Jó esetben a vizeletnek nincs, vagy csak enyhe szaga van, hiszen csaknem 95 százaléka víz. A többi összetevő főként a vese által kiszűrt salakanyagokból, például kalciumból, nitrogénből, káliumból áll. Ha az arány megváltozik, a vizelet szaga szokatlan és erős lesz. Nézzük, hogyan lehet kiszimatolni, mi okozza, ha a szokásostól eltér a vizelet szaga.
Nem mindegy, mennyit iszol és mit eszel
A fentiekből következik, hogy ha kevesebb folyadékot fogyasztunk, a vizeletben lévő víz százalékos aránya lecsökken, és a kiszűrt „hulladék” meghatározóbb szerepet kap az összetételben, ami erősebb szagot eredményez.
De nem csak attól függ a vizeletünk szaga, hogy mennyi folyadékot fogyasztunk. Döntő tényező az is, hogy mit eszünk. Ugyanis a legtöbb esetben a vizelet erős, szokatlan szagát nem valamilyen betegség, hanem az elfogyasztott ételek, vitaminok és gyógyszerek okozzák.
Bűnös lehet a bűzös B-vitamin
Vannak olyan élelmiszerek, amelyek természetükből adódóan olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyektől megváltozik a vizelet szaga. Ilyen például a spárga, a kávé, az aszalt gyümölcs, az alkohol, az édeskömény, a kelbimbó, a fokhagyma, a vöröshagyma és a vitaminok.
Ez utóbbiak közül a vízben oldódó B-vitaminok befolyásolhatják igencsak érezhetően a vizelet szagát.
Ennek az az oka, hogy a szervezet nem tárolja azt a B-vitamint, amire nincs szüksége. A multivitaminban lévő B-vitamin sem kivétel ezalól, gyakran attól is bűzös lesz a vizelet.
Miért rothadt szagú a vizelet?
Azok az élelmiszerek, amelyek a szervezetben kénvegyületekké alakulnak, rothadt szagúvá teszik a vizeletet. Ezt a szagot általában a romlófélben lévő káposztához vagy a romlott tojáshoz hasonlítják, és leggyakrabban a spárga, a fokhagyma és a vöröshagyma fogyasztása után lehet érezni.
A spárgára kifejezetten igaz, hogy a vizeletnek büdös, kénes szagot ad, miután a benne lévő sav kéntartalmú vegyületekké alakul. De különösen jellegzetes aromája van a pisinek a kávé vagy a kelbimbó fogyasztása után is.
Betegségre is utalhat a vizelet szaga
Nem minden egyedi vizeletszag magyarázható egyszerűen az étrenddel. Néha a kellemetlenség figyelmeztető jele lehet valamilyen egészségügyi problémának vagy betegségnek. Ha egy csipetnyi ammóniát észlelünk a vizeletben, az bakteriális húgyúti fertőzés jele lehet.
Ilyenkor a vizelet zavaros vagy akár kissé véres is lehet, a pisilés fájdalmassá válik, és folyamatos vizelési ingert érzünk. Kísérő tünete lehet a betegségnek még a láz és a mentális zavartság.
Az erős ammóniaszag utalhat májproblémákra is, ilyenkor kísérő tünet, hogy a bőr és a szemfehérje besárgul, a vizelet pedig nemcsak büdös, hanem sötét színű is lesz.
Kellemetlen, szúrós szagot áraszt a vizelet akkor is, ha a salakanyagok és az ásványi anyagok felhalmozódnak a vesében, melyek kemény kövekké alakulnak. A vesekőképződést hasi fájdalom és akár véres vizelet is kíséri.
Édes illatú vizelet
A cukros vagy gyümölcsös illatú pisi a cukorbetegség vagy a hiperglikémia, vagyis a magas vércukorszint figyelmeztető jele lehet. Ilyenkor az édes illat a szervezetből kiürülő felesleges glükóznak vagy cukroknak köszönhető.
A túl magas vércukorszint jele lehet továbbá a fáradékonyság és az állandó szomjúság.
Nem feltétlenül kell megijedni
Ha rövid időre megváltozik a vizeletünk szaga, nincs ok az aggodalomra, hiszen ez csak egy üzenet arról, hogyan működik a szervezetünk, milyen életmódot folytatunk. Ha zavaró a változás, akkor azon úgy segíthetünk, ha sok vizet fogyasztunk.
Ám ha tartósan megmarad a kellemetlen a szag, és egyéb tünetek is kísérik, akkor érdemes orvoshoz fordulni a problémával.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés