Amikor egy vízcsepptől horrorrá változik az életed: ritka betegség, de létezik

GettyImages-586053068

Hogyan utasíthatja el az emberi test az élet legalapvetőbb szükségletét? A kérdés kapcsán a vízre gondolunk, ugyanis létezik egy olyan ritka betegség, amitől horrorrá változik a fürdés, a strandolás szóba sem jöhet, de még a sírás vagy az izzadás is kiütésekkel járó, kész gyötrelem.

Az aquagenic urticaria egy nagyon ritka betegség: vízallergiaként is fordítható, de pontosabb az elnevezés akkor, ha a víz okozta csalánkiütésre gondolunk.

Ilyen a vízallergiás csalánkiütés

Az akvagén csalánkiütés a csalánkiütés egy ritka formája, ami azután jelentkezik, hogy a bőr érintkezett bármilyen hőmérsékletű vízzel. Égő, viszkető érzéssel jár. Leggyakrabban a nőket érinti, az aquagenic urticaria pontos kiváltó oka jelenleg nem ismert.

Pokol lehet az arcmosás is, ha a vízallergia kiütésekkel jár
Pokol lehet az arcmosás is, ha a vízallergia kiütésekkel járnensuria / Getty Images Hungary

A kutatók még dolgoznak az akvagén csalánkiütés pontos okának meghatározásán. Egyesek úgy vélik, hogy a reakciót a vízben lévő kémiai adalékanyagok, például a klór okozzák, nem pedig maga a víz. Az allergiaszerű tünetek, amelyeket ez a kiütés okozhat, a hisztamin felszabadulásának köszönhető. A kiütések általában a nyakon, a karokon és a mellkason jelennek meg. Azok az emberek, akik ebben a betegségben szenvednek, a vízzel való érintkezést követően perceken belül a következőket tapasztalhatják:

  • bőrpír
  • égő érzés
  • bőrelváltozások
  • viszketés
  • gyulladás
  • súlyosabb esetekben az ivóvíz is okozhat kiütést a száj körül, valamint nyelési nehézségeket, zihálást és nehézlégzést is

Pokoli nehéz így az élet

Amikor megszárítják a testüket, a tüneteknek 30-60 percen belül el kell tűnniük, de az biztos, hogy így élni pokol lehet. Néhány éve a BBC számolt be egy nőről, aki allergiás a vízre. Rachel Warwick tényleg úgy írta le az életét, mint, ahogy mások elképzelik a poklot.

Nem tud meginni jóízűen egy pohár vizet, nem tud egy jót fürdeni, a tengerparti nyaralás pedig szóba sem jöhet. Amikor a nő felébred és iszik egy kortyot, úgy érzi, méreg égeti a testét.

Ahogy lecsúszik a torkán, érzi, hogy felhólyagosodik a bőre, vörös, viszkető foltokat hagyva maga után. Betegségét úgy jellemezi, mintha egy különösen veszélyes család csípné meg, de a rosszulléte minden egyes nap kombinálva van a szénanátha tüneteivel is.

„A vízzel való reakció olyan érzést kelt bennem, mintha lefutottam volna egy maratont. Nagyon fáradtnak érzem magam utána, ezért le kell ülnöm egy jó darabig. Szörnyű, de ha sírok, feldagad az arcom” – mondta Rachel, aki körülbelül 12 éves volt, amikor diagnosztizálták nála a betegséget, miután úszás után kiütést észlelt.

Az úszás szóba sem jöhet
Az úszás szóba sem jöhetK.C. Alfred / Getty Images Hungary

Az élethez kell a víz

Már az iskolában megtanultuk, hogy a víz az élet legalapvetőbb szükséglete. Olyannyira, hogy a NASA mottója az idegen élet utáni vadászatban szintén ezt tükrözi: „kövesd a vizet”. Az emberi test legalább 60 százaléka víz, egy átlagos, 70 kilogrammos felnőtt teste körülbelül 40 liter vizet tartalmaz.

A vízeredetű csalánkiütés kezdettől fogva zavarba ejtő volt a tudósok számára, mivel nem tudtak vele mit kezdeni.

Technikailag az állapot valójában egyáltalán nem allergia, mivel valószínűleg a szervezeten belüli immunreakció okozza, nem pedig valami idegen dologra, például pollenre vagy földimogyoróra adott túlzott reakció.

A következmények súlyosak

Bármi legyen is az oka, Marcus Maurer bőrgyógyász szerint, aki megalapította az Európai Allergia Alapítványt (ECARF), ez egy pusztító betegség, amely megváltoztathatja az ember életet. „Vannak olyan pácienseim, akik 40 éve csalánkiütésben szenvednek, és még mindig mindennap duzzanattal és ödémával ébrednek” – mondja.

A betegségben szenvedők nemritkán depressziósak vagy szorongnak, mert folyamatosan azon aggódnak, hogy mikor támad újra a kiütés. Az orvosok szerint az életminőség romlását tekintve ez az egyik legrosszabb bőrbetegség, amely csak létezhet.

Egy ilyen titokzatos betegségre a gyógymód keresése is nehezen megy. Jelenleg a szokásos kezelés az erős antihisztaminok szedése.

Elméletileg az antihisztaminoknak minden alkalommal működniük kellene, ám a gyakorlatban a gyógyszerek határozottan vegyes eredményeket mutatnak. Mivel a betegségre jelenleg nincs gyógymód, csak a tüneteket tudják enyhíteni, abban a reményben, hogy a betegség egyszer magától elmúlik, és nekik is jár majd az élhető élet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek