Így jelzi az arcod, hogy ez a fontos vitamin hiányzik a szervezetednek

GettyImages-1353503918

A legtöbben értjük a testünk nyelvét, és tudjuk, milyen vitaminra van szüksége, ha töredezik a körmünk, ha hullik a hajunk, ha pattanásos lesz a bőrünk, vagy ha krónikus fáradtság lesz úrrá rajtunk. De vajon mit üzen a szervezetünk akkor, amikor valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva az arcunk kezd el fájni?

Az orvosok szerint egyértelmű tünetnek számít a szem alatti idegrángás, vagy ha a fájdalom az arcunk egyik oldalán, a szem alatt, esetleg a homloktól az orr széléig terjed. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, feltehetően a B12-vitamin hiányzik a szervezetünkből. 

A vitaminhiány fájdalmat okozott

Kutatás igazolja, hogy a B12-vitamin hiánya izolált arcneuralgiát okozhat, függetlenül a trigeminus neuralgia néven ismert idegzsábától és a perifériás neuropátiától. 

Az éles, nyilalló fájdalom az arc egyik oldalában lehet akár vitaminhiány oka is
Az éles, nyilalló fájdalom az arc egyik oldalában lehet akár vitaminhiány oka isPornpak Khunatorn / Getty Images Hungary

A neuralgia olyan típusú fájdalom, mely egy adott környéki ideg ellátási területében jelentkezik. Ez az éles, nyilalló fájdalom az ideg lefutása mentén bizonyos pontok ingerlésével vagy bizonyos tevékenységgel váltható ki. 

A fájdalom sokszor elviselhetetlen a betegek számára.

A vizsgálatban részt vevő betegeknél gyakoriak voltak az izolált, egyoldali neuralgikus fájdalmak, az érintett oldal zsibbadása, melyek azonban az arcidegzsábára nem jellemzőek. Az orvosok megállapították, hogy kivétel nélkül minden páciensnek alacsony volt a B12-vitamin- és magas a metilmalonsavszintje, ami hibás gyomor-bél rendszeri felszívódásra utal. 

Ezt követően a betegek infúzió vagy injekció formájában egy éven keresztül, különféle módon adagolva kaptak B12-vitamint. A vizsgálatot követően a szakemberek megállapították, hogy a kezelések enyhítették a korábban vitaminhiányos betegek panaszait.

Az ajakherpesz is utalhat a vitaminhiányra

A kutatók meglepve tapasztalták, hogy a betegek izolált arcneuralgiáját B12-vitamin-hiány okozta. Egészen a vizsgálat lezárultáig az arc neuralgiájának kezelése igen sok nehézségbe ütközött, a betegek gyakran az esélytelenek nyugalmával vágtak bele különféle kombinált kezelésekbe. Tudva azonban, hogy az állapot B12-vitamin-terápiával orvosolható, különösen nagy jelentősége van a betegség beazonosításának, és az ennek megfelelő kezelésnek.

A kutatók azt is megállapították, hogy sok arcneuralgiás betegnél ajakherpesz is kialakult az arcneuralgia helyén, és az ajakherpesz is reagált a B12-vitamin-kezelésre. Ez pedig azt jelenti, hogy a herpesz megjelenése is utalhat a vitaminhiányára.

A bőrünk állapota is egy üzenet

A B12-vitamin-hiány jele lehet még a szem alatti idegrángás, gyakori fáradékonyság, izomgyengeség és a székrekedés is.

Emellett látható tünetei is vannak a B12-vitamin hiányának. Ilyen a hiperpigmentáció, a szájüregi változások, a vitiligo, az aftás szájgyulladás, az atópiás dermatitisz, a rosacea és bizonyos allergiás reakciók.

Ebből kifolyólag, ha megfelelő a szervezetünk B12-vitamin-szintje, az különféle bőregészségügyi előnyökkel is jár, ilyen például a fokozott kollagéntermelés és a bőr hidratáltságának szabályozása. A B12-vitamin szerepét a bőrbetegségek, például a bőrérzékenység és a gyulladásos rendellenességek kialakulásában és kezelésében is megállapították. 

Ügyeljünk a táplálkozásra

A B12 fontos vitamin a szervezetünk számára, nélkülözhetetlen a növekedéshez, az idegrendszer megfelelő működéséhez és a vérképzéshez.

Egy jól összeállított étrend fedezi a B12-vitamin-szükségletünket
Egy jól összeállított étrend fedezi a B12-vitamin-szükségletünketbit245 / Getty Images Hungary

A B12-vitamin megtalálható a húsokban, a tejtermékekben, a tojásban, a halakban. Azok pedig, akik nem esznek állati eredetű ételeket, fogyasszanak B12-vitaminnal dúsított élelmiszereket, például növényi tejet, gabonapelyhet vagy élesztőpelyhet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra