Biztos, hogy jó ötlet a végleges szőrtelenítés? Szakértők válaszolnak

GettyImages-1367792625
Vermes Nikolett

A kozmetikusok között megosztó kérdés. Egyesek szerint a jövőben már csak ilyen szolgáltatások lesznek, mások viszont a káros hatásai miatt óva intik tőle a vendégeket. Kinek van igaza, és hogy lett ennyire divatos egy kockázatos kezelés? Szakértőkkel kerestük a választ.

A szépségipar népszerűsége verhetetlen, az emberi hiúságra épített üzletág mindig képes meglepetést okozni. Néhány éve csak pislogtunk, amikor megjelent a géllakk fogalma, ma pedig többen választják ezt a manikűrfajtát, mint a korábban ismert lakkozást vagy műkörömépítést. A szőrtelenítés terén is felütötte a fejét egy új fogalom: végleges vagy lézeres szőrtelenítés. Ez azért is érdekes, mivel már azt hittük, hogy a szépészeti ágazat fejlődése a krémek megjelenésével megállt. Kezdetben ugyanis a gyantát ismertük, már az ókori nők is használtak szurokból készített szőrtelenítőalkalmatosságot. Majd az ipari forradalommal együtt berobbant a női borotva, és közel egy évszázad elteltével már szőrtelenítőkrémet is kifejlesztettek. Ma pedig azzal szembesülünk, hogy otthonunkban végezhetünk lézeres szőrtelenítést. De vajon elég ismeretünk van a módszerről, hogy lecseréljük a bevett eszközöket? Nem inkább kockázatos, mint tartós? 

Sosem lesz végleges

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy gyakorlati értelemben nem beszélhetünk végleges szőrtelenítésről, bár az eljárás minőségétől függetlenül akár több évre megakadályozható a szőrnövekedés – de idővel mindig lesznek új, erőlködő szőrszálak. Kocsis-Barna Andrea maga is vállal végleges szőrtelenítést egy magánkórházban. Mint mondja, a kezelés csak akkor lesz hatékony, ha csúcsminőségű lézertechnológiával történik, és ehhez szakértelem kell. „A lézerfény célzottan a szőrteleníteni kívánt bőrfelületre jutva elnyelődik a szőrtüszőben, majd roncsolja azt, ezért szükség van speciális bőrnyugtató készítmény alkalmazására. A szőrtelenítés nagyjából 20–70 percig tart, alatta javasolt védőszemüveget viselni. A bőr pigmentációjától és a szőr minőségétől függően 6-8 kezelés után a szőrtüszők elpusztulnak, legfeljebb apró pihék találhatók majd a kezelt bőrfelületen.

Érdemes tudni, hogy minél világosabb a bőr, illetve minél sötétebb a szőrzet, annál hamarabb tapasztalható eredmény. A kezelések között kopástól függően 5-6-10-12, illetve 20 hét telik el.”

A kozmetikus szerint ez a legjobb módja a lézeres szőrtelenítésnek, amit nők és férfiak is kérnek, jellemzően olyan látható területeken, ahol gyorsan nő a szőr. „A nők nemcsak a lábak, karok, bikinivonal és hónalj területén, hanem az arcon lévő szőrszálaktól is megszabadulhatnak a kezeléssel, a férfiak leggyakrabban a mellkas, hát, illetve hónalj felületén veszik igénybe a szolgáltatást.”

Védőszemüveg is szükséges
Védőszemüveg is szükségesGettyImages

A gyanta bevált

A másik nézőpontot Nagy Kriszti, egy kozmetikai franchise-hálózat alapítója, professzionális kozmetikus képviseli. Kriszti saját gyantakeveréket állított elő, ami tulajdonságai által csökkenti a gyantázással járó fájdalmat, hosszabb simaságot biztosít, és csökkenti a bőrproblémák kockázatát. „Ennek a gyantának a megszokottól eltérő a rugalmassága, és alacsonyabb a dermedési pontja, a más típusúakhoz képest jobban megfelel a bőr biztonságos és hatékony szőrtelenítésére.

A hozzávalók természetes anyagokból tevőknek össze, sőt magát a gyantát is faspatulával viszik fel a kozmetikusok.

Nincs benne semmi, ami roncsolja a sejteket” – magyarázza a kozmetikus, aki szerint a természetes mindig fenntarthatóbb lesz, mint a modern, lézeres technológia vagy a műanyagból készült gyanták, és még megjegyzi, hogy a bizonyos értelemben a gyantázás is felér a végleges szőrtelenítéssel. Az a bőrfelület, amit hosszú évek óta kezelnek a hagyományos eljárással, az idő múlásával simábbá válik. Ennek oka, hogy a rendszeres gyantázás elgyengíti a szőrtüszőket, így maga a szőr is puhább és világosabb lesz. 

Végleges szőrtelenítés otthon? Inkább ne!

Abban mindkét kozmetikus egyetért, hogy a szaküzletekben vagy online kapható lézeres szőrtelenítők ugyan már egyre jobb minőségben készülnek, mégis kockázatos az alkalmazásuk. Egy csúcsminőségű gép közel 100 ezer forint, a használata időigényes, és maximum 12 hónapig érezhető a hatása. Ezért azt javasolják, hogy aki mindenáron végleges szőrtelenítésre vágyik, előbb fogadja el, hogy ilyen nincs, csupán egy marketingszempontból létező fogalom, valamint hogy forduljon specialistához, aki felméri a lehetőségéket. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra