Neked is viszket a lábad esténként? Ezek a meglepő okok állhatnak a háttérben

GettyImages-153225599

Az allergiás reakciótól kezdve egészen a cukorbetegségig rengeteg dolog állhat a lábszár viszketése mögött. És mi a helyzet a lábfejekkel?

Ha szerencséd van, az egésznek semmi komoly előidézője nincs, és néhány száz forintból megoldhatod, ugyanis az is lehet, hogy csak a bőröd szárazabb a megszokottnál, és ez okozza a kellemetlenséget. 

A bőrszárazság ugyanis a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Az is lehet, hogy szinte a semmiből jelenik meg, ugyanis idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Viszkető lábfej éjszaka? Íme, amit a tested próbál elmondani neked

Az éjszakai lábfejviszketést számos bőrbetegség okozhatja, beleértve az ekcémát, a pikkelysömört, a lábgombát vagy a száraz bőrt.

A probléma általában egy bőrbetegséggel kapcsolatos, jegyzi meg Marisa Garshick, a Cornell-New York Presbyterian Medical Center bőrgyógyászasszisztense. Az ekcéma, a száraz bőr, a gyakori irritáló szerek és a gombás fertőzések, például a lábgomba a legvalószínűbb előidézők közé tartoznak.

De nem a fentiek az egyedüli bűnösök, ráadásul bizonyos esetekben a tartósan viszkető lábfej komoly probléma jele lehet. Íme néhány a leggyakoribb okok közül, amelyek miatt a lábfejed viszkethet éjszaka.

1. Az ekcémád színre lépett

„Az ekcéma a lábfej viszketésének egyik leggyakoribb oka, és nagyon gyakori az éjszakai viszketés” – mondja dr. Garshick. Az ekcéma által érintett bőr általában száraz és feszes, de gyakoriak az olyan tünetek is, mint a bőrpír, az égés vagy a kérgesedés. Egyes esetekben a talpon vagy a lábujjak szélén jelentkező ekcéma viszkető hólyagokat is okozhat.

Kezdd azzal, hogy megtalálod és elkerülöd az irritáló anyagokat, amelyek az ekcémát okozzák. Ezt követően rendszeresen alkalmazz ceramidban gazdag kenőcsöt vagy krémet, hogy helyreállítsd bőröd védőrétegét és begyógyítsd a repedéseket, hiszen a ceramidok megkötik a nedvességet, ezáltal csökkentik a viszketést.

2. Száraz bőröd van

Csakúgy, mint a test többi részének bőre, a lábfejek felülete is kiszáradhat a hideg vagy zord időjárás, a száraz beltéri levegő vagy akár a túl sok napsütés hatására. És amikor kevesebb lesz bennük a nedvesség, észreveheted, hogy a bőröd feszes, hámlik vagy viszket.

„Különösen hasznos lehet, ha az ember hidratálókrémet alkalmaz, majd egy időre zoknit vesz fel, vagy műanyag fóliába csomagolja a lábát, hogy benn tartsa a nedvességet” – mondja dr. Garshick. Ezek a hidratáló szokások viszketés nélkül is hasznosak lehetnek.

Talán valami egyszerű oka van...
Talán valami egyszerű oka van...Burak Karademir / Getty Images Hungary

3. Lábgombásodásod is lehet

A gombás fertőzések, például a lábgomba vörös, viszkető vagy egyenesen fájdalmas kiütéseket okozhatnak. Bőr-bőr kontaktus vagy fertőzött felülettel való érintkezés útján terjed, a probléma leggyakrabban a lábujjak közötti részt sújtja, de a talpat vagy a lábfej egyéb részeit is érintheti.

A vény nélkül kapható gombaellenes krémek megtisztíthatják a fertőzött területet, ami megállítja a viszketést és a kellemetlen érzést. „Általában naponta egyszer-kétszer kell alkalmazni 2-4 héten keresztül” – mondja dr. Garshick. 

4. Bőrödet irritálhatja egy allergén is

Viszketés, bőrpír, duzzanat és csalánkiütés-szerű dudorok a lábfejen a kontakt dermatitisz jelei lehetnek. Ez egy gyakori reakció, amely akkor fordulhat elő, ha a bőr valamilyen számára zavaró anyaggal vagy allergénnel érintkezik. „Néhány ember allergiát tapasztalhat arra a bőrre vagy a gumira, ami a cipőink anyagában is megtalálható” – folytatta dr. Garshick.

Kezdd azzal, hogy egy időre leveszed a cipőt vagy bármilyen más dolgot, amelyről azt gyanítod, hogy irritálhatja a lábad (például új zokni, a zoknimosáshoz használt új mosószer vagy egy új lábápoló). Eltarthat néhány hétig, amíg a bőr teljesen megnyugszik, de addig is kezelheted viszketés elleni krémmel.

5. A pikkelysömör is okozhatja

Az autoimmun állapot, amelyet bőrsérülés vagy fertőzés válthat ki, általában vörös, száraz és megvastagodott bőrt okoz a láb alján, mély repedésekkel, amelyek fájdalmasak vagy viszketőek.

A pikkelysömör kezelése általában kombinált megközelítést igényel, amihez a legjobb, ha felkeresel egy szakembert.

6. Ágyi poloskáid vannak

Egy csomó szúnyogcsípésszerű nyomot látsz a lábadon vagy máshol – de nem jártál olyan helyen, ahol szúnyogok lehettek? Lehetséges, hogy ágyi poloskákkal találkoztál. Ezek a kicsi, barna, ovális formájú poloskák poggyászban vagy ruházatban bejuthatnak otthonodba, elbújhatnak a matracban, és alvás közben táplálkozhatnak a véreddel.

Az ágyi poloska nem veszélyes, de rettenetesen durva és bosszantó. A viszkető harapások kezelésére antiszeptikus krémet alkalmazhatsz, de jó, ha tudod, hogy maguktól nem költöznek ki sehonnan. Rovarölő szerrel kell bepermetezni a helyet, hogy valóban megszabadulj a kis borzalmaktól.

7. Nyugtalanláb-szindrómád van

A legtöbb ember úgy ismeri a nyugtalanláb-szindrómát vagy az RLS-t, mint egy olyan állapotot, ami rettenetes késztetést okoz a láb mozgatására – különösen éjszaka. Ám olykor az érzést fájdalom, rángatózás, lüktetés vagy viszketés is kísérheti a lábakban.

A láb viszketése a gyerekeket is kínozhatja
A láb viszketése a gyerekeket is kínozhatjaJill Lehmann Photography / Getty Images Hungary

Mikor kell orvoshoz fordulni a viszkető láb miatt?

A viszkető lábfej általában nem súlyos, és gyakran megkönnyebbülhetünk néhány otthoni praktika alkalmazása után. Egyes esetekben azonban a hosszan tartó lábfejviszketés súlyos állapotok jele lehet, beleértve a rosszul kezelt cukorbetegséget vagy máj- vagy veseproblémákat. Ha valaki várandós, az erős viszketés olyan szövődményeket is jelezhet, mint a terhesség epepangása. Ha a viszketés nem reagál a vény nélkül kapható kezelésekre, ha nagyon kellemetlen, vagy túlságosan befolyásolja az életminőségét, minden érintett beszéljen orvosával, javasolja a bőrgyógyász szakember.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra