Az ube egy Délkelet-Ázsiában őshonos, lila jamgyökér, amelyet elsősorban a Fülöp-szigeteki konyhában használnak. Ennek a keményítőtartalmú gumónak jellegzetes, lila színű húsa van, amelynek árnyalata változó. Gyakran használják desszertekben, a süteményektől a fagylaltokig az édessége és a színe miatt. A jellegzetes íze enyhén diós, egy csipetnyi vaníliával. Kókuszra emlékeztető aromája van, amely jól illik a desszertekhez. Leggyakrabban megfőzik, pürésítik és sűrített tejjel keverik, hogy az édességét kiemeljék.
Rengeteg egészségügyi előnye van ennek a zöldségnek
Az ubét gyakran összekeverik a taróval, egy másik hasonló gyökérzöldséggel, de a kettő különbözik egymástól. A tarót gyakran használják sós ételekhez, míg az ubét (bár sós fűszerekkel is főzhető) inkább édességekhez.
Az ube tápanyagtartalma hasonló az édesburgonyáéhoz, ami azt jelenti, hogy tele van egészséges szénhidráttal, vitaminnal és rosttal. Nemrégiben azt is kimutatták, hogy extra magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, ami elősegítheti az általános egészségi állapotot.
1. A lila jamgyökér nagy előnye, hogy rendkívül tápláló
A lila jamgyökér nagyszerű szénhidrát-, kálium- és C-vitamin-forrás. Ezenkívül gazdag növényi vegyületekben és antioxidánsokban, köztük antociánokban, amelyek az élénk színárnyalatot adják.
Tanulmányok kimutatták, hogy az antociánok segíthetnek csökkenteni a vérnyomást és a gyulladást, valamint támogatják a rák és a 2-es típusú cukorbetegség elleni védekezést. A C-vitamin pedig segít megőrizni a sejtek egészségét, fokozza a vas felszívódását, és védi a DNS-t a károsodástól.
2. Az ube gazdag antioxidánsokban
Az antioxidánsok segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyököknek nevezett káros molekulák által okozott károsodástól. A szabad gyökök okozta károsodás számos krónikus betegség, például a rák, a szívbetegségek, a cukorbetegség és a neurodegeneratív rendellenességek kialakulásával hozható összefüggésbe. A C-vitamin is nagyszerű antioxidáns.
Ígéretes kutatások szerint a lila jamgyökérben található két antocianin – a cianidin és a peonidin – csökkentheti bizonyos ráktípusok növekedését. Egy kutatás szerint segít a vastagbélrák elleni harcban. Kimutatták a tumorok növekedésének akár 45 százalékos csökkenését olyan állatoknál, akiket cianidinnel kezeltek. Míg egy másik, kémcsőben végzett vizsgálat szerint lassította az emberi daganatok növekedését is. De hasonló eredményeket értek el a tüdőrák és a prosztatarák terén is.
3. Segíthet a vércukorszint kezelésében is
Az ubében található flavonoidok bizonyítottan segítenek csökkenteni a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegeknél. Az elhízás és az oxidatív stressz okozta gyulladás növeli az inzulinrezisztencia, a rossz vércukorszint-szabályozás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
Egy kémcsöves vizsgálatban megfigyelték, hogy a flavonoidokban gazdag ube csökkentette az oxidatív stresszt és az inzulinrezisztenciát azáltal, hogy védte a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Ezenkívül egy 20 patkányon végzett vizsgálat megállapította, hogy nagyobb mennyiségű ubekivonat beadása csökkentette az étvágyat, ösztönözte a fogyást, és javította a vércukorszint szabályozását.
Ez valószínűleg részben az alacsony glikémiás indexének (GI) köszönhető, amely azt méri, hogy a cukrok milyen gyorsan szívódnak fel a véráramba. Az ube GI-je 24, ami azt jelenti, hogy a szénhidrátok lassan bomlanak le cukorrá, ami egyenletes energiafelszabadulást eredményez a vércukorszint megugrása helyett.
4. Hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez is ez a kiváló zöldség
A magas vérnyomás a szívroham és a stroke egyik fő kockázati tényezője. Az ubének vérnyomáscsökkentő hatása lehet. Egy kémcsöves vizsgálat megállapította, hogy olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek a gyakori vérnyomáscsökkentő gyógyszerekhez hasonló módon segíthetnek a vérnyomás mérséklésében.
5. Az ube elősegíti a bélrendszer egészségét
Tele van összetett szénhidrátokkal, és jó forrása a rezisztens keményítőnek, amely egy olyan szénhidráttípus, amely ellenáll az emésztésnek. Egy kutatás kimutatta, hogy a rezisztens keményítő megnövelte a jótékony bélbaktériumok egy fajtájának számát egy szimulált vastagbélkörnyezetben. Ezek a baktériumok létfontosságú szerepet játszanak a bélrendszer egészségében, segítik az összetett szénhidrátok és rostok lebontását. Még bizonyos betegségek, például a vastagbélrák, a gyulladásos bélbetegség (IBD) és az irritábilis bélszindróma (IBS) kockázatának csökkentésében is hasznosnak bizonyulnak. Egészséges zsírsavakat és B-vitaminokat is termelnek.
A magyar konyha jellegzetes fűszere a fokhagyma, de még a héja is, amit kidobunk, nagyon hasznos lenne az egészségünknek. Ismerd meg a részleteket az alábbi cikkünkből.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés