Ezzel az élvezetes tevékenységgel erősítsd az immunrendszeredet

GettyImages-825251302

A vírusok ellen egy igazán élvezetes, szórakoztató tevékenységgel is felveheted a harcot, mivel több kutatás is bizonyította, hogy kedvezően hat a fizikai egészségre.

Az év leghidegebb időszakában (hiába van november, téli hidegeket élünk), amikor még a nap is elbújik, és szervezetünk nem tud frissen termett zöldségekhez, gyümölcsökhöz hozzájutni, mindenkinek csak egy gondolat jár a fejében: „Hogy a csudába ne betegedjek le karácsonyra?” Ha kisiskolás vagy óvodás gyerek is van a családban, akkor szülőként csak reménykedhetünk benne, hogy nem fog pont a téli szünetre hazahozni valami jó kis vírust a lurkó, ami aztán az egész családot ledönti a lábáról, éppen a legnagyobb készülődés és nyüzsi közepette. Ettől való félelmünkben minden lehetséges módszert bevetünk, hogy felturbózzuk az immunrendszerünket: a vitamintömkelegeken át az immunerősítő táplálkozás és életmód bevezetéséig. De azt vajon tudtad, hogy a szociális egészséged megőrzésével a fizikai egészségedet is támogatod?

A kapcsolatok egészségvédő hatása

Ha elmész a kezelőorvosodhoz, biztosan nem fog heti háromszori szociálisesemény-kúrát felírni az immunrendszered erősítésére. Pedig több kutatás is bizonyította, hogy a támogató, sokszínű szociális közeg hatására az immunrendszerünk felhúzza a nyúlcipőjét, és köröket ver rá a szervezetet megtámadó vírusokra: vagy meg sem betegszünk igazán, vagy hamarabb átvészeljük a roszullevés szakaszát. 

A léleknek is felbecsülhetetlen érték, ha szeretve, támogatva érezheti magát valaki, ha tudja, hogy van kihez fordulnia segítségért, hogy egy közösség tagja. Ugyanez a fizikai egészség számára is hatalmas előnyt jelent: az emberi kapcsolatok milyensége befolyásolja a rákra, a diabéteszre és a szívbetegségekre való hajlamosságot és a súlyosságukat, ameddig ezek a betegségek elmerészkednek. Sőt, arra is hatással van, milyen hosszú ideig fogunk élni.

A vírusok elleni harcban segíthet, ha támogató, szeretetteljes szociális kapcsolatokat építünk ki és tartunk fenn a családunktól kezdve az ismerőseinken át a barátainkig
A vírusok elleni harcban segíthet, ha támogató, szeretetteljes szociális kapcsolatokat építünk ki és tartunk fenn a családunktól kezdve az ismerőseinken át a barátainkigJohn Kevin / Getty Images Hungary

A kapcsolatok a vírusokra is hatással vannak. Különböző kutatások ezeket a tanulságokat vonták le a kettő egymásra hatásáról:

  • A szociálisabb egyéneknél kisebb eséllyel bukkannak fel a náthavírus szimptómái.
  • A házasságban élő, főleg a boldog házasságban élő idősek antitestválasza erősebb volt az influenzaoltásra.
  • Azok, akiknek többféle szociális kötelék volt az életében, kevesebb váladékot termeltek, kevésbé voltak hajlamosak elkapni a náthavírust, és kevésbé terjesztették azt.

Egy elmélet szerint mindez arra utal, hogy a kapcsolatok csökkenthetik a szervezetben a gyulladásokat, illetve a több vírusnak való kitettség révén idővel immunitást is építhetnek. Tehát lehetséges, hogy a legtöbb ember számára a szociális kapcsolatok erősítése, ápolása segíthet optimalizálni az immunrendszert is (kivéve a bizonyos betegségekkel élők számára).

A barátságok amúgy is elengedhetetlenek a boldogságunkhoz

Mindez azt is jelenti, hogy nem kell többé bűntudatot éreznünk, ha a sok előttünk álló teendőt megelőzően, vagy közé iktatva szünetként mégis találkozunk barátainkkal: többé nem „önző” vágyként, hanem fontos egészségfenntartó eseményként is keretezhetjük ezeket. Nyilván a barátokkal töltött idő sohasem számított önző dolognak, azonban sokan nem merik megengedni maguknak a velük való találkozást, ha közben azt érzik, rengeteg helyen kellene helytállniuk a kötelességeiket teljesítve, tehát más tevékenység jobban megérdemelné az amúgy is kevés idejüket.

Egyes kutatások szerint a felnőttek számára 3-5 közeli barát szükséges ahhoz, hogy boldogok legyenek, és legalább egy személyről azt kell érezniük, hogy a legjobb barátjának tekinti őket. Egy másik kutatás pedig azt találta, hogy egy ember boldogsági szintjét emeli az ismerősök (és nem barátok) száma az életükben, akikkel mindennap találkoznak, kellemes interakciót élnek meg, de akikről nem tudnak meg semmi igazán személyeset sem.

Végső soron tehát a mentális és a fizikai egészségünk is csak profitálhat abból, ha rendszerességet vezetünk be a kapcsolataink ápolásába, fenntartásába, hiszen egy igazi barátság kialakulása sok időt vesz igénybe.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek