Túlélős játék mentette meg a kolumbiai gyerekeket a dzsungelben

GettyImages-1250089019

Negyven, a dzsungelben töltött napot követően a négy kolumbiai testvér végre visszatérhet a civilizációba: a repülőszerencsétlenséget és a vadon veszélyeit egyaránt túlélő gyerekek megmenekülésének titka származásukban rejlik.

A 13, 9, 4 és 1 éves gyerekek a huitoto – más néven witoto – nevet viselő őslakos népcsoport tagjai. Hat héten át maradtak egyedül a dzsungelben, ahova nemcsak traumatizáló esemény, egy repülő lezuhanása révén érkeztek, de ahol azt is látták, ahogy édesanyjuk négy napon át haldoklik. A nő maga küldte el gyermekeit, hogy induljanak, és mentsék meg magukat.

A túlélő gyerekek valóban a dzsungel gyermekei

Ha vannak olyan gyerekek, akiknek minden képessége megvan arra, hogy ezt megtegyék, azok a Mucutuy testvérek voltak.

Népük egészen kis kortól megtanítja fiait a halászat, a vadászat és a gyűjtögetés alapjaira, és arra is, hogy otthonosan mozogjanak a dzsungelben.

A két legidősebb gyermek, Lesly és Soleiny nagyapjuk elmondása szerint már szert tettek a vadonnal kapcsolatos legalapvetőbb ismeretekre, Damary Mucutuy, a gyerekek nagynénje szerint pedig előfordult az is, hogy túlélőset játszottak a dzsungelben.

„Csoda, csoda, csoda, csoda” – ez a négy szó jelezte, hogy a gyerekek mindegyike életben volt, amikor rájuk találtak
„Csoda, csoda, csoda, csoda” – ez a négy szó jelezte, hogy a gyerekek mindegyike életben volt, amikor rájuk találtakAnadolu Agency / Getty Images Hungary

„Ilyenkor kis táborokat építettünk. Lesly már tudta, melyik gyümölcsből szabad ennie és melyikből nem, mert a dzsungel tele van mérgező növényekkel. És azt is tudta, hogyan kell gondját viselni egy csecsemőnek” – tette hozzá.

Ezt ették a vadonban

A repülőgép lezuhanása után Lesly ágakból épített menedéket, amelyet hajgumival fogott össze.

A repülő roncsai közül sikerült kasszavalisztet kiszednie, a gyerekek napokig ezen éltek, amikor pedig elfogyott, magvakat fogyasztottak.

Létezik egy maracujához hasonló gyümölcs, melyet a helyiek avichure néven ismernek: ezt is fogyasztották a testvérek. Az avichure cukros, magját pedig úgy lehet rágni, akárcsak egy rágógumit. Egy pálma gyümölcsét is ették, melyet a helyiek milpesos névvel illetnek.

Szerencséjük volt, mivel olyan évszakban maradtak magukra a dzsungelben, amikor rengeteg fa hozott épp gazdag termést, de ez nem azt jelenti, hogy nem leselkedett rájuk semmilyen veszély. A vizet leveleken keresztül megszűrve tisztították: ha nem tudták volna, mely levelek alkalmasak erre, a vízzel is megmérgezhették volna magukat. Erős zivatarok átvészelése mellett a ragadozók, illetve a dzsungelben bujkáló fegyveres csapatok elkerülése is feladataik közé tartozott.

A repülőszerencsétlenséget túlélő gyerekek keresése 40 napot emésztett fel
A repülőszerencsétlenséget túlélő gyerekek keresése 40 napot emésztett felAnadolu Agency / Getty Images Hungary

Rengeteg készségre volt szükségük az életben maradáshoz

Keresés közben volt, hogy a katonák csak 20 méterre jártak a testvérektől: az is mutatja, milyen sűrű és sötét a dzsungel, hogy többször is elhaladtak közelükben úgy, hogy nem találtak rájuk.

A gyerekek, akiket nagymamájuk, egy köztiszteletben álló huitoto vezető nevelt fel, azonban helytálltak a testileg-lelkileg egyaránt megterhelő helyzetben is.

A dzsungel gyermekeiként utalnak a kolumbiaiak a testvérekre, és ez nem is véletlen: európai felnőttek valószínűtlen, hogy ennyi időn át életben maradtak volna a vadonban.

Az ottani túléléshez olyan sokrétű tudás kell, amit ez, a dzsungelben való túléléshez szükséges képességek listája jól megmutat. Hogy valaki ne haljon bele a dzsungelben töltött időbe, ahhoz ezt mind végre kell tudnia hajtani:

  • Kell egy búvóhely, amely nem túl bonyolult, de megvéd, és szükség esetén menekülés után hamar újraépíthető, és olyan helyet kell neki keresned, ahonnan nem viszi el a víz, ha sok eső esne.
  • Szükség van élelemre, de sok minden lehet mérgező. A legjobb, ha olyasmit talál az ember, amit már evett korábban, abban bízhat.
  • Amit biztosan kerülni kell: sárga bogyók, tüskés gyümölcs, csillogó levelek, keserű ízű gyümölcsök, bármi, aminek mandulás az illata.
  • Folyamatosan mozogni kell, ugyanakkor annak érdekében, hogy ne körbe-körbe járkálj, keresni kell referenciapontokat, amelyekhez viszonyíthatsz. Ilyen lehet például egy folyó vagy patak.
A gyerekek lefogytak a dzsungelben töltött hetek alatt
A gyerekek lefogytak a dzsungelben töltött hetek alattAnadolu Agency / Getty Images Hungary
  • A ragadozók veszélyt jelentenek. Gyorsan és halkan kell mozogni.
  • Fegyvert kell készíteni, ha nincsen nálad egy kés sem, még akkor is.
  • Ha megsérülsz, magadat kell kezelned: a kígyó mérgét ki kell szívni a sebből, a sebeket pedig levelekkel mihamarabb be kell kötni.
  • Tudni kell vizet gyűjteni és tisztítani, valamint tüzet rakni is.

Már a lista is egészen ijesztő, a kolumbiai gyerekeknek ugyanakkor sikerült átvészelniük a dzsungelben eltöltött 40 napot. Ezzel azt is átírhatják, amit esetleg az őshonos népek tudásának mai hasznáról gondolunk: a természet maradt a legnagyobb erő máig is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra