Ennyi kávét kell innod naponta, hogy csökkenjen a vérnyomásod

GettyImages-531098549

Az orvosok általában azt tanácsolják, hogy ne igyunk túl sok kávét, mert a koffein növelheti a vérnyomást. Egy új tanulmány azonban kimutatta, hogy három vagy több csésze kávé elfogyasztása sokkal inkább az alacsonyabb vérnyomással áll összefüggésben.

A Bolognai Egyetem orvoscsapata legújabb kutatása során arra kereste a választ, hogy a koffein és a kávéban található egyéb vegyületek közötti kölcsönhatás hogyan befolyásolja a vérnyomásváltozást. Az elkészült tanulmány bizonyíték arra, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás biztonságos lehet a magas vérnyomásban szenvedők számára.

A rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a vérnyomást

A kávé vérnyomásra gyakorolt hatása még mindig vita tárgyát képezi, elsősorban azért, mert ismert, hogy a kávé koffeintartalma rövid távon megemelheti a vérnyomást. Ezeket a hatásokat azonban enyhíthetik a kávéban található az antioxidánsok, amelyek segíthetik az erek kitágulását, valamint megvédik a sejteket a szabad gyökök ellen.

A mértékkel fogyasztott kávé akár a vérnyomást is csökkentheti
A mértékkel fogyasztott kávé akár a vérnyomást is csökkenthetiRuslan Danyliuk / Getty Images Hungary

A vizsgálat során a szakemberek 720 férfi és 783 nő kávéfogyasztási szokásait és vérnyomását vizsgálták meg, figyelembe véve számos egyéb, szív- és érrendszerrel kapcsolatos adatot. 

Az adatok elemzése során megállapították, hogy a kávéfogyasztás nemhogy nem növeli, sokkal inkább csökkenti a vérnyomást.

Hogyan segíthet a kávé a vérnyomáson?

A kávé koffeintartalma akut esetekben emelheti a vérnyomást, különösen igaz ez azokra, akik csak ritkán fogyasztanak feketét. Ám a kávéban lévő antioxidánsok és a bioaktív vegyületek vérnyomáscsökkentő hatást válthatnak ki azoknál, akik rendszeresen kávéznak.

A rendszeres kávéfogyasztóknak nem emeli meg a vérnyomását a kávé
A rendszeres kávéfogyasztóknak nem emeli meg a vérnyomását a kávéSean Gallup / Getty Images Hungary

A kutatók azt is megállapították, hogy a klorogénsav az a kávéban található egyik fő vegyület, amely a legnagyobb koncentrációban van jelen a szemes kávéban, és amely csökkenti a vérnyomást. 

Mit jelent ez a magas vérnyomásban szenvedők számára?

Azoknál a magas vérnyomásban szenvedő betegeknél, akik mérsékelt mennyiségű kávét fogyasztanak, ez a tanulmány megnyugtatóbb adatokkal szolgál arra vonatkozóan, hogy megfelelő, ha továbbra is mérsékelt mennyiségű kávét fogyasztanak, mert ez nem befolyásolja negatív módon a vérnyomást.

Sőt, ha valami, akkor a mérsékelt kávéfogyasztás segíthet az ideális vérnyomás elérésében.

A mérsékelt fogyasztás körülbelül négy-öt csésze kávénak felel meg naponta, amit nem ildomos túllépni, mert a túl sok kávé alvásproblémákat, heves szívdobogást és szorongást is okozhat.

A súlyosan magas vérnyomásban szenvedőknek pedig továbbra sem ajánlott még a fent említett napi a kávéfogyasztási javaslat sem.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra