A kínai konyha alapvető élelmiszerének számító tofut a szójababból kinyert szójatej megaltatásából visszamaradt „túró” összenyomásával készítik, ezért magyarul szójababsajtnak is nevezik. A tofu alapvetően íztelen és szagtalan, de főzés közben átveszi más alapanyagok ízét, állaga pedig a lágytól az egészen keményig terjedhet, ezért sok ételben jól működik – akár édes és fűszeres fogásokban is.
Mivel egy adag tofu (100 gramm) 10 gramm fehérjét tartalmaz, a hús alternatívájaként rendkívüli népszerűségre tett szert a vegetáriánus vagy vegán étrendet folytatók körében. Fogyasztása azonban nem csak számukra lehet előnyös.
Mennyire egészséges a tofu?
Magas fehérjetartalmán túl a tofu mellett szól, hogy az olyan állati eredetű fehérjeforrásokkal szemben, mint a marhahús, teljesen koleszterinmentes. Bár egy adag tofu 5 gramm zsírt tartalmaz, ez többnyire többszörösen telített zsír, így ómega-3 zsírsavakban gazdag, amelyek segítik a koleszterinszint szabályozását.
A tofu hasznos tápanyagai között megtalálható a kalcium, a mangán és a B5-vitamin – amelyek a szénhidrátok és zsírok lebontásában közreműködve energiával látják el a szervezetet –, csakúgy, mint az esszenciális aminosavak, valamint az antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságokkal rendelkező flavonoidok is.
Íme 5 további ok, ami miatt érdemes rendszeresen tofut fogyasztanod.
1. Javítja a szív egészségét
A szójabab, így a szójaalapú élelmiszerek is izoflavonokban gazdagok. Ezek a flavonoidok csökkenthetik a vérnyomást, és egyéb szívbarát előnyöket is nyújthatnak. Egy 2020-as tanulmány például kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik legalább heti egy adag tofut fogyasztanak,
18 százalékkal csökkenhet a szívbetegségek kockázata.
Egy másik tanulmány ezzel összefüggésben megállapította, hogy a heti négy vagy több alkalommal történő tofufogyasztás a szívroham kockázatát is csökkenheti.
2. Megvédhet a mellráktól
Miután az izonflavonok az ösztrogénhez hasonló hatást fejtenek ki, korábban felmerült, hogy a szójatermékek fogyasztása hajlamosító tényező lehet a mellrák szempontjából, kutatások ezt nem erősítették meg – sőt, éppen ellenkezőleg.
Egy közel 50 tanulmányt összegző tudományos áttekintés azt mutatta, hogy azoknál az embereknél, akik több szójaterméket, friss gyümölcsöt és zöldséget esznek, jelentősen kisebb lehet a mellrák kialakulásának kockázata.
Egy 2012-es tanulmány pedig arra a következtetésre jutott, hogy már napi fél adag szójatermék fogyasztása is csökkentheti a mellrák kiújulásának esélyét.
Más tanulmányok szerint a szója más ráktípusok vonatkozásában is előnyös lehet: akár 10 százalékkal is csökkentheti a tüdőrák és a prosztatarák kialakulásának kockázatát.
3. Izomépítő hatású
Mivel a tofu teljes értékű fehérjeként mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, kiváló eszköz lehet az izomépítéshez. Mint ismert,
a szervezet a fehérjében lévő aminosavakat használja fel a szövetek helyreállítására, a tápanyagok szállítására és az izmok építésére.
4. Erősíti a csontokat
A tofuban lévő kalcium és magnézium támogatja az erős csontozat kialakítását és fenntartását. A magnéziumban gazdag ételekről elmondható az is, hogy megelőzhetik a csontritkulást és a csontvesztést. A magnézium ráadásul fontos szerepet tölt be az idegrendszer működésében.
5. Hozzájárulhat a súlykontrollhoz
A szervezet számára a fehérjék lebontása más tápanyagokhoz képest hosszabb időt és több energiát (vagyis kalóriát) vesz igénybe, ami hatással van a teltségérzetre is, ezáltal a tofu fogyasztása segíthet az egészséges testsúly fenntartásában.
Nem tudod, hogy a tofut hogyan építsd be az étrendedbe? Használhatod hús helyett vagy tápláló turmixok, finom desszertek alapjaként is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés