehet a tüdődre, ha erről megfeledkezel a takarítás során

GettyImages-1393548076
Olvasási idő kb. 3 perc

A zuhanyfejről sokan megfeledkeznek a fürdőszoba takarítása közben, ami a veszélyes baktériumok elszaporodásának kedvez.

A zuhanyfejen potenciálisan káros mikroorganizmusok, úgynevezett mikrobaktériumok telepedhetnek meg – figyelmeztetnek a szakemberek. Bár a mikroorganizmusok természetesen előfordulnak a talajban és a vízben, csak belélegzés útján fertőznek – leginkább a zuhanyozás során, amiből veszélyes tüdőbetegség alakulhat ki.

Ezért veszélyesek a zuhanyfejen lévő baktériumok

A baktériumok szempontjából a zuhanyfej azért is ad különleges aggodalomra okot, mert működése során aeroszolokat (vagyis apró lebegő részecskéket) képez, amelyek belélegezve rövid úton eljuthatnak a tüdőbe, így ha kórokozókkal szennyezettek, könnyen megfertőzhetik az embert.

A mikobaktériumok képesek nem tuberkulózisos mikobakteriális (NTM) tüdőfertőzést okozni.

Ez olyan tünetekkel járhat, mint a krónikus vagy visszatérő köhögés, a fogyás, a láz vagy az energiahiány.

Az elhanyagolt zuhanyfej a baktériumok melegágya, ezért rendszeresen meg kell tisztítani
Az elhanyagolt zuhanyfej a baktériumok melegágya, ezért rendszeresen meg kell tisztítaniIvan Halkin / Getty Images Hungary

Több tényezőn is múlhat a terjedésük

Az Amerikai Mikrobiológiai Társaság tanulmánya során a kutatók 656 egyesült államokbeli és európai háztartásban vettek a zuhanyzóból származó biofilmmintákat, és megállapították, hogy a víz típusa és a klóros fertőtlenítőszerek használata egyaránt befolyásolhatja, hogy a zuhanyfejeken milyen baktériumok terjednek el.

Kiderült az is, hogy a kútvízben kisebb a mikrobaktériumok előfordulási esélye, mint a városi vízhálózatban, a fémből készült zuhanyfejek pedig sokkal szennyezettebbek, mint a műanyagok.

A tanulmány összefüggést mutatott a zuhanyfejen megtelepedő mikrobaktériumok és az NTM tüdőbetegség között, de nem bizonyította, hogy az egyik okozza a másikat.

Szakemberek úgy gondolják, a baktériumok által terjesztett megbetegedés azokra jelentheti a legnagyobb veszélyt, akiknek van valamilyen mögöttes egészségügyi problémájuk – például legyengült az immunrendszerük, ami megnövelheti a fertőzés kockázatát.

Az ecet hatékony fegyver ellenük

A baktériumok elleni védekezés legfontosabb lépése a zuhanyfej rendszeres fertőtlenítése és tisztítása. Ennek a legegyszerűbb módja az lehet, ha éjszakára ecetes vízbe áztatod.

Az ecet elég savas ahhoz, hogy antibakteriális szerként működjön.

Bár a hő és a nedvesség kombinációja miatt a zuhanyfejek lehetnek a mikrobaktériumok fő táptalajai a lakásban, azok máshol is felüthetik a fejüket.

A konyhai gépek víztartályát is érdemes fertőtleníteni
A konyhai gépek víztartályát is érdemes fertőtleníteniHelin Loik-Tomson / Getty Images Hungary

Legnyilvánvalóbb előfordulási helyeik a konyha, a mosdó és a vécé környékén vannak, de ilyen tekintetben problémásak a szivacsok és rongyok, a távirányítók, illetve a kávéfőzők is. Szakemberek szerint ezért a takarításnál érdemes az utóbbi felületeket is letörölni, a kávéfőző víztartályát pedig ecetes vízzel kimosni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek