Iskolákban, idősotthonokban terjed a veszélyes vírusos megbetegedés, ezek a tünetek

GettyImages-503850347
Olvasási idő kb. 3 perc

Több iskolából és idősotthonból jelentettek tömeges, hasmenéssel járó vírusfertőzést. A tünetek között hányás, hasmenés és láz szerepel. Hat embert kellett kórházba szállítani a betegség miatt.

Hasmenéssel járó kór terjed Magyarországon – derül ki a Pénzcentrum írásából. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) tájékoztatása szerint két Pest és egy Békés vármegyei intézményben betegedtek meg tömegesen az emberek. A három intézményben összesen 208 ember betegedett meg. 

A vírusos betegség hasmenéssel, lázzal jár

A Pest megyei idősek otthonában 53 gondozott és 6 dolgozó kapta el a betegséget, egy főt kórházba is kellett szállítani. A laboratóriumi vizsgálatok calicivírust mutattak ki. Békés vármegyében egy általános iskolában alakult ki tömeges emésztőrendszeri megbetegedés, 105 tanuló és 4 dolgozó fertőződött meg. Öten közülük kórházi ápolásra szorultak. Noha egy székletvizsgálat calicivírust mutatott ki, a többieknél nem volt igazolható ennek a vírusnak a jelenléte, úgyhogy a szakemberek azt sem zárják ki, hogy ételtől betegedtek meg a gyerekek és a tanárok.

Egy másik iskolában, amely Pest vármegyében található, a gyerekek és a dolgozók egy erdélyi kirándulásról hazatérve betegedtek meg, összesen 40-en. A pontos betegséget nem sikerült megállapítani, de a szakemberek vírusfertőzésre gyanakodnak, aránylag enyhe tünetekkel.

A vírusos betegség mellett szamárköhögés is terjed
A vírusos betegség mellett szamárköhögés is terjedskynesher / Getty Images Hungary

A szamárköhögés is megjelent

Védőoltással megelőzhető betegségek is felütötték a fejüket az elmúlt időszakban. Az NNGYK tájékoztatása szerint 3 kanyaró, 6 szamárköhögés és egy tetanus megbetegedés történt. Nem ez az első eset, hogy szamárköhögésre gyanakodnak a szakemberek. Ahogy azt a Dívány is megírta, május első felében három embernél is azt valószínűsítették, hogy szamárköhögéssel kerültek kórházba. Mindnyájan rohamokban köhögtek, egyiküknél tüdőgyulladás is kialakult a fertőzés következtében.

A megbetegedés ellen a magyar gyermekeket immunizálják, csecsemőként, egyévesen és hatévesen, majd hatodik osztályban is kapnak oltást. „Elhúzódó, több mint két hete tartó köhögési rohamok, ezek következtében kialakuló hányás és szamárhangszerű légvétel esetén fel kell merülnie a gyanúnak, hogy szamárköhögésben szenved a beteg” – mondta a betegségről dr. Pék Tamás, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának infektológusa.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek