A medvehagymaszezon közepén járunk, sokan kerekednek fel annak érdekében, hogy az egészséges, bőven termő növényből szedjenek egy-egy csokorral. Nem árt azonban óvatosnak lennünk.
Facebook posztban figyelmeztet a Rizikometer a medvehagyma és a gyöngyvirág levele közötti hasonlóságra. Mint írják, sokan tévesztik össze a két növényt, ami akár végzetes is lehet.
A medvehagyma levele igazi tavaszi finomság
A vadon termő medvehagyma, avagy vadfokhagyma az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségre tett szert, levelét pesztóhoz és más krémekhez, levesekhez, salátákhoz is gyakran felhasználják. Szezonja általában áprilisban kezdődik, bár idén már márciusban is illatoztak tőle az erdők. Nem véletlen, hogy tömegek csábulnak el, és gyűjtenek belőle egy-egy csokorral. Sajnos azonban rendszeresen vannak, akik összetévesztik a medvehagymát más, mérgező növényekkel, például a gyöngyvirággal.
A medvehagymára küllemében rendkívüli módon hasonlító növény nagyon mérgező. Szívglikozidjai, s szaponinjai rendszertelen és lassú pulzust, hasi fájdalmat és hasmenést okoznak.
Már közepes mennyiségű fogyasztása is halálhoz vezet.
A megkülönböztetéshez nem árt néhány tudnivaló: elegendő, ha az ujjaink között szétmorzsolunk egy levéldarabot. Ha nem érezzük a jellegzetes fokhagymás szagot, akkor inkább ne fogyasszuk el a növényt, és mossunk azonnal alaposan kezet. De az illatpróba nem mindig válik be, mert a kezünkön lehetnek korábbi szagmaradványok. A szaklap szerint így az a legbiztonságosabb megoldás, ha zöldségestől vásárolunk, ellenőrzött termesztésből származó medvehagymát.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés