Ezek a gyógynövények garantáltan leviszik a vérnyomást

GettyImages-71417934
Olvasási idő kb. 4 perc

A magyarok jelentős része, mintegy egyharmada, magas vérnyomással küzd. Sokszor életmódváltással és a megfelelő étrend kialakításával is sokat tehetnénk annak érdekében, hogy gyógyszerek nélkül is csökkentsük a magas vérnyomást. Ebben számos gyógynövénynek számító fűszernövény is a segítségünkre lehet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2023. szeptemberi jelentése szerint a magas vérnyomással élők száma 1990 és 2019 között megduplázódott a világon, 650 millióról 1,3 milliárdra nőtt. A magas szisztolés vérnyomás a korai halálozás legfontosabb kockázati tényezője világszerte, amely évente mintegy 10,8 millió elkerülhető halálesethez vezet.

Az életmódváltás is segítségünkre lehet

Hazánkban a 30–79 éves lakosság közel fele, a férfiak 56, a nőknek pedig a 41 százaléka szenved magas vérnyomástól. Ezzel Magyarország azok közé az országok közé tartozik, ahol a legmagasabb a hipertónia aránya az említett korcsoportban. A helyzetet pedig csak tovább súlyosbítja, hogy tíz magas vérnyomásban szenvedő magyar felnőtt közül átlagosan csak hatot diagnosztizálnak, és közülük csak ötöt kezelnek, továbbá csak minden másodiknak van megfelelően beállítva a vérnyomása.

Az életmódváltás fontos eszköze a tartós vérnyomáscsökkenésnek
Az életmódváltás fontos eszköze a tartós vérnyomáscsökkenésnekfcafotodigital / Getty Images Hungary

Az orvosok szerint, ha sikerülne Magyarországon a hatékonyan kezeltek arányát megduplázni, akkor 2040-re 86 ezer haláleset lenne elkerülhető. Ezzel a magas szisztolés vérnyomásnak tulajdonítható szív- és érrendszeri női halálozás fele, a férfihalálozásnak pedig csaknem 60 százaléka kivédhető lenne. 

Jó hír azonban, hogy a magas vérnyomás megelőzhető és akár kordában is tartható gyógynövényekkel, a szükséges gyógyszeres kezelés kiegészítéseként, de akár önmagában is.

Mindemellett az életmódváltás is segítségünkre lehet, hiszen a táplálkozás és a rendszeres testmozgás is fontos kiegészítője lehet a gyógynövényes és a gyógyszeres kezelésnek is.

Az alábbiakban összegyűjtöttük, melyek azok a gyógy- és fűszernövények, amelyek segíthetnek csökkenteni a magas vérnyomást.

Vörös- és fokhagyma

A fokhagyma az egyik olyan gyógynövény, amely segítséget nyújthat a magas vérnyomás csökkentésében. Ez a benne lévő allicin nevű vegyületnek köszönhető. A vöröshagyma pedig olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás csökkentésében segíthetnek.

A hagymafélék azok közé a fűszernövények közé tartoznak, amelyek segítik a vérnyomás csökkentését
A hagymafélék azok közé a fűszernövények közé tartoznak, amelyek segítik a vérnyomás csökkentésétMarko Jan / Getty Images Hungary

Fahéj

A fahéj számos egészségügyi tulajdonsággal rendelkezik, egyebek között hatékonyan alkalmazható a magas vérnyomás és a cukorbetegség elleni küzdelemben is. A fahéj is antioxidánsokban gazdag, amelyek a vérnyomás szabályozásában fontos szerepet játszanak.

Bazsalikom

A bazsalikom telis-tele van olyan vegyületekkel, amelyek segíthetnek csökkenteni a magas vérnyomást. A bazsalikomban lévő eugenol nevű antioxidáns kalciumcsatorna-blokkolóként működik, amely segít ellazítani az ereket azáltal, hogy megakadályozza, hogy a kalcium olyan helyekre kerüljön a szervezetünkben, ahol nincs rá szükség. 

A bazsalikom érlazítóként segít szabályozni a vérnyomást
A bazsalikom érlazítóként segít szabályozni a vérnyomástWestend61 / Getty Images Hungary

Kakukkfű

A kakukkfű magas rozmarinsav-tartalma támogatja a véráramlást, ellazítja az ereket, és még a gyulladás leküzdésében is segít. Továbbá állatkísérletekkel bizonyított, hogy a rozmarinsav képes blokkolni az angiotenzin-konvertáló enzimet, ami jelentősen csökkenti a vérnyomást. 

Petrezselyem

A petrezselyem jó forrása a C-vitaminnak és a karotinoidoknak, amelyek színt adnak a növényeknek. Az ilyen antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a vérnyomást és a „rossz” koleszterint, melyek a szívbetegségek kockázati tényezői. 

A friss petrezselyem nem csupán a vérnyomást, hanem a koleszterinszintet is csökkenti
A friss petrezselyem nem csupán a vérnyomást, hanem a koleszterinszintet is csökkentiWestend61 / Getty Images Hungary

Zellermagok

A zellermagok a bazsalikomhoz hasonlóan úgynevezett kalciumcsatorna-blokkolókként működve csökkenthetik a vérnyomást. A rostokban gazdag zellermagok fontos tápanyagokkal szolgálnak a szív egészségéhez, emellett támogatják a vérnyomás normál szinten tartását.

Gyömbér

A gyömbér hihetetlenül sokoldalú fűszernövény, éppen ezért alapvető eleme az alternatív gyógyászatnak. A gyömbér sok egyéb jótulajdonsága mellett az erek simaizmainak ellazításával elősegítheti az egészséges vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet is.

Számos olyan egészségügyi probléma van, amelyek kezelésében nagy előrelépést jelenthet az életmódváltás. Ha szeretnéd tudni, melyek azok a krónikus betegségek, amelyeknek a tünetei életmódváltással kordában tarthatók, olvasd el az erről szóló cikkünket is. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek