7 típusú barátság létezik, mutatjuk, téged melyik tehet igazán boldoggá

GettyImages-950272274
Olvasási idő kb. 4 perc

A kutatók szerint a barátságnak 7 típusa van. Megvizsgálták, melyik járul hozzá leginkább általános boldogságunkhoz, az élettel való megelégedettségünkhöz, illetve azt, hogy hány barátra van szükségünk összesen.

Életed lapjait hét baráttípus pettyezi és teszi színesebbé. Egy kedves köszönés, egy kedélyes pár perces csevej, egy kis munkahelyi pletyiszünet és egy lelkizős kávézás sokat tud dobni a munkás mindennapokon, vagy hagyhat életed végéig tartó nyomot szíveden. Na de hány barátra van szükséged, és melyik típusú barátság járul hozzá az általános életmegelégedettségedhez? Meglepő választ talált egy 2021-es felmérés.

A hét barátságtípus és a boldogságod kulcsa

Többfajta barátságot tart fenn a legtöbb ember, melyek változatos mélységgel, közelségérzettel rendelkeznek. Annak vizsgálatában, hogy melyik fajta barátság ad a legtöbbet életedhez, az alábbi hét típust vizsgálták meg a kutatók:

  1. Egy életen át tartó barátságok
  2. Legjobb barátok
  3. Egy társasághoz tartozó barátok (akikkel összejártok, de akikkel nem álltok túl közel egymáshoz)
  4. Társadalmi csoportbeli barátok (akikkel együtt szocializálódsz, de nincsenek hozzád igazán közel)
  5. Hobbibarátok (akikkel közös hobbitok alkalmával barátkoztok)
  6. Kényelmi barátok (akikkel valamilyen kötelező közösségi feladat közben barátkoztok, például a szülői értekezletek alkalmával)
  7. Ismerősök (akikkel mindennap találkoztok a munkahelyen vagy kutyasétáltatás közben, akikkel szoktatok beszélgetni, de nem igazán személyes dolgokról)
A barátság 7 típusa közül általános boldogságunkhoz a kedves ismerősök tesznek hozzá a leginkább
A barátság 7 típusa közül általános boldogságunkhoz a kedves ismerősök tesznek hozzá a leginkábbHispanolistic / Getty Images Hungary

Kiderült, hogy az életmegelégedettséghez hozzájárul, ha valakinek mindegyik típusú barátságból akad a tarsolyában. A változatosság gyönyörködtet, és ez szociális életünknél sincs másként, hiszen az újdonságok megtapasztalása szintén hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Ha sikerül mindegyik típusú barátságot belecsempészned a heted élményei közé, több szociális oldaladat is bevetheted, és sokszínű programban lesz részed, a komfortzónádon kívül esőkkel kialakított kapcsolat pedig tovább bővítheti látószögedet.

Vannak, akik úgy vélik, a barátok száma nem függ az ember életkorától és a kapcsolati státuszától, azonban ennek ellentmondó kutatások is születtek. Ahogy az egyik korábbi cikkünkben írtuk, egy kutatás szerint a szingliségtől a házasságon át a gyerekek kiröpüléséig a családi fészekből mind a nők, mind a férfiak egyre kevesebb baráttal rendelkeztek. Illetve egy másik kutatás azt mutatta meg, hogy a nők életében van egy jelentős szakasz késő húszas éveiktől késő negyvenes éveikig, amikor a barátságok háttérbe szorulnak, és a gyereknevelésre és karrierjük építésére fókuszálnak. Mindenesetre sosem késő új barátságokat kötni. 

Arra a kérdésre pedig, hogy hány közeli barátra van szüksége az embereknek, azt a kicsit sem meglepő választ találták a 2021-es felmérés kutatói, hogy egyénenként változik, ki mennyi barátnak örülne a leginkább. A résztvevők fele úgy érezte, pont annyi közeli barátja van, mint amennyire szüksége van, a felük többre vágyott volna, és egy maroknyian azt mondták, túl sok is van belőlük. A két többséget alkotó csoportban 2 és 7 közöttire lőtték be ezt a számot, bár azoknál, akik nem vágytak több ilyen emberre életükben, az egyetlen barát is felmerült mint kielégítő barátmennyiség. 

Az a kérdés, amely viszont kifejezetten meglepő eredménnyel szolgált, arra vonatkozott, hogy melyik barátságtípus a legfontosabb boldogságunk szempontjából. Kiderült, az ismerősök száma alapján lehetett a leginkább megjósolni az adott ember boldogsági szintjét. Nem számít, mennyire jelentéktelennek is tűnhetnek a pénztárossal vagy a gyógyszertárossal váltott szavak, mégis pozitív hatása lehet egy-egy kellemes, futólagos interakciónak. Hiszen mindennapjaink szereplői ők, és megeshet, hogy közelebbi barátainkkal csak ritkábban tudunk összefutni a hétköznapok forgatagában.

Az élet gyakran lep meg váratlan fordulatokkal, de a barátok támogatása sokat segíthet, ha nem hanyagoljuk el ezeket a kapcsolatainkat. Érdemes tehát ápolni a jó viszonyt a nagyon közeli barátainktól kezdve az ismerőseinkig, ha nem szeretnénk elveszíteni őket az olyan jelentős életesemények miatt, mint amilyen például az első gyermek születése.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek