Otthonodban okoznak tüdőrákot és ALS-t ezek az anyagok

GettyImages-93186979

Felhalmozódhatnak a lakásokban az otthon tárolt vegyszerek mérgező anyagai, melyek súlyos betegségeket okozhatnak, de baj van egy, a talajból származó, természetesen radioaktív gázzal is.

Tüdőrákot és ALS-t (amiotrófiás laterálszklerózis) okozhatnak egyes színtelen, szagtalan gázok az otthonunkban. Bár a tüdőrákot a dohányzók betegségének tartják, az újonnan diagnosztizált betegség 15-20 százalékát olyan embereknél állapították meg, akik soha nem cigarettáztak, hívja fel a figyelmet az Ohioi Állami Egyetem (USA) Wexner Orvosi Központja. A furcsa jelenség egyik okának a talajból a lakásokba szivárgó színtelen, szagtalan, radioaktív radongázt tartják. Nem ez az egyetlen probléma: egyéb súlyos megbetegedéseket, például ALS-t okozó veszélyes anyagokkal is együtt élhetsz otthonodban.

Nem mindegy, mit tartasz a garázsban

A kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy rendkívül veszélyes mérgeket tartunk otthon, melyek akár ALS-t is okozhatnak. Ebben az előrhaladásával párhuzamosan egyre súlyosbodó neurodegeneratív betegségben szenved Karsai Dániel is. Az ALS első tünetei közt izomrángások és gyengeség jelennek meg. Jelenleg nincs gyógymódja, halált okoz.

A vizsgálatból kiderült, hogy az otthon tárolt benzin, gyomirtó- és növényvédő szerek, festékek és faipari kellékek anyagaiból kiszivárgó és valamilyen módon a lakásba jutó anyagok kapcsolatba hozhatók az ALS megjelenésével.

Ezeket az vegyi anyagokat általában a garázsban tárolják, és ha ez egybe van építve a házzal, a gázok könnyen átszivároghatnak az épületbe. A kutatók rámutattak, hogy különösen a párolgó üzemanyagok veszélyesek, ezeknél mindig ügyelni kell a megfelelő, biztonságos tárolásra.

Súlyos betegséget okozhatnak az otthon tárolt vegyszerek
Súlyos betegséget okozhatnak az otthon tárolt vegyszerekbrizmaker / Getty Images Hungary

A betegséget okozó vegyszerek mellett egy gáz is problémás

Az orvosok szerint a nemdohányzók körében előforduló tüdőrákos esetek számának növekedése valószínűleg a hosszú távú, magas radongáz radongáz-kitettségez kapcsolódik. Ez a színtelen, szagtalan gáz a természetben a föld alatt előforduló radioaktív anyagok lebomlása során szabadul fel, amely aztán átszivárog az épület alapjain. A gáz felhalmozódhat az otthonokban és bejut a tüdőbe.

A kutatók felhívják a figyelmet, hogy bárkinél kialakulhat tüdőrák és úgy gondolják, hogy a soha nem dohányzók körében ennek vezető oka a radonexpozíció. Ezért fontos, hogy csökkentsük a kockázatot. Ezt a legegyszerűbben a rendszeres szellőztetéssel oldhatjuk meg, valamint a padlón, a falakon és az alapzaton lévő repedések lezárásával.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek