Ilyen bizarr következménye lehet annak, ha túl sokat tévézel

GettyImages-1664170475

Egy friss kutatás során az urológusok arra a különös megállapításra jutottak, hogy az éjszakai nyugodt alvást sokszor megzavaró vizelés gyakran összefüggésbe hozható a túlzásba vitt tévézéssel.

A jelenségnek már neve is van: a nocturia, vagyis a gyakori éjszakai vizelés nemcsak az olyan betegségek valószínűségét növelheti, mint a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás, hanem jelentős gazdasági terhet is jelenthet a társadalomra nézve.

Az elkényelmesedés krónikus betegséget is okozhat

Ha éjszaka gyakran vizelési ingerre ébredsz, akkor meglehet, annak köze van a televíziózási szokásodhoz. A Neurourology & Urodynamics folyóiratban idén januárjában publikált tanulmány szerint ugyanis jelentős kapcsolat van a túlzásba vitt tévézés és a nocturia között, ami egyre több embert érint szerte a világon.

A tévézés újabb egészségügyi kockázatára derült fény
A tévézés újabb egészségügyi kockázatára derült fénySean Anthony Eddy / Getty Images Hungary

A nocturia, melyet elsősorban a gyakori éjszakai vizeletürítés jellemez, nemcsak az alvást zavarja meg, hanem messzemenő következményekkel jár az általános egészségre és a jóllétre is. 

Ha ugyanis a diagnosztizált nocturiában szenvedők nem részesülnek megfelelő kezelésben, a folyamatosan megszakított alvás miatt számos egészségügyi kockázattal kell szembenézniük.

Az orvosok a helyzet súlyosságát érzékeltetve a kutatást bemutató tanulmányban kiemelték, hogy a nocturia nemcsak az olyan betegségek valószínűségét növeli, mint a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek, hanem a kóros állapot jelentős gazdasági terhet is jelent a társadalomra, ezért a nocturia kritikus közegészségügyi problémaként kezelendő, és azonnali beavatkozást igényel.

Első lépésként az új kutatás rávilágít arra, hogy a nocturia egyik potenciális kockázati tényezője a túlzásba vitt tévézés, amin gyorsan és könnyen lehetne változtatni.

A tévé és a nocturia kapcsolata: óriási a kockázat

A kutatók több mint 13 ezer húszévesnél idősebb ember egészségügyi adatait elemezték öt éven keresztül, 2011 és 2016 között. A résztvevők közül mintegy 4200-an, vagyis a megfigyelésben résztvevők 32 százaléka számolt be nocturiáról. A tanulmány további eredményei is megdöbbentőek voltak.

A kutatók úgy vélik, a tévézés és az éjszakai mosdólátogatások között összefüggés van
A kutatók úgy vélik, a tévézés és az éjszakai mosdólátogatások között összefüggés vaneugenekeebler / Getty Images Hungary

Azoknál a résztvevőknél, akik napi öt vagy több órát töltöttek tévézéssel és videózással, csaknem 50 százalékkal nagyobb volt a nocturia kockázata, mint azoknál, akik napi egy óránál kevesebbet ültek a készülék előtt.

Ezek alapján a kutatók úgy vélik, a tévézés és az éjszakai mosdólátogatások között jelentős összefüggés van. Bár a pontos mechanizmus még nem teljesen ismert, az orvosok szerint a hosszabb ideig tartó tévénézés növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Mindemellett, amikor a kedvenc műsorunk a kanapéhoz szögez minket, gyakran megesik, hogy a kelleténél is több folyadékot fogyasztunk. De a hosszan tartó ülés szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a víz felhalmozódjon a szervezetünkben, ami akár lábödémát is okozhat. A vizes, bedagadt láb pedig tovább súlyosbíthatja a nocturiát. 

Tévézés közben hajlamosak vagyunk több folyadékot fogyasztani
Tévézés közben hajlamosak vagyunk több folyadékot fogyasztaniDennis Fischer Photography / Getty Images Hungary

Az ördögi kör azonban itt még nem zárul be, hiszen a túl sok képernyőidő befolyásolhatja az alvás minőségét is, ami tovább ronthatja a nocturia tüneteit.

Így csökkentheted a nocturia kockázatát

Az orvosok mindenképpen azt javasolják, hogy csökkentsük a képernyő előtt eltöltött időt. A megelőzés jegyében pedig arra ösztönzik az egészségügyi szakembereket, hogy edukatív jelleggel kínáljanak alternatívát a túlzásba vitt tévézés helyett.

Mindenképpen fontos a tévézési idő lerövidítése, de ez csak a kezdet, a nocturia kezelését nem szabad elhanyagolni, ha azt szeretnénk, hogy az éjszakai rutinunk visszaálljon az egészséges kerékvágásba, és javuljon az általános életminőségünk.

Nem elég csak legyinteni, és az előrehaladott életkor számlájára írni, hanem érdemes figyelni arra, ha egy férfi az éjszaka során sokat jár a mosdóba. Ha szeretnéd megtudni, miért van ennek jelentősége, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek