A mustárfélék családjába tartozó vízitorma (hivatalosan orvosi vízitorma) egy igen sokoldalú növény, amely különleges, tormaszerű ízével ételek ízesítésére is alkalmas, de a népi gyógyászatban gyógynövényként ismert. Gyakran a természet antibiotikumaként hivatkoznak rá, mivel tapasztalatok szerint rendkívül eredményes a hólyag- és a hörghurut kezelésében.
Mi teszi egészségessé a vízitormát?
A természetben a folyóvizek mentén előforduló vízitormában számos értékes tápanyag, köztük K-vitamin, A-vitamin, mangán, riboflavin és B6-vitamin található. „Több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, több benne a kalcium, mint egy liter tejben, és több folsav található benne, mint egy banánban” – hangoztatják róla. Most lássuk, hogy fogyasztásától milyen tudományosan megalapozott előnyöket várhatsz.
Elősegíti a hidratációt
A vízitorma egyike azoknak a leveles zöldségeknek, amelyek szinte teljes egészében vízből állnak, így hozzájárulhat ahhoz, hogy a legnagyobb hőség idején is hidratált maradj. Ez elengedhetetlen szinte az összes testi funkció megfelelő működéséhez, beleértve a tápanyagok feldolgozását, a salakanyagok kiürítését, az egészséges vérnyomás fenntartását és a testhőmérséklet szabályozását.
Erősíti a csontokat
Egycsészényi vízitorma (34 gramm) K-vitamin-tartalma önmagában is elegendő a napi ajánlott beviteli érték fedezéséhez. Mint ismert, a K-vitamin fontos szerepet játszik a véralvadásban, illetve támogatja a csontképződést.
Egyes tanulmányok szerint fogyasztása növeli a csontsűrűséget, és 22 százalékkal csökkentheti a csonttörések kockázatát.
Tudni kell ugyanakkor, hogy bizonyos vérhígító gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a K-vitaminnal, vagyis a vízitorma fogyasztása ronthatja ezeknek a készítményeknek a hatékonyságát.
Rákellenes hatású
Magas C-vitamin-tartalma révén a vízitorma immunerősítő és sebgyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik, illetve a kollagéntermelést támogatva hozzájárulhat a haj, a körmök és a bőr egészségéhez.
Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a C-vitamin antioxidánsként működve semlegesíti a szabad gyököket, amelyek oxidatív stressz okozva olyan krónikus betegségekért felelősek, mint a rák.
Egy, az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban publikált metaanalízis megállapította, hogy a C-vitaminban gazdag, nagyrészt zöldségeken és gyümölcsökön alapuló étrend csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát.
Védi a szívet
A C-vitamin megannyi előnye közé tartozik, hogy megelőző szerepet tölthet be a szívbetegségek kialakulásában. Ez antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhető, amelyek támogatják a véredények működését a szívroham elleni védekezésben.
Segít megőrizni a szem egészségét
A vízitorma a lutein és a zeaxantin gazdag forrása. Ezek a karotinoidok antioxidánsként is hatnak, potenciálisan csökkentve az életkorral összefüggő szembetegségek és a szürke hályog kockázatát.
Hogyan érdemes fogyasztani?
Kevés olyan sokoldalú alapanyag létezik, mint a vízitorma, ezért annak, hogy mit kezdesz vele, szinte csak a fantáziád szab határt. Felhasználhatod salátákhoz, készíthetsz belőle levest, párolva fogyaszthatod köretként, fokhagymával és olívaolajjal keverve pesztóvá turmixolhatod, saláta helyett a szendvicsedbe teheted, vagy kísérleti jelleggel rászórhatod egy tetszőleges étel tetejére.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés