6 súlyos ok, ami miatt vörös lehet a szemed: van, amikor már visszafordíthatatlan a változás

GettyImages-1325286533

Szemorvosok szerint a szem vörösségét nem szabad félvállról venni, mert a háttérben olyan egészségügyi állapotok is állhatnak, amelyek miatt akár a látásodat is elveszítheted.

A vörös szem okai

A szem vöröses színű elszíneződése a legtöbb esetben csak egy ártalmatlan reakció a porra vagy az allergénekre, ám ha más tünetek – jellemzően fájdalom, fényérzékenység vagy homályos látás – társulnak hozzá, akkor többről lehet szó, így időben orvoshoz kell fordulni, mielőtt szövődmények jelentkeznének. Lássuk, hogy melyik az a 6 egészségügyi probléma, ami ilyenkor felmerülhet.

1. Szemszárazság és allergia

Folyamatosan ég és viszket a szemed? Akkor valószínű, hogy valamilyen okból akadozik a könnyutánpótlásod, melynek következtében szemszárazsággal küzdesz. Ez gyakran az allergén anyagok által kiváltott irritációval, az időjárással, a monitor előtt töltött idővel, bizonyos gyógyszerek szedésével vagy az életkorral függ össze.

Kezelés: A jó hír, hogy a „mesterséges könny” vagy „műkönny” néven ismert vény nélküli szemcseppek megadhatják azt a kenést, amire a szemednek szüksége van, hatásuk ráadásul már néhány percen belül jelentkezik.

Nem mindegy, hogy a vörös szemekre milyen szemcseppet használsz
Nem mindegy, hogy a vörös szemekre milyen szemcseppet használszSu Arslanoglu / Getty Images Hungary

Ha a szemszárazságot allergia okozza, akkor az antiallergén szemcseppek is segíthetnek. A szemvörösség elleni termékektől azonban igyekezz tartózkodni, mert csupán annyit tesznek, hogy összehúzzák a felszíni ereket, amitől a szemed fehérebbnek tűnik.

Mivel az erek össze vannak húzódva, kevesebb folyadék jut a szembe, így az csak jobban kiszárad.

2. A véredények károsodása

A kipirosodás mögött néha a szem felszínén található véredények sérülése áll, ami ijesztőnek hat, de szerencsére teljesen fájdalommentes, és nem befolyásolja a látást sem.

Legjellemzőbb okai a következők:

  • erőlködés köhögés, tüsszögés vagy székletürítés közben
  • a fej vagy a szem sérülése
  • a szem agresszív dörzsölése
  • egyes gyógyszerek szedése (pl. vérhígítók)

Kezelés: A tünetek 1-2 héten belül maguktól elmúlnak. Ha irritációt tapasztalsz, akkor a műkönny használata lehet a megoldás.

3. Kötőhártya-gyulladás

Ezt a fertőzést sokszor a gyerekek viszik haza az iskolából, de szinte bármilyen életkorban el lehet kapni. A kötőhártya-gyulladás akkor alakul ki, amikor vírusok, baktériumok vagy irritáló anyagok (pl. a klór) hatására a szem nyálkahártyáján gyulladás jön létre.

A szem fehér része ettől vöröses rózsaszín elszíneződést mutathat, amit égető, viszkető érzés kísérhet, sőt előfordulhat a szemhéj duzzanata vagy akár nyálkás váladékképződése is.

Kezelés: Enyhébb esetben a kötőhártya-gyulladás tünetei egy héten belül kezelés nélkül is megszűnnek, súlyosabb esetben viszont antibiotikumos kúra lehet indokolt. A viszketés és az égés enyhítésére műkönnyet érdemes alkalmazni.

4. Fertőzések

A különféle baktériumok, vírusok, allergének, gombák és paraziták fertőzést okozhatnak a szemben – különösen, ha nem fordítasz kellő figyelmet a higiéniára, és piszkos kézzel nyúlsz hozzá.

A fertőzés általában fájdalommal, fényérzékenységgel és homályos látással jár, kezelés nélkül pedig nem zárható ki a tartós károsodás esélye sem.

Kezelés: Ha a fenti tüneteket tapasztalod, a lehető leghamarabb fordulj orvoshoz.

Komoly betegséget is jelezhet
Komoly betegséget is jelezhetElizabeth Fernandez / Getty Images Hungary

5. Uveitis

Az uveitis a szem gyulladásos megbetegedése, ami akár a zöld hályog vagy a szürke hályog előszobája is lehet. A szem vörössége mellett ezt fényérzékenység, homályos látás, fájdalom, illetve a látómezőben felbukkanó foltok kísérhetik.

Kialakulásában szerepet játszhatnak a szemsérülések, fertőzések, gyulladásos betegségek, valamint a dohányzás is, minden harmadik esetben ugyanakkor nincs azonosítható oka.

Kezelés: Itt is csak annyit tehetsz, hogy a tünetek jelentkezése nyomán mielőbb orvoshoz fordulsz. A gyors beavatkozás megállíthatja a szövetkárosodást, és visszafordíthatja akár a látáskárosodást is.

6. Zárt zugú glaukóma

Ha a szemet nedvességgel ellátó csatornák elzáródnak, az a látószerv belsejében lévő nyomás hirtelen és drámai megemelkedéséhez vezethet, ami gyakran a szem vörösségével jár, olyan tünetekkel együtt, mint a fájdalom, a fejfájás, a hányinger vagy a homályos látás.

A zárt zugú glaukóma, vagyis a zöld hályog kockázata az életkor előrehaladtával fokozatosan növekszik, és gyakrabban tapasztalható azoknál az embereknél, akiknek a családjában már előfordult a betegség.

Kezelés: A szemnyomásvizsgálattal diagnosztizálható glaukóma sürgős orvosi ellátást igényel, mert kezelés nélkül visszafordíthatatlan látásvesztést okozhat. A betegeknek szemcseppet szoktak felírni, ami segít szinten tartani állapotukat.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra