Valami megcsípett az éjjel? Így derítheted ki, pók, poloska vagy bolha volt-e

GettyImages-182761979

Nem kell ahhoz az erdőben sétálni vagy a fűben hemperegni, hogy észrevétlenül begyűjtsünk néhány égő, viszkető vagy fájó csípést. Főleg nyáron gyakran előfordul, hogy otthon, az éj leple alatt látogat meg bennünket egy nem várt ízeltlábú, hogy nyomot hagyjon a bőrünkön, és utána még napokig emlékezzünk rá. De vajon mi csípett meg? Segítünk kideríteni!

Ha a csípés nem jár különösebb fájdalommal, vagy alvás közben látogat meg egy rovar, gyakran nem is tudjuk, mi csípett meg bennünket. Pedig sok esetben jó lenne tudni, mi hagyott nyomot maga után, különösen akkor, ha allergiás reakciót vált ki a csípés. Íme néhány praktikus tanács arra az esetre, ha te is szeretnéd megtudni, melyik rovar csípett meg.

A szúnyogcsípés itthon nem jelent veszélyt

A szúnyogcsípés helyén a bőr azonnal felduzzad és puha tapintású, világos színű lesz, a környező terület pedig bepirosodik, megdagad, és elkezd nagyon viszketni.

A szúnyogcsípés azonnal felduzzad, és nagyon viszket
A szúnyogcsípés azonnal felduzzad, és nagyon viszketIldar Abulkhanov / Getty Images Hungary

Ha idegen országban tartózkodunk, fokozottan figyeljünk a szúnyogcsípésekre, mert ezek az élősködők maláriát, sárgalázat, nyugat-nílusi vírust vagy dengue-lázat is terjeszthetnek. A súlyos fertőzésre egyebek között láz, fejfájás, izomgyengeség, hányinger, hányás, zavartság és kiütések hívhatják fel a figyelmet.

A kullancs megbújik a bőrünk alatt

A kullancs csípése az esetek többségében könnyen felismerhető, hiszen a parazita még a bőrünk alatt van, amikor észleljük a csípést. Ilyenkor gyorsan és szakszerűen el kell távolítani csipesszel vagy kullancskanállal. 

A kullancsot minél hamarabb és szakszerűen el kell távolítani
A kullancsot minél hamarabb és szakszerűen el kell távolítaniAitor Diago / Getty Images Hungary

A lényeg, hogy ne nyomjuk össze az élősködő testét, ne kenjük be semmivel, és amilyen hamar csak lehet, szabaduljunk meg tőle. Amennyiben már távozott a kullancs, piros folt és egy apró kráter marad a bőrünkön utána.

A kullancsok által terjesztett Lyme-kór esetén napokkal vagy akár hetekkel a csípés után ovális alakú, nagy kiterjedésű bőrpír alakulhat ki, ám az agyvelőgyulladást okozó vírus jelenlétének nincsenek ilyen bőrtünetei.

Amennyiben a kullancscsípést követő napokban jelentkezik a bőrünkön a pirosodás, vagy lázasak leszünk, fáj a fejünk és a végtagjaink, esetleg rossz közérzetet tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Méh vagy darázs: szúrásuk allergiát válthat ki

A méhek nem csípnek, hanem szúrnak, amikor támadnak. Előfordulhat, hogy fullánkjuk a behatolás helyén marad, ezt minél hamarabb és óvatosan el kell távolítani. A feldagadt bőrfelületet égő, viszkető érzés és fájdalom kíséri, középpontjában egy fehér pöttyel. 

A méhszúrás után ellenőrizni kell, hogy benne van-e a fullánk a bőrünkben
A méhszúrás után ellenőrizni kell, hogy benne van-e a fullánk a bőrünkbenCatherine McQueen / Getty Images Hungary

Egy méh csak egyszer képes szúrni, de ezt követően feromonokat bocsát ki, hogy figyelmeztesse a többieket a veszélyre. Az újabb támadások elkerülése érdekében ajánlott minél hamarabb elhagyni a helyszínt. 

A méhekkel ellentétben a darazsak többször is szúrhatnak, amit éles fájdalom, heves viszketés, bőrpír és akár tíz centiméter átmérőjű feldagadt terület, esetleg enyhe vérzés is kísérhet.

Méh- és darázscsípés esetén fokozottan fennáll az allergiás reakció veszélye. A fejet, garatot vagy szájüreget ért csípés a hirtelen fellépő duzzanat miatt akár allergiás reakció nélkül is végzetes következménnyel járhat.

Ha piros, viszket és ég, pók csípett meg

A hazánkban fellelhető pókok nagy része ártalmatlan, de egyes cselő- és dajkapókok képesek kellemetlenséget okozni. Enyhébb esetekben piros, viszkető, égő érzéssel társuló folt, és egy-két centiméteres duzzanat alakulhat ki, a behatolás helyén ritkán két szúrásnyom látható.

Súlyosabb esetben a csípés helyén akár tíz centimétert meghaladó duzzanat is megjelenhet, amely felhólyagosodhat, gennyessé vagy keménnyé válhat, elkékülhet, és mozgás- vagy érzészavar is kialakulhat. Ilyen panaszok jelentkezésének Magyarországon nagyon alacsony a valószínűsége.

A bolha a lábadat csípi, és tiszta lakásban is jól tudja magát érezni

A bolhacsípések elsősorban a lábon jelentkeznek
A bolhacsípések elsősorban a lábon jelentkeznekIldar Abulkhanov / Getty Images Hungary

A csípések elsősorban a lábon, valamint azokon a területeken fordulnak elő, ahol a ruha szorosan illeszkedik a bőrhöz. Az elviselhetetlenül viszkető, fájó, 1-2 milliméter nagyságú, piros, kemény pöttyök hármas-négyes csoportokban tűnnek fel a bőrön.

Ezek az élősködők veszélyes baktériumokat csak nagyon ritkán terjesztenek, de előfordulhat, hogy a pestis vagy a tífusz kórokozóját hordozzák, esetleg kutyagalandféreggel fertőzik meg az embert. A hiedelemmel ellentétben nem csak a piszkos, rendetlen lakásban tudják jól érezni magukat, a tisztaság sem riasztja el őket.

Amennyiben az alsó végtagokon nem találhatóak nyomok, a bolhacsípést jó eséllyel ki lehet zárni.

Az ágyi poloska csípése különböző hatást válthat ki az emberekből. Van, aki észre sem veszi, hogy áldozatul esett, míg vannak, akiknél allergiás reakciót kiváltva, kiütésszerű csípések jelennek meg. A feldagadt csípés piros udvarában sötétvörös centert láthatunk. A csípések sokszor egy vonalban, vagy csoportosan rendeződve jelennek meg. Az esetek többségében a csípések este születnek, árulkodó jel lehet a lepedőn feltűnő vércsepp és az apró fekete foltok, melyek az élősködő ürülékei.

Amikor feltétlenül orvoshoz kell fordulni

Vannak rovarok, melyeknek a csípése akár súlyos allergiás reakciót, úgynevezett anafilaxiás sokkot is előidézhetnek, amely életveszélyes is lehet. Az erre jellemző tünetek a csípést követő néhány percben vagy akár órákkal utána is jelentkezhetnek.

Ha egy csípés súlyos allergiás reakciót okoz, azonnal forduljunk orvoshoz
Ha egy csípés súlyos allergiás reakciót okoz, azonnal forduljunk orvoshozPawel Wewiorski / Getty Images Hungary

Azonnal forduljunk orvoshoz vagy hívjunk mentőt, ha erőteljes bőrpír, csalánkiütés, viszketés, ajak-, nyelv-, gégeduzzanat, mellkasi szorítás, szívritmuszavar, alacsony vagy magas pulzusszám, vérnyomásesés, felső légúti szűkület, nehézlégzés, légszomj, sípoló légzés, köhögés, orrfolyás, hasfájás, hasi görcs, hányinger, hányás, feledékenység, zavartság, szorongás, fejfájás, szédülés vagy eszméletvesztés jelentkezik a csípés után.

Fontos, hogy a csípéseket sosem szabad elvakarni. A cukorbetegeknek, keringési zavarral, érszűkülettel vagy immungyengeséggel élőknek erre fokozottan oda kell figyelniük, az elfertőződés következtében ugyanis a seb nehezen gyógyulhat, vagy akár fekélyek is kialakulhatnak.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra