Ezek az ételek árthatnak a legtöbbet a vesénknek

GettyImages-1333230386 (1)
Olvasási idő kb. 5 perc

A vesebetegség hátterében igen gyakran diabétesz és magas vérnyomás áll, melyek egyebek között egészséges étrenddel megelőzhetők lennének. Ám a tudatos életmód elengedhetetlen része az is, hogy tisztában legyünk azzal, mely élelmiszereket érdemes kiiktatni vagy minimálisra csökkenteni a bevitelüket annak érdekében, hogy minél kevésbé károsítsuk a vesénket.

A veséknek nagyon fontos szerepük van abban, hogy megtisztítsák a vérünket a salakanyagoktól, majd visszajuttassák a vérbe azokat a tápanyagokat, melyekre a szervezetünknek szüksége van. A veséink folyamatosan azon dolgoznak, hogy fenntartsák a testünk egészséges elektrolit-egyensúlyát, lehetővé téve, hogy egyebek között a szívünk és az idegeink jól működjenek. Emellett a vesék hormonokat is termelnek, amelyek hozzájárulnak az új vörösvértestek termeléséhez és a csontok egészségéhez.

A vesénk egészsége bánhatja, ha ezeket fogyasztjuk

Az már sokak által ismert, hogy a szénsavas üdítő italok, kiváltképp a sötét színű, mesterséges foszfáttartalmú üdítők, a fagyasztott készételek, a gyorséttermi ételek, az ömlesztett, gyors érlelésű sajtfélék és a túlzásba vitt húsfogyasztás kifejezetten káros a veséknek.

A sötét színű üdítők kifejezetten káros hatással vannak a vesékre
A sötét színű üdítők kifejezetten káros hatással vannak a vesékreCatherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

A vesebetegségben szenvedőknek általában alacsony nátrium-, fehérje-, kálium- és foszfortartalmú étrendet kell követniük. Ez azt jelenti, hogy egyebek között korlátozniuk vagy kerüljük kell az olyan élelmiszereket is, mint az avokádó, a barna rizs és a csipsz.

A vesebarát étrendre jellemző sajátosságokat nem csupán akkor érdemes betartani, ha már gond van a vesékkel, hanem akkor is, ha szeretnénk megőrizni ennek a páros szervünknek az egészségét. Ennek érdekében javasolt az alábbi ételeket elkerülni.

Konzervek

A nátrium, vagyis a só az egyik fő összetevője a konzerveknek. Ráadásul ez az ásványi anyag gyakran igen nagy mennyiségben megtalálható ezekben a félkész vagy kész élelmiszerekben, miután ez gondoskodik az étel eltarthatóságáról is. Ha azonban túlterheljük a szervezetünket sós étellel, a vesék nem tudják eltávolítani a felesleges nátriumot.

A konzervek is azok közé az élelmiszerek közé tartoznak, melyeket érdemes elkerülni
A konzervek is azok közé az élelmiszerek közé tartoznak, melyeket érdemes elkerülnid3sign / Getty Images Hungary

Teljes kiőrlésű kenyér

A foszfor és a kálium felhalmozódása szintén problémákat okozhat a vesének. Ezek az ásványi anyagok megtalálhatók a teljes kiőrlésű kenyérben, éppen ezért érdemes mértékkel fogyasztani.

Avokádó

Bár az avokádó jótékony hatással lehet az egészségünkre, veseproblémák esetén érdemes kerülni vagy korlátozni a gyümölcs fogyasztását. Ennek pedig a magas káliumtartalom az oka.

Gyümölcsök

A banánt és sok más trópusi gyümölcsöt is épp a magas káliumtartalom miatt kell mértékkel fogyasztani, ha szeretnénk megőrizni a veséink egészségét. Az ananász azonban megfelelő választás lehet, mivel más trópusi gyümölcsökhöz képest sokkal kisebb mennyiségben tartalmaz káliumot.

A magas káliumtartalmú gyümölcsök sem tesznek jót a vesének
A magas káliumtartalmú gyümölcsök sem tesznek jót a vesénekKinga Krzeminska / Getty Images Hungary

De célszerű korlátozni a narancs, a narancslé, a sárgabarack, a datolya, az aszalt szilva, a paradicsom és a mazsola fogyasztását is, helyettük válasszuk a káliumban szegény szőlőt, almát és áfonyát.

Barna rizs

Bár a barna rizs igen tápláló, ám jóval magasabb foszfor- és káliumtartalommal rendelkezik, mint a fehér rizs. A barna rizsnek kiváló alternatívája lehet még a bulgur, a hajdina és a kuszkusz is.

Tejtermékek

Köztudott, hogy a tejtermékek támogatják a csontok egészségét, ennek ellenére a krónikus vesebetegségben szenvedőknek nem javasolt a túlzott fogyasztásuk. A tejtermékek ugyanis természetes foszfor- és káliumforrások, és vesekárosodás esetén ezek az ásványi anyagok felhalmozódhatnak a vérben. Ez az állapot pedig arra késztetheti a szervezetet, hogy kivonja a kalciumot a csontokból.

Krónikus vesebetegség esetén semmiképpen nem javasolt túlzásba vinni a tejtermékek fogyasztását
Krónikus vesebetegség esetén semmiképpen nem javasolt túlzásba vinni a tejtermékek fogyasztásátAntenna / Getty Images Hungary

Az állati eredetű tej helyett javasolt a növényi tejhelyettesítők, például kókusztej fogyasztása, akár a krónikus vesebetegségben szenvedőknek, akár azoknak is, akik szeretnék megelőzni a vese károsodását. 

Korpás gabonafélék, zabpehely és granola

Sok gabonaféle kálium, foszfor és nátrium keverékét tartalmazza. A vese egészségének megőrzése érdekében javasolt ezeket kerülni vagy mértékkel fogyasztani.

A reggelihez adott granola mennyiségére is ügyeljünk
A reggelihez adott granola mennyiségére is ügyeljünkLori Andrews / Getty Images Hungary

Burgonya

A burgonya, beleértve az édesburgonyát is, káliumban gazdag zöldség, azonban, főzés előtt vízbe áztatva a kutatások szerint legalább felére csökkenthető a krumpli eredeti káliumtartalma.

A mára kegyvesztetté vált krumpli helyett egyre gyakrabban kerül a magyarok asztalára is édesburgonya. Ha szeretnéd tudni, ez a manapság igazán trendi zöldségféle milyen egészségvédő hatással rendelkezik, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek