Ezek az ételek segítenek, hogy nyáron barnább legyen a bőröd

GettyImages-a0006-000124c

A túlzásba vitt napozás és a szoláriumozás is veszélyt jelent a bőrünkre, hiszen a leégés idő előtti öregedéshez és akár bőrrákhoz is vezethet. A kellő elővigyázatossággal megszerzett barnaságot a napozást követő gélek, testápolók és sprayk mellett megfelelő élelmiszerek fogyasztásával is megőrizhetjük, sőt fokozhatjuk is.

Ezek olyan ételek, amelyek a bennük lévő vitamin- és ásványianyag-tartalomnak köszönhetően elősegítik a barnulást, mert serkentik a melanintermelést, és megőrizik a bőr hidratáltságát. A nyár különösen gazdag azokban a gyümölcsökben és zöldségekben, amelyek segíthetnek abban, hogy sokáig napbarnított bőrünk legyen. A szakemberek azt javasolják, hogy a siker érdekében legalább 30 napig rendszeresen fogyasszuk az alábbi ételeket.

Sárgarépa: a legjobb barnító zöldség

A sárgarépa A-vitaminban gazdag, így az egyik legjobb zöldség annak érdekében, hogy megőrizzük a nyári barnaságunkat. Emellett más élelmiszerekhez, például a sárgadinnyéhez, a sárgabarackhoz és a sütőtökhöz képest nagyobb arányban tartalmaz béta-karotint. 

Bőrünk jobban barnul és tovább megőrzi nyári színét, ha sok sárgarépát fogyasztunk
Bőrünk jobban barnul és tovább megőrzi nyári színét, ha sok sárgarépát fogyasztunkAndia / Getty Images Hungary

A sárgarépa kiváló alapanyaga a nyári étrendünknek, mert vízben és ásványi sókban gazdag, ráadásul alacsony a kalóriatartalma. A sárgarépa a strandon is ideális nassolnivaló, salátákba vagy köretként is tökéletes.

Sárgabarack: a strandra is magunkkal vihetjük

A gyümölcsök közül a sárgabarack kedvez leginkább a barnulásnak, köszönhetően a benne lévő béta-karotinnak, amely serkenti a melanin termelődését. A sárgabarack emellett sok rostot is tartalmaz, ami hozzájárul az egészséges bélműködéshez. Friss és egészséges nassolnivalóként akár a strandra is magunkkal vihetjük, hogy segítse a barnulást.

Cikória: kiváló ásványi sók forrása

A cikória zöld levele szintén sok A-vitamint tartalmaz, és színe ellenére kedvez a barnulásnak, hiszen bizonyított tény, hogy a zöld színű zöldségek éppúgy kedveznek a barna bőrnek, mint a narancsos árnyalatú gyümölcsök és zöldségek. 

Egyebek között a cikória is olyan zöld színű étel, ami kedvez a napbarnított bőrnek
Egyebek között a cikória is olyan zöld színű étel, ami kedvez a napbarnított bőrnekRedaco / Getty Images Hungary

A cikória kiváló ásványi sók forrása is: káliumot, kalciumot és vasat tartalmaz, vagyis éppen azokat, amelyek segítségére lehetnek a szervezetünknek a nyári forróság leküzdésében. A barnulás elősegítése érdekében a nyári étrendbe javasolt még beilleszteni a karfiolt és a brokkolit is, melyek szelént tartalmaznak, és szintén segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben, elkerülve a bőr idő előtti öregedését.

Sárgadinnye: gyümölcssalátába tökéletes

Egy újabb kiváló A-vitamin-forrás a sárgadinnye, így egy újabb tökéletes táplálék a barnulás elősegítésére. Leginkább akkor fejti ki hatását, ha frissen fogyasztjuk, vagy főként piros gyümölcsökkel együtt gyümölcssalátához adjuk. 

Miután a dinnye vízben is gazdag, így hidratál is, továbbá javasolt délelőtt fogyasztani, mert elűzi az álmosságot.

Zeller: a vérnyomást is szabályozza

A zellerben lévő az A-vitamin szintén hasznos alapot adhat a barnuláshoz. Belekeverhetjük salátába, de zellerből egészséges zöldségturmix is készíthető sárgarépa, paprika és paradicsom hozzáadásával. A zöldségek mellett nagyon jó ízkombinációt alkot a mangóval, a különféle piros színű gyümölcsökkel és a naranccsal. 

Miután a zeller vízben is gazdag, így segít a vérnyomás szabályozásában, elkerülve a nyári hőség okozta gyengeséget.

Cseresznye: a béta-karotinban a leggazdagabb

Más piros gyümölcsökhöz képest a cseresznye jóval több béta-karotint tartalmaz, így ideális eperrel, görögdinnyével, málnával és áfonyával együtt, vagy ezekkel felváltva fogyasztva, ha nem csupán szép barnák, hanem egészségesek is szeretnénk lenni.

A cseresznyében lévő béta-karotinból A-vitamint állít elő szervezetünk a májban
A cseresznyében lévő béta-karotinból A-vitamint állít elő szervezetünk a májbanScott Barbour / Getty Images Hungary

Paprika: C-vitamin-bomba

A paprika A-vitaminban és C-vitaminban is gazdag. Ez utóbbi erős antioxidáns, így segít csökkenteni a gyulladások kockázatát és serkenti a melanin termelését.

Paradicsom: öregedésgátló 

A paradicsom az A-vitaminon kívül antioxidánsokban gazdag, emellett likopint is tartalmaz, így harcol az öregedés ellen, és megvédi a bőrt a káros napsugaraktól. Fogyasztható nyersen, főzve, vagy gyümölcslébe keverve. 

A paradicsom nemcsak barnulni segít, de a káros napsugaraktól is megvéd
A paradicsom nemcsak barnulni segít, de a káros napsugaraktól is megvédDev Images / Getty Images Hungary

Őszibarack: antioxidáns és méregtelenítő

A legtöbb nyári gyümölcshöz hasonlóan (nevével ellentétben egyes fajtái már júniustól teremnek) az őszibarack is igen sok A-vitamint és C-vitamint tartalmaz, ezért nemcsak a barnulást segíti elő, hanem megvédi a bőrt az idő előtti öregedéstől. A friss őszibarack méregtelenítő és élénkítő hatású, emellett enyhe vizelethajtó és hashajtó hatása is van. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra