Az ünnepi időszak vágyfokozó hatását vizsgálták, és meglepő az eredmény

GettyImages-1349799364

Még el sem kezdődött az ünnep, és természetesen már mindenkinek tönkrementek az idegei, és hol van még a karácsonyi ebéd, vacsora, és azok a szeretetteljes rokonok! Az ünnep olykor súlyos érzelmi zuhatagot válthat ki az emberekből, és a helyzet az, hogy ezzel együtt megnő az igényünk is a szexre. Vagy mégsem?

Szóval, ha egy kicsit nyűgös vagy mostanában, teljesen érthető, az év ezen időszakában ugyanis felfokozódnak az érzelmek, legyenek azok pozitívak vagy negatívak, és legyen szó békülésről, újabb politikai csatározásokról a családdal, vagy akár szexről. 

De mi lehet az oka ennek a felfokozottságnak? Vajon miért érzünk ilyenkor annyira intenzíven? És mit tehetsz, ha te éppen az ellenkező táborba tartozol?

Egy 2017-ben publikált tanulmány szerint nem lehet az alkoholra fogni, hogy karácsonykor nagyobb igényünk van a szexre. A tanulmány szerint ugyanis ez egy kulturális jelenség, ami annak köszönhető, hogy a legtöbben egyszerre tapasztaljuk meg ugyanazt, legyenek azok a munkaszüneti napok, vagy éppen az ünneplés hullámai.

Ez a tanulmány azt is állítja, hogy a szeptemberi magasabb születési ráta, vagyis a kora téli fogantatás pozitív bizonyítéka annak, hogy a tojáslikőr azért valószínűleg rásegít a dolgokra. Nem túl meggyőző? Nos, a kutatók 129 országban szondázták az embereket az ünnepek ideje alatt, hogy megvizsgálják, milyen gyakran keresnek a „szex” kifejezésre.

Eredményeik azt sugallják, hogy amikor a lakosság többsége közösen bulizik, akkor szexelnek is, és azt is állítják, hogy „a szex iránti érdeklődés a nagy kulturális és vallási ünnepségek idején elég durván látható abban, hogy mire keresünk rá az ünnepek alatt”.

Laurie Mintz pszichológus, író és a Floridai Egyetem professzora, az InStyle-nak azt mondta, hogy egyesek számára az ünnepi szex hasonló a nyaraláshoz. „Azt hiszem, van valami abban, hogy nyaralunk, ünneplünk, együtt töltünk időt, ami a közelség és a kötődés érzését kelti” – magyarázta.

„Olyan ez, mint a szex, amikor nyaralni mész. Tudjuk, hogy az emberek többet szexelnek, ha nyaralnak, mert nincsenek mindennap stresszben” – részletezte. 

GettyImages-879293324
Vasyl Dolmatov / Getty Images Hungary

Miért kívánjuk jobban a szexet az ünnepek alatt?

A helyzet az, hogy ezúttal sokkal többről van szó, mint ha egy kicsit túl sokat ittál volna a legjobb barátod karácsonyi partiján, és találsz magadnak egy új, megfelelőnek tűnő partnert, akivel hazamész.

„Úgy gondolom, hogy a családi interakciók miatti kontrollálatlanság, túlterheltség, szorongás vagy félelem érzése segít azoknak, akik érzelmileg jobban fel vannak izgulva az ünnep alatt” – fejtette ki Amanda Pasciucco, a házasság- és családterapeuta.

Bárhogy is, az ünnepi szex lényege a kapcsolat.

„Mindegyik érzelem olyan szükségletekhez vezethet, mint a kapcsolatteremtés, ami aztán a partnerkapcsolat sajátos stratégiájához vezet” – mondta Pasciucco, aki hozzátette, hogy a szex végül is kiválóan alkalmas alvásra, a fejfájás oldására és általános stresszoldásra. Érdemes lenne tehát egy kicsit jobban kihasználni az ünnepi szezont. 

Fura-e, ha inkább ennek az ellenkezőjét érzed?

„Egyáltalán nem” – mondta Vanessa Marin pszichoterapeuta, aki a szexterápiára specializálódott. „Évről évre szemtanúja voltam a magánpraxisomban annak, hogy a hozzám járó párok mindig arról panaszkodnak, hogy hónapok óta nem szeretkeztek” – magyarázta, és beszélt arról is, hogy minden egyes év minden januárjában elárasztják az új páciensek, akkor arról beszélnek, hogy hónapok óta nem tudnak összehozni egy aktust. 

GettyImages-613217714
Martinan / Getty Images Hungary

„Nem hiszem, hogy általánosíthatunk, vagy beletehetünk egy kosárba minden kapcsolatot” – értett egyet Mintz, aki hozzáfűzte, szerinte ez attól is függ, hogy az adott emberek mit csinálnak az ünnepeken, melyek a stresszt kiváltó tényezők, és hogyan reagálnak a stresszre. „Vannak, akik stresszelnek, és egyedül akarnak maradni ilyenkor, mások viszont úgy vannak a dologgal, hogy azonnal orgazmusokat akarnak, hogy jobban érezzék magukat” – jegyezte meg. 

„Végül is rengeteg oka lehet annak, hogy valaki szexuálisan elszigetelődik az ünnepek alatt” – mutatott rá Marin. Rendkívül körülményként említette például a logisztikai nehézségeket, ugyanis vannak, akik a családdal töltik ezt az időszakot, és akiknek amiatt kevesebb idejük marad a magánéletre. Emellett a kiadások és a szezonális depresszió is sokat számíthat ilyenkor. 

„Sok embernek nincs kedve a sötétebb, rövidebb napokhoz. Még az egyedülállók is azt mondják nekem, hogy haboznak összejönni vagy randevúzni valakivel az ünnepek körül, mivel ez az időszak sok elvárást ébreszthet” – mondta.

Összegezve a dolgot, az, hogy a karácsonyi időszakban jól érezd magad, több mint semleges téma, és az emberek ilyenkor ritkán viselkednek átlagosan, legyen szó nagyjából bármiről. 

„Akár különösen izgatnak, akár zavarnak az ünnepek, fogadd el a karácsonyi ajándékot, amelyet éppen kapsz, és tudd, hogy a tudomány támogat téged. Ha mégsem, akkor tudd, hogy rengeteg kutatás létezik, amelyek alátámasztják az ellenérzéseidet is” – magyarázta Mintz.

„Az ünnepek sokak számára nehezek, szóval légy megengedő magaddal ez idő alatt, és vigyázz magadra” – javasolta a szakember. 

Apropó, ha arra kerül a szó, hogy igazán vigyázol magadra, nem árthat, ha eszedbe jut, hogy a párkapcsolat nem az egyetlen út a stresszoldó örömhöz. A kutatások ugyanis azt találták, hogy a maszturbáció nagyszerű öngondoskodási eszköz, amely segíthet elkerülni a magányt, növelni az endorfinszintet, és kapcsolatban maradni önmagunkkal az ünnepi időszakban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra