8 jel, ami arra utal, hogy veseköved van: ha figyelsz rájuk, megelőzheted a görcsöt

GettyImages-1185500409
Olvasási idő kb. 5 perc

Összeszedtük, hogy az erős, görcsös, szúró fájdalmon kívül milyen jelei lehetnek a vesekőnek, hogy minél hamarabb a gyógyulás útjára léphess.

A vesekövek lényegében szilárd megkeményedések vagy kristályos felhalmozódások a vesében, amelyek gyakran kalciumból vagy húgysavból állnak. Méretük sokszor alig nagyobb egy tűhegynél, ezért a vizelettel együtt távoznak a szervezetből, anélkül hogy bármilyen panaszt okoznának, ha azonban nagyobbra nőnek, akkor a húgyutak más részeibe eljutva szinte elviselhetetlen fájdalmat és más kellemetlen tüneteket vonhatnak maguk után.

Hogyan keletkeznek a vesekövek?

A vesekövek akkor képződnek, amikor egy bizonyos ásványi anyagból nagyobb mennyiség halmozódik fel a vizeletben. Ha nem vagy megfelelően hidratált, ilyenkor előfordulhat, hogy a vizelet koncentráltabbá válik, és vesekővé áll össze.

Statisztikák szerint a vesekövek gyakoribbak a férfiaknál, mint a nőknél, de hajlamosító tényező lehet az elhízottság és a cukorbetegség is.

A vesekövek általában 31–45 napig maradnak a szervezetben. Ha a tünetek ezután sem szűnnek meg, akkor ajánlott sürgősen orvoshoz fordulni, mert elhúzódó jelenlétük vesekárosodást és más szövődményeket okozhat.

Ha arra gyanakszol, hogy veseköved van, próbálj minél több folyadékot inni
Ha arra gyanakszol, hogy veseköved van, próbálj minél több folyadékot inniCecile Lavabre / Getty Images Hungary

Milyen jelei lehetnek?

Lássuk, hogy melyek azok a tipikus tünetek, amelyek az orvosok szerint arra utalnak, hogy vesekő lehet a szervezetben.

1. Erős fájdalom

A vesekőfájdalom – más néven vesekólika – az elképzelhető fájdalomtípusok egyik legsúlyosabbika, ami egyesek szerint ahhoz fogható, mint amit a szüléskor vagy egy késszúrás elszenvedésekor tapasztal az ember. Ez abból adódik, hogy egy kő bejut a szűk húgycsőbe, majd elzárja azt, ami nyomást okoz a vesében, és aktiválja az idegrostokat, amelyek fájdalomjeleket továbbítanak az agyba.

A fájdalom gyakran néhány perces hullámokban jelentkezik.

A vesekőre jellemző erős fájdalom általában a test oldalsó és hátsó részén, a bordák alatti részen kezdődik, de kisugározhat akár a has és az ágyék területére is. Ahogy aztán a kő mozogni kezd, a fájdalom helye és intenzitása is változhat.

2. Fájdalmas vizelés

Amikor a vesekő eléri a húgyvezeték és a hólyag találkozási pontját, a vizelés is fájdalmassá válhat. Ezt az állapotot az orvosok dysuriának nevezik.

A fájdalom éles és égető jellegű is lehet.

3. Sürgető vizelési inger

Ha a szokásosnál gyakrabban kell pisilned, az szintén annak a jele lehet, hogy a vesekő eljutott a húgyutak alsó részébe. Ilyenkor szinte folyamatosan, éjjel-nappal jelentkezhet a vizelési inger, ami további kellemetlenségek forrása lehet.

A vizelési problémák gyakran a vesekő jelei
A vizelési problémák gyakran a vesekő jeleiM-Production / Getty Images Hungary

4. Véres vizelet

A vizeletben megjelenő vér a vesekő másik tipikus tünete. Ez vörös, rózsaszín és barna árnyalatú is lehet. Néha a vérsejtek túl kicsik ahhoz, hogy szabad szemmel láthatóak legyenek, de egy orvosi vizsgálattal egyértelműen megállapítható, hogy a vizelet tartalmaz-e vért.

5. Zavaros vagy büdös vizelet

Az egészséges vizelet tiszta és szagtalan. Ha zavarossá vagy kellemetlen szagúvá válik, az a vese vagy a húgyutak más részeiben kialakuló fertőzésre utalhat.

A felhősödés a vizeletben lévő genny jele, a szag pedig a húgyúti fertőzést okozó baktériumoktól származhat.

Fontos tudni, hogy a vesekővel járó húgyúti fertőzés sebészeti vészhelyzetnek tekinthető, attól függetlenül, hogy kíséri-e láz, vagy sem.

6. Akadozó vizelet

A nagyobb vesekövek néha elakadnak a húgyvezetékben, ami lelassíthatja a vizelet áramlását. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy minden alkalommal csak egy keveset tudsz vizelni. Ha a vizelet teljesen elapad, azt orvosi vészhelyzetként kell kezelni.

7. Hányinger és hányás

A vesekőben szenvedő betegeknél gyakori tünet az émelygés és a hányás is, amelyek a vesék és a gyomor-bél traktus közötti idegkapcsolatok miatt jelentkezhetnek, és akár gyomorrontás is kísérheti őket.

A szervezet így reagálhat az erős fájdalomra.

8. Láz és hidegrázás

A láz és a hidegrázás a vesét vagy a húgyutakat érintő fertőzésre figyelmeztető jel is lehet, ami súlyos szövődménynek számít. Már csak azért is, mert a fertőzéssel járó láz általában magas, meghaladja a 38 Celsius-fokot.

A vesekövek eltávolításához orvosi beavatkozásra is szükség lehet
A vesekövek eltávolításához orvosi beavatkozásra is szükség lehetBsip / Getty Images Hungary

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Általánosságban elmondható, hogy ha a fájdalom olyan erős, hogy nem tudod kényelmesen érezni magad, hányingert, hányást, lázat vagy hidegrázást tapasztalsz, vért találsz a vizeletedben vagy vizelési nehézségeid támadnak, feltétlenül fordulj orvoshoz!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek