4, kullancsok által terjesztett betegség, amire figyelni kell ebben a szezonban

A kullancsok korábban elsősorban a bokros és bozótos területeken kerültek kapcsolatba az emberrel, mára azonban olyan mértékben elszaporodtak, hogy a legkisebb aljnövényzetben is megbújnak, arra várva, hogy valakire rákapaszkodhassanak és táplálkozhassanak. Lássuk, mire érdemes figyelned, ha a szabadban kirándulsz.

A szakértő szerint mindaddig, amíg turistautakon járunk, jó eséllyel nem fogunk kullancsokba botlani, ugyanis ezek a kis pókszabásúak nem tudnak a fáról ráhullani az áldozataikra, mert már egy kis szellő elegendő lenne ahhoz, hogy méteres távolságra fújja őket.

Érdemes tehát zárt cipőt, zoknit, hosszú nadrágot venni kiránduláskor, a kullancs ugyanis – a tévhittel ellentétben  – nem a fáról esik az emberre, hanem a talaj növényzetéről mászik fel a lábszáron.

A legjobb, hogyha azonnal kiveszed, amint meglátod. A kullancs ugyanis, miután bepréseli fejét és csápjait a bőrbe, mielőtt elkezdené a vérszívást, ürít, amit nem szabad megvárni, mivel ezáltal bekerülhet a szervezetbe a Lyme-kórt okozó baktérium.

Ha egy szúnyogot beengedünk a lakásba, az több embert is meg tud csípni, talán ezért gondolják azt többen, hogy a kullancs is képes erre. Ám ez nem igaz, nem szokása egyik emberről, és állatról sem átmászni rád. A kullancs egy fejlődési alakjában egyszer képes vért szívni, és ha talál magának egy gazdát, azt nem hagyja ott, hacsak az el nem pusztult.

Íme a 4 leggyakoribb, kullancsok által terjesztett betegség, amire figyelni kell ebben a szezonban:

1. A Lyme-kór a leggyakoribb

A Lyme-kórhoz gyakran társul egy jellegzetes kiütés – egy piros gyűrűvel körülvett pont, mint egy célpont –, amely akár egy hónappal a kullancscsípés után is megjelenhet. A Lyme-kór korai tünetei közé tartozik a láz, a fejfájás és a fáradtság is. 

A bőrelváltozás mindig kis kerek folt formájában kezdődik, majd a széli részeken terjedve, középen halványulva jelenik meg, gyűrű alakban. A bőrjelenséget enyhe helyi fájdalom, égő érzés, ritkán viszketés kísérheti, de felléphet akár magas láz, gyengeség, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, esetleg nyirokcsomó-duzzanat és idegrendszeri tünetek is. Igen ritkán, a kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt betegeknél napokkal, hetekkel, esetleg hónapokkal a kullancscsípés után idegrendszeri, mozgásszervi vagy a szívet érintő szövődmények jelentkeznek.

Igyekezz minél előbb eltávolítani
Igyekezz minél előbb eltávolítaniErikKarits / Getty Images Hungary

2. Vírusos agyhártya/agyvelő gyulladás

A betegség esetében a lappangási idő általában 1 hét körül van, kivételesen ritkán 1 hónap is lehet. Típusos esetben kétfázisú: az első 2-3 napban kisebb láz, majd pár napos tünetmentesség után kiugró magas láz és heves fejfájás, hányás, szédülés, izomfájdalom kíséri az idegrendszeri tünetek kialakulását, melyek eszméletzavarhoz és akár bénulásokhoz vezethetnek.

A legsúlyosabb esetben gépi lélegeztetésre is szükség lehet. A betegség 1 százalékban halálos, 10 százalékban maradandó bénulással gyógyul. További 30-40 százalékban szellemi és fizikai károsodással is járhat. 

Jobb, ha vigyázol a kirándulások során
Jobb, ha vigyázol a kirándulások soránJustin Paget / Getty Images Hungary

3. Tibola

A Tick Borne Lymph Adenopathy, magyarul kullancs által terjesztett nyirokcsomó-gyulladás egy ritka, bakteriális eredetű fertőzés. A baktériumot a legnagyobb testű hazai kullancsfaj, a Dermacentor marginatus terjeszti. Ennek az apró vérszívónak a sajátossága, hogy, ellentétben más kullancsokkal, nem a testhajlatokat, hanem a hajas fejbőrt kedveli, és a csípés helyén duzzanat, majd váladékozó fekély alakulhat ki.

A tarkón, a nyak fejbiccentő izom mögötti területein gyakran messziről is látható nyirokcsomó-duzzanatok keletkeznek, kezdetben fájdalmasak. 

4. Nyúlpestis (tularaemia)

Ritka fertőzés, emiatt szinte valamennyi beteg téves diagnózisok után kerül szakemberhez. A kullancscsípés helye megduzzad, esetleg genny ürülhet belőle. E körül akár 3-10 cm-es bőrpír alakulhat ki. Az elváltozás kifejezetten fájdalmas, mindig magas láz kíséri, a környéki nyirokcsomók hatalmasra duzzadnak, és nagyon fájnak. A vérképben a gennyes gyulladásra utaló jelek láthatók. Súlyos betegség, amit antibiotikumokkal gyógyítanak. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra