Ezért figyeld, milyen szagú a vizeleted: cukorbetegségre is utalhat

GettyImages-1141182566

A vizeleted szaga többet árulhat el az egészségi állapotodról, mint gondolnád.

Erre utalhat a vizeleted szaga

Az erős szagú vizelet fontos üzenetet hordozhat magában. Előfordulhat, hogy csak az étrenddel függ össze, de akár egy háttérben meghúzódó, eddig nem diagnosztizált egészségügyi problémára is utalhat. Számba vesszük a lehetséges okokat, hogy segítsünk eldönteni, van-e okod az aggodalomra.

1. Kiszáradás

A kellemetlen szagú vizelet a legtöbb esetben az elégtelen folyadékbevitelre vezethető vissza. Ennek az az oka, hogy a vizelet víz és salakanyagok kombinációjából áll.

Amikor kiszáradsz, a vizeleted kevesebb vizet és több salakanyagot tartalmaz, ami büdössé teheti azt.

Ha szeretnéd ellenőrizni, hogy a problémáért valóban a dehidratáció felelős-e, nézd meg a vizeleted színét. Amennyiben borostyán- vagy mézszínű, akkor sürgősen igyál meg egy pohár vizet. Ha azonban szalmaszerű árnyalatú, áttetsző vagy világossárga, akkor más lehet a gond.

A vizeleted színe és szaga fontos információkkal szolgálhat az egészségedről
A vizeleted színe és szaga fontos információkkal szolgálhat az egészségedrőlHenadzi Pechan / Getty Images Hungary

2. Bizonyos ételek fogyasztása

Vannak, akiknek a spárga fogyasztásától szagos lesz a vizeletük, míg másokra nincs semmiféle hatással – valószínűleg azért, mert nem mindenkinek a szervezetében található meg az az enzim, ami teljes lebontásához szükséges. Akik rendelkeznek vele, azoknál a spárga emésztésekor kén-metabolit keletkezik, amitől a vizelet kén- vagy ammóniaszagúvá változik.

Hasonló eredménye lehet más élelmiszerek, mint például a kelbimbó, a hagyma, a fokhagyma, a curry, a lazac és az alkohol fogyasztásának is. Ez ellen úgy védekezhetsz, ha sok vizet iszol, hiszen így felhígul a vizeleted, vagyis kevésbé lesz szagos.

3. Kávéfogyasztás

A kávé metabolitjai, vagy a kávéból származó melléktermékek a szervezetben lebomolva jellegzetes vizeletszagot okozhatnak. Ezt a hatást tovább erősíti, hogy a kávé vízhajtóként működik, ezáltal fogyasztása kiszáradáshoz vezethet. A megoldás: igyál meg mellé egy nagy pohár vizet.

4. Húgyúti fertőzés

Húgyúti fertőzés akkor jelentkezik, amikor a húgycsövön keresztül baktériumok jutnak be a húgyhólyagba, majd ott elszaporodnak, ami kellemetlen szagok kialakulásával jár. Ehhez gyakran más tünetek párosulnak, mint amilyen a vizelést kísérő égető érzés, vagy a zavaros, véres vizelet.

5. Gombás fertőzés

Az emberi testben élesztőgombák élnek, amelyek hüvelyfertőzést válthatnak ki, és mivel a húgycső közel esik a hüvelynyíláshoz, ez a vizeletre is hatással lehet. A gombás fertőzés tipikus tünetei közé tartozik a viszketés, a bőrpír, a hüvely és a szeméremtest duzzanata, valamint a sűrű, fehér váladékképződés.

A kellemetlen szag fertőzésekből is eredhet
A kellemetlen szag fertőzésekből is eredhetturk_stock_photographer / Getty Images Hungary

6. Szexuális úton terjedő fertőzés

Egyes szexuális úton terjedő betegségek húgycsőgyulladást vonhatnak maguk után. Márpedig bármi, ami gyulladást vagy irritációt okoz, és potenciálisan összefügg a baktériumokkal, megváltoztathatja a vizelet szagát.

Orvosok szerint a húgycsőgyulladás elsősorban a chlamydia, a trichomoniasis és a gonorrhoea kapcsán jelentkezik. De a vizelet szaga már önmagában a hüvely irritációjától is erősebb lehet.

7. Vesekő

Vesekő akkor alakul ki, amikor a vizeletben található só és más ásványi anyagok összetapadva kemény, kőszerű lerakódásokat képeznek.

A vesekövek összegyűjthetik a baktériumokat, és fertőzéshez, vagy ritkább esetben vérzéshez vezethetnek, ami befolyásolhatja a vizelet szagát.

A betegség azonosításában támpontként szolgálhat, hogy általában hát-, oldal- vagy lágyékfájdalommal, hányingerrel, gyakori vizelési ingerrel, fájdalmas vizeléssel, véres vizelettel és lázzal jár.

8. Cukorbetegség

A diagnosztizálatlan cukorbetegségben szenvedőknek tele van cukorral a vizeletük. A magyarázat egyszerű: szervezetük nem tudja feldolgozni a cukrot, ezért a vérükben túl sok glükóz halmozódik fel, amitől vizeléssel próbálnak megszabadulni.

Ha több cukor van a vizeletben, az édes, gyümölcsös illatot kölcsönözhet neki.

A kontrollálatlan cukorbetegségben szenvedőkre az is jellemző, hogy a vizelési inger gyakrabban és élénkebben tör rájuk, mivel a cukor irritálja a hólyagjukat.

9. Vitaminok szedése

Sok ember tapasztalja, hogy a vitaminok bevétele után más szagú lesz a vizelete. Emiatt azonban nem kell aggódni. A jelenség abból adódik, hogy a bevitt vitaminmennyiség meghaladja azt, amire a szervezetnek ténylegesen szüksége van, ezért vizeléssel távozik a felesleg.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra