Biztos, hogy jó ötlet a végleges szőrtelenítés? Szakértők válaszolnak

Vermes Nikolett
GettyImages-1367792625
Olvasási idő kb. 5 perc

A kozmetikusok között megosztó kérdés. Egyesek szerint a jövőben már csak ilyen szolgáltatások lesznek, mások viszont a káros hatásai miatt óva intik tőle a vendégeket. Kinek van igaza, és hogy lett ennyire divatos egy kockázatos kezelés? Szakértőkkel kerestük a választ.

A szépségipar népszerűsége verhetetlen, az emberi hiúságra épített üzletág mindig képes meglepetést okozni. Néhány éve csak pislogtunk, amikor megjelent a géllakk fogalma, ma pedig többen választják ezt a manikűrfajtát, mint a korábban ismert lakkozást vagy műkörömépítést. A szőrtelenítés terén is felütötte a fejét egy új fogalom: végleges vagy lézeres szőrtelenítés. Ez azért is érdekes, mivel már azt hittük, hogy a szépészeti ágazat fejlődése a krémek megjelenésével megállt. Kezdetben ugyanis a gyantát ismertük, már az ókori nők is használtak szurokból készített szőrtelenítőalkalmatosságot. Majd az ipari forradalommal együtt berobbant a női borotva, és közel egy évszázad elteltével már szőrtelenítőkrémet is kifejlesztettek. Ma pedig azzal szembesülünk, hogy otthonunkban végezhetünk lézeres szőrtelenítést. De vajon elég ismeretünk van a módszerről, hogy lecseréljük a bevett eszközöket? Nem inkább kockázatos, mint tartós? 

Sosem lesz végleges

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy gyakorlati értelemben nem beszélhetünk végleges szőrtelenítésről, bár az eljárás minőségétől függetlenül akár több évre megakadályozható a szőrnövekedés – de idővel mindig lesznek új, erőlködő szőrszálak. Kocsis-Barna Andrea maga is vállal végleges szőrtelenítést egy magánkórházban. Mint mondja, a kezelés csak akkor lesz hatékony, ha csúcsminőségű lézertechnológiával történik, és ehhez szakértelem kell. „A lézerfény célzottan a szőrteleníteni kívánt bőrfelületre jutva elnyelődik a szőrtüszőben, majd roncsolja azt, ezért szükség van speciális bőrnyugtató készítmény alkalmazására. A szőrtelenítés nagyjából 20–70 percig tart, alatta javasolt védőszemüveget viselni. A bőr pigmentációjától és a szőr minőségétől függően 6-8 kezelés után a szőrtüszők elpusztulnak, legfeljebb apró pihék találhatók majd a kezelt bőrfelületen.

Érdemes tudni, hogy minél világosabb a bőr, illetve minél sötétebb a szőrzet, annál hamarabb tapasztalható eredmény. A kezelések között kopástól függően 5-6-10-12, illetve 20 hét telik el.”

A kozmetikus szerint ez a legjobb módja a lézeres szőrtelenítésnek, amit nők és férfiak is kérnek, jellemzően olyan látható területeken, ahol gyorsan nő a szőr. „A nők nemcsak a lábak, karok, bikinivonal és hónalj területén, hanem az arcon lévő szőrszálaktól is megszabadulhatnak a kezeléssel, a férfiak leggyakrabban a mellkas, hát, illetve hónalj felületén veszik igénybe a szolgáltatást.”

Védőszemüveg is szükséges
Védőszemüveg is szükségesGettyImages

A gyanta bevált

A másik nézőpontot Nagy Kriszti, egy kozmetikai franchise-hálózat alapítója, professzionális kozmetikus képviseli. Kriszti saját gyantakeveréket állított elő, ami tulajdonságai által csökkenti a gyantázással járó fájdalmat, hosszabb simaságot biztosít, és csökkenti a bőrproblémák kockázatát. „Ennek a gyantának a megszokottól eltérő a rugalmassága, és alacsonyabb a dermedési pontja, a más típusúakhoz képest jobban megfelel a bőr biztonságos és hatékony szőrtelenítésére.

A hozzávalók természetes anyagokból tevőknek össze, sőt magát a gyantát is faspatulával viszik fel a kozmetikusok.

Nincs benne semmi, ami roncsolja a sejteket” – magyarázza a kozmetikus, aki szerint a természetes mindig fenntarthatóbb lesz, mint a modern, lézeres technológia vagy a műanyagból készült gyanták, és még megjegyzi, hogy a bizonyos értelemben a gyantázás is felér a végleges szőrtelenítéssel. Az a bőrfelület, amit hosszú évek óta kezelnek a hagyományos eljárással, az idő múlásával simábbá válik. Ennek oka, hogy a rendszeres gyantázás elgyengíti a szőrtüszőket, így maga a szőr is puhább és világosabb lesz. 

Végleges szőrtelenítés otthon? Inkább ne!

Abban mindkét kozmetikus egyetért, hogy a szaküzletekben vagy online kapható lézeres szőrtelenítők ugyan már egyre jobb minőségben készülnek, mégis kockázatos az alkalmazásuk. Egy csúcsminőségű gép közel 100 ezer forint, a használata időigényes, és maximum 12 hónapig érezhető a hatása. Ezért azt javasolják, hogy aki mindenáron végleges szőrtelenítésre vágyik, előbb fogadja el, hogy ilyen nincs, csupán egy marketingszempontból létező fogalom, valamint hogy forduljon specialistához, aki felméri a lehetőségéket. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek